20.6.2016 20:10

Πολύτιμο και το πέτρωμα της

ΧΙΟΣ ΚΑΙ ΚΩΣ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΑ ΕΔΑΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δύο μέρη στο Αιγαίο και στον ελλαδικό χώρο έχουν τα παλαιότερα εδάφη: η Χίος και η Κως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα "ΓΕΩΔΙΦΗΣ".

Η Χίος εκτός από την μαστίχα και τη μακραίωνη ιστορία της φημίζεται και για τη γεωλογία της. Τα πετρώματα της Χίου είναι κυρίως ιζηματογενή και δημιουργήθηκαν σε διάφορες γεωλογικές περιόδους, άλλα σε θαλάσσιες, άλλα σε λιμναίες περιοχές, από αιωρούμενα σωματίδια-κυρίως κελύφη μικρών, πλαγκτονικών οργανισμών -που κατακάθισαν στον πυθμένα κατά στρώματα, συμπιέστηκαν ισχυρά και μαζί με τη δράση χημικών διεργασιών μετατράπηκαν σε συμπαγείς λίθινες μάζες.

Δεν απουσιάζουν βέβαια τα ηφαιστειακά πετρώματα, αφού κάποτε το νησί ήταν μέρος του ηφαιστειακού τόξου. Ηφαιστειακά πετρώματα βρίσκονται στα μέρη Εμπορειός, Κώμη, Καμπιά και Καρδάμυλα και συμβάλουν στην παρουσία ενός πολυποίκιλου γεωλογικού συνόλου.

Από γεωλογική άποψη η Χίος διαθέτει: από τα παλαιότερα  ιζηματογενή πετρώματα της Ελλάδας ηλικίας 450 εκ. χρονών (ΒΔ Χίος).  Απολιθώματα Favosites μας δείχνουν την ηλικία τους (Δεβόνιο).

Επιπλέον παρουσιάζει μεγάλης έκτασης ασβεστολιθικές περιοχές (ΒΑ-Κεντρική-ΝΔ Χίος) με χαρακτηριστικές τεκτονικές– επωθήσεις, ρήγματα - και καρστικές δομές όπως ξηρές κοιλάδες, φαράγγια, δολίνες, σπήλαια και βάραθρα.

Στην νοτιοανατολική Χίο παρουσιάζονται Λιμναία ιζηματογενή πετρώματα.
Χαρακτηριστικά δείγματα του γεωλογικού πλούτου της Χίου είναι  οι λίθινες θαλάσσιες μάζες του Αίπους με τα πολλά όστρακα, τα ασβεστολιθικά πετρώματα των μαστιχοχωρίων και τα ηφαιστιογενή μαύρα βότσαλα του Εμπορειού και οι ελαφρόπετρες των Αγιασμάτων.  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ