12.9.2018 9:37

«Πολυπολιτισμικές προσεγγίσεις στον χώρο της Ψυχικής Υγείας» από τον Σύλλογο Ψυχολόγων Χίου

Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα « Πολυπολιτισμικές προσεγγίσεις στον  χώρο της Ψυχικής Υγείας», διοργανώνει ο σύλλογος Ψυχολόγων Χίου με εισηγήτρια την   Αντωνία Παπαστυλιανού, PhD, BACP, EAP,  καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας,  ΕΚΠΑ.   

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Οκτωβρίου  στο ξενοδοχείο «Χανδρής» από τις 10:00-18:00, θα έχει διάρκεια  15 ωρών  και θα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς) και οι θέσεις είναι περιορισμένες. 

Στόχος του σεμιναρίου είναι η κάλυψη των βασικών γνώσεων γύρω από θέματα πολιτισμικής ενημερότητας και ευαισθητοποίησης του επαγγελματία ψυχικής υγείας, ώστε να αναπτύξει πολιτισμική επάρκεια για αποτελεσματικότερη δράση.

Περιεχόμενο: Στο σεμινάριο θα εξεταστούν οι βασικές θεωρητικές προσεγγίσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας (βιο-ιατρικό μοντέλο έναντι του βιο-ψυχο-κοινωνικού μοντέλου). Θα αναπτυχθούν βασικοί όροι και  ορισμοί της  Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας (πολιτισμός, εξουσία, διακρίσεις, εθνοκεντρισμός, ρατσισμός, ξενοφοβία κ.λπ) που ορίζουν το πλαίσιο δράσης του επαγγελματία ψ.υ.:

 Η Πολυπολιτισμική Συμβουλευτική ως τέταρτη Δύναμη και η εξέλιξή της.  Η δύναμη της Κοινωνικής  Δικαιοσύνης .Τα μοντέλα εξέτασης της πολιτισμικής επαφής και επιπολιτισμού (μονοδιάστατα και δισδιάστατα). Ο πολιτισμικός κλονισμός, η σημασία του επιπολιτισμικού στρες, τo τραύμα του ξεριζωμού, η ανθεκτικότητα, η ανάνηψη. Η σημασία του θεσμικού πλαισίου  της χώρας υποδοχής.Η επάρκεια (προσωπική και επαγγελματική) του επαγγελματίας ψυχικής υγείας. Ζητήματα ηθικής, δεοντολογίας (οι αρχές ΑPA, ΝASW)- Οι νέες απαιτήσεις του ρόλου του επαγγελματία ψ.υ. Η αναγνώριση προβλημάτων οικογενειών και ατόμων μεταναστών, προσφύγων/μειονοτήτων και παρέμβαση: Επιπολιτισμός και Ψυχική  υγεία.Οι ρόλοι και μεταβάσεις στην οικογένεια, προσαρμογή στο σχολείο, προβλήματα ψυχικής υγείας, ψυχοκοινωνική προσαρμογή.  Ο ρόλος της πνευματικότητας και της θρησκείας στην  πολυπολιτισμική συμβουλευτική.

Κριτική συζήτηση για την πολυπολιτισμική προσέγγιση.

Τεχνικές πολυπολιτισμικής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης: Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι σημαντικότερες και αποτελεσματικότερες τεχνικές και θα αναπτυχθούν σχετικές ασκήσεις.

Διδακτικά  Μέσα: Θεωρητική ανάπτυξη, βιωματικές ασκήσεις, παρατήρηση και  συζήτηση  σε video συνεδριών από dvd του APA και video για τη διαπολιτισμική κατανόηση και επικοινωνία. 

Το κόστος συμμετοχής ανά άτομο είναι 40 ευρώ. Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Για δηλώσεις συμμετοχής στο email του Συλλόγου chios.psychologists@gmail.com έως την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ