19.2.2014 10:55

«Πόλεμος» στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ

Αναταραχή επικρατεί από νωρίς το πρωί σε διάφορα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ.

Γιατροί και εργαζόμενοι του Οργανισμού έχουν συγκεντρωθεί εμποδίζοντας την ολοκλήρωση της παράδοσης παραλαβής του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, έχουν εμπλακεί και οι δημοτικές αρχές.

Σαφές μήνυμα σε όσους παρακωλύουν τη διαδικασία, έστειλε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης. «Όσοι κρατήσουν πολυϊατρεία, ας γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της φύλαξης. Κάθε ζημία θα τους καταλογίζεται μέσω των ΔΟΥ τους», έγραψε.

Σημειώνεται ότι η διορία που έχει δώσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για την καταγραφή του υλικού και του εξοπλισμού των πολυϊατρείων, καθώς και για το σφράγισμά τους εκπνέει σήμερα Δευτέρα, οπότε αναμένεται η δημοσίευση του νόμου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, είναι μεγάλο καθώς αμέσως μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, γιατροί και εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν οριστεί στις επιτροπές παράδοσης - παραλαβής, παύουν να έχουν δικαίωμα υπογραφής και πρέπει να εγκαταλείψουν τα κτίρια που στεγάζουν τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν στον «αέρα» μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός των μονάδων.

Η αρχή έγινε από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου οι οποίοι αποφάσισαν να μην παραδώσουν το κτίριο στη διοίκηση, απευθύνοντας κάλεσμα στους πολίτες να τους βοηθήσουν και να αντισταθούν, ώστε να αντιστρέψουν όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας.

Επίσης, γιατροί του Αλληλέγγυου Ιατρείου Πειραιά έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στα ιατρεία ΕΟΠΥΥ της Νίκαιας. Ανάλογες ενέργειες έχουν προγραμματιστεί στην Αγία Παρασκευή, στον Ωρωπό και στη Μυτιλήνη.

Αντιδράσεις και στον Οίκο Ναύτου

Εν τω μεταξύ συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας εν ενεργεία και συνταξιούχοι ναυτικοί στον Οίκο Ναύτου. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη αντίδρασή της «με αφορμή το επιχειρούμενο «εν κρυπτώ και παραβύστω» πλήρες ξεπούλημα και ουσιαστική κατάργηση του Οίκου Ναύτου και μάλιστα με διαδικασίες ντροπής, που θυμίζουν άλλες εποχές, τις οποίες και όλοι οι Έλληνες προσπαθούμε να ξεχάσουμε».

Περίπου 100 ναυτικοί συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κτιρίου ζητώντας επαναλειτουργία και παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον Οίκο Ναύτη. Η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει εντός της ημέρας για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Σε νέα κινητοποίηση στον ίδιο χώρο καλεί η Ομοσπονδία για αύριο Τρίτη στις 07.30. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η κατά τη συνεδρίαση της τη Δευτέρα εξέτασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί και μεταξύ άλλων αποφάσισε «η αρμόδια  Αγωνιστική  Επιτροπή  της  Ομοσπονδίας να συνέλθει άμεσα για την διαμόρφωση και  διατύπωση συγκεκριμένου κλιμακούμενου αγωνιστικού προγράμματος, προκειμένου η Διοίκηση να καθορίσει τις   περαιτέρω μορφές αγώνα της για την εξάλειψη του απαράδεκτου και κοινωνικά κατακριτέου φαινόμενου της  ανεργίας των Ελλήνων ναυτεργατών».

Σχετικά με τον Οίκο Ναύτη «διατρανώνει για άλλη μια φορά ότι είναι και θα παραμείνει Οίκος Ναύτη και απαιτεί την  επαναφορά όλων των παροχών του στους Έλληνες Ναυτεργάτες, εν  ενεργεία και συνταξιούχους, στο προ των μνημονίων καθεστώς λειτουργίας του».

 

Αντιδράσεις στη Ζάκυνθο, την Κρήτη και άλλες περιοχές

 

Διαμαρτυρία μπροστά από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Ζάκυνθο, πραγματοποιούν εργαζόμενοι και γιατροί του ιδρύματος, μετά την απόφαση για κλείσιμο του πολυιατρείου του ΕΟΠΥΥ. Σε ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει εργαζόμενοι στον Οργανισμό στα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ