30.1.2016 12:11

«Πόλεμος» με επίκεντρο τη μαστίχα [ΗΧΗΤΙΚΟ]

ΣΕ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

Το άκουγαν από καιρό αλλά πίστευαν ότι κανείς δεν έθιγε τα συνεταιριστικά τους δικαιώματα. Δυστυχώς, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή οδηγία για την άρση της αναγκαστικότητας των Συνεταιρισμών, απόφαση που θα επηρεάσει συθέμελα την λειτουργία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, καθώς δεν θα μπορεί να διακινεί κατ’ αποκλειστικότητα τη μαστίχα, ανοίγοντας το δρόμο στον κάθε παραγωγό να βρει «πελάτες» για την πουλήσει.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Χ. που πραγματοποιήθηκε παρουσία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρ. Μιχαηλίδη, έθεσε το πλαίσιο των «κόκκινων γραμμών» του Συνεταιρισμού απέναντι στο παραπάνω ενδεχόμενο.

Η Ένωση δείχνει να αντιλαμβάνεται πλήρως τι μπορεί να προκύψει από την κατάργηση της άμεσης και αποκλειστικής σχέσης Συνεταιρισμού- παραγωγού και προετοιμάζει ευρείες κινητοποιήσεις, σε άμεση συνάρτηση βέβαια και με τις ασφαλιστικές και φορολογικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Οι συνθήκες είναι αρκούντως δύσκολες, ωστόσο οι παραγωγοί συσπειρώνονται γύρω από την διοίκηση του και ετοιμάζονται για σύγκρουση με κάθε κόστος.

Μη εγγυημένο το προϊόν

Στην συζήτηση που έχει ανοίξει η Ένωση θέτει θέμα ποιότητας του προϊόντος. «Σήμερα υπάρχουν κανόνες που διασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος και την προστασία του από πάσης φύσεως μη βιολογική παρέμβαση. Αν αυτή η σχέση της αποκλειστικότητας καταλυθεί, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι το προϊόν μας, η μαστίχα, θα είναι το ίδιο και αύριο;», αναφέρουν χαρακτηριστικά, στελέχη της Ε.Μ.Χ., ζητώντας απαντήσεις.

Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν και την διάσταση της σύγκρουσης που ξεκινά. Η Ένωση διεκδικεί, η κυβέρνηση δεν κάνει εξαιρέσεις στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας και το μέλλον προβλέπεται ζοφερό. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ