8.3.2017 11:15

«Πόλεμος» Χίου - Ικαρίας λόγω... Chanel

ΕΝΑ ΔΙΠΛΟ ΛΑΘΟΣ (;) ΤΗΣ CHANEL ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΣΕ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ.

Η μαστίχα ονομάστηκε γενικά σχίνος και η Χίος έγινε... Ικαρία στην καμπάνια του διάσημου γαλλικού οίκου για την προώθηση του νέου πειραματικού προϊόντος περιποίησης προσώπου Blue Serum, που ενσωματώνει φυσικά συστατικά από τρεις νησιωτικές περιοχές του πλανήτη, όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια. Ανάμεσα στα συστατικά αυτά είναι η μαστίχα Χίου, η οποία όμως αναφέρεται στην καμπάνια ως σχίνος Ικαρίας.

Η λάμψη του πολυεθνικού κολοσσού της μόδας και των καλλυντικών έγινε μήλον της Εριδος ανάμεσα στα δύο αιγαιοπελαγίτικα νησιά. Το αναπάντεχο λάθος προκάλεσε ενθουσιασμό στην Ικαρία για τη διεθνή διαφήμιση, αλλά και αναστάτωση στη Χίο.

Διαβεβαιώσεις
Η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών του νησιού διαμαρτυρήθηκε προς τον γαλλικό οίκο και έλαβε διαβεβαιώσεις για άμεση διόρθωση του λάθους, κάτι που όμως δεν είχε συμβεί μέχρι και χθες. Στο νησί της μαστίχας αναμένουν αποκατάσταση, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές όσων υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για λάθος, αλλά για σκόπιμη προσπάθεια να εκμεταλλευτούν προωθητικά τη διεθνή φήμη της Ικαρίας ως τόπου μακροζωίας.

Το ενδιαφέρον της Chanel να συμπεριλάβει τη μαστίχα Χίου στα συστατικά των προϊόντων περιποίησης που παράγει εκδηλώθηκε πριν από έναν χρόνο, όταν μια συνεργαζόμενη εταιρεία προμηθεύτηκε μισό τόνο προϊόντος από τους μαστιχοπαραγωγούς του νησιού, προκειμένου να το επεξεργαστεί και να το προωθήσει στον γαλλικό οίκο σε μορφή αφομοιώσιμη από το γυναικείο πρόσωπο. Το νέο προϊόν, που παρήχθη πειραματικά στα εργαστήρια της πολυεθνικής και βρίσκεται ήδη στα ράφια των καταστημάτων καλλυντικών και στο e-shop της, είναι το Blue Serum, ένας ορός προσώπου, που περιλαμβάνει συστατικά από τις λεγόμενες «μπλε ζώνες» του πλανήτη, δηλαδή τις περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια: Ανάμεσα στα συστατικά αυτά περιλαμβάνονται πράσινος καφές από την Κόστα Ρίκα, ελαιόλαδο από τη Σαρδηνία και μαστίχα Χίου. Μόνο που το τελευταίο αναφέρεται ως «Lentistic from Ikaria, Greece».

«Ο ήλιος είναι παντού εδώ. Μερικοί το αποκαλούν μυστήριο... Είναι, όμως, απλά η ζωή... Ισως γι' αυτό οι άνθρωποι εδώ ζουν περισσότερο. Η Ελλάδα είναι όλα αυτά. Και τώρα ένα μέρος τους σας αποκαλύπτεται...» επισημαίνεται στο συνοδευτικό βίντεο της καμπάνιας, που περιλαμβάνει πλάνα των μαστιχοχωρίων της Χίου, μαστιχόδεντρα και τη μοναδική στον κόσμο ρητίνη που παράγεται μόνο εκεί, τη μαστίχα. Τα πλάνα ελήφθησαν το καλοκαίρι του 2016 από συνεργείο που έστειλε στη Χίο ο γαλλικός οίκος αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Μπλέξιμο

«Προφανώς αυτός που επιμελήθηκε την καμπάνια δεν τα πηγαίνει πολύ καλά με τη γεωγραφία, έμπλεξε τα νησιά ή μπέρδεψε την ιστορία με την Ικαρία, λόγω της φήμης της ως τόπου μακροζωίας. Δεν θέλω να σκεφτώ ότι πρόκειται για κάτι άλλο», σχολίασε στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, ο οποίος μόλις αντιλήφθηκε το λάθος παρενέβη στους υπεύθυνους της Chanel και ζήτησε άμεση αποκατάσταση. Αυτό, όμως, δεν είχε συμβεί μέχρι και χθες.

Το Blue Serum, που πωλείται έναντι 110 δολαρίων ΗΠΑ στο επίσημο site της εταιρείας, υπόσχεται πιο λείο και σφριγηλό δέρμα προσώπου, με μείωση κατά 35% στην εμφάνιση των ρυτίδων, έπειτα από χρήση 4 εβδομάδων, σύμφωνα με την κλινική αξιολόγηση που έγινε σε 45 γυναίκες.

 

Χαμόγελα στους Ικαριώτες και απαίτηση για επανόρθωση από τους Χιώτες παραγωγούς

Το λάθος έγινε... ευπρόσδεκτο από τους Ικαριώτες, οι οποίοι καλωσόρισαν με διθυράμβους την αναπάντεχη διεθνή προβολή. Τοπικές ιστοσελίδες υποδέχτηκαν το θέμα με εκτενή δημοσιεύματα και τίτλους όπως «Υμνος στην Ικαρία από τη Chanel», «Βίντεο της Chanel αποθεώνει την Ικαρία» κ.ά.

Τη σύγχυση επέτεινε περισσότερο το γεγονός ότι το λάθος δεν περιορίζεται στο όνομα του νησιού, αλλά και στο φυτό που παράγει το φυσικό συστατικό. Ο σχίνος αποτελεί μια ευρύτερη οικογένεια φυτών-δέντρων που έχουν συνήθως τη μορφή αειθαλών πυκνόφυλλων θάμνων και ευδοκιμεί σε όλη τη Μεσόγειο, μεταξύ αυτών και στο νησί της Ικαρίας, ενώ έχει εφαρμογές στη βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών, με μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το μαστιχόδεντρο (Πιστακία η λεντίσκος η Χία) αποτελεί μια ποικιλία σχίνου, που είναι όμως ενδημικό φυτό της Χίου και παράγει αποκλειστικά σε αυτό το νησί τη μαστίχα.

Η αναφορά της μαστίχας ως σχίνου έκανε κάποιους στην Ικαρία να πιθανολογήσουν πως το προϊόν περιποίησης του γαλλικού οίκου περιέχει συστατικά από ικαριώτικο σχίνο και πως η χιώτικη μαστίχα ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί σε άλλο προϊόν.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Η συνεργασία μας με τη Chanel έχει μια ιστορία από πίσω της και αφορά το συγκεκριμένο πειραματικό προϊόν», ξεκαθάρισε στο «Εθνος» ο Ηλίας Σμυρνούδης, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

«Από πέρυσι το καλοκαίρι έκαναν γυρίσματα, πήραν μισό τόνο μαστίχας δοκιμαστικά και επιστρέφουν με στελέχη τους στη Χίο την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ελέγξουν τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων της Ενωσης, όπου γίνεται η επεξεργασία της μαστίχας» επεσήμανε ο ίδιος και εξήγησε:

«Το προϊόν βγήκε πειραματικά στην αγορά και ανάλογα με την ανταπόκριση, ευελπιστούμε σε συνέχιση της συνεργασίας. Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, διαβάζουμε θετικά σχόλια από ανθρώπους που το έχουν δοκιμάσει».

Ο κ. Σμυρνούδης είναι ο άνθρωπος που ήρθε σε επαφή με τη Chanel προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για το λάθος. «Θέλω να πιστεύω ότι έγινε εκ παραδρομής. Αν συνέβη οτιδήποτε άλλο θα μιλάμε ξεκάθαρα για παραπλάνηση του καταναλωτή», σχολίασε, προσθέτοντας πως η δέσμευση της εταιρείας είναι η διόρθωση του λάθους, και η αναγραφή του συστατικού ως «Mastic Gum of Chios» ή «Mastiha of Chios», όπως είναι η διεθνής ονομασία του προϊόντος.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO
Εξαγωγές σε όλο τον κόσμο για τη διάσημη μαστίχα

Αναγνωρισμένη από την UNESCO ως προϊόν της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, με μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες, η μαστίχα παράγεται αποκλειστικά στα 24 μαστιχοχώρια στο νότιο τμήμα της Χίου, από περίπου 1.800 μαστιχοπαραγωγούς, που παράγουν ετησίως περίπου 150 τόνους προϊόντος. Την περασμένη χρονιά καταγράφηκε ρεκόρ εξαγωγών, με 120 τόνους μαστίχας να πωλούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου, με κύριες αγορές την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, χώρες της Μέσης Ανατολής και τις ΗΠΑ. Η αξία των εξαγωγών ξεπέρασε τα 9 εκατομμύρια ευρώ

Το προϊόν έχει επίσης παρουσία στις αγορές της Αυστραλίας και της Κίνας, ενώ συνεχής είναι η αναζήτηση νέων. Τα τελευταία χρόνια η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών έχει αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ν. Κορέα και αλλού, συμβάλλοντας στη διαφήμιση του προϊόντος, του νησιού και ευρύτερα της χώρας, ενώ εκτός από τη Chanel βρίσκεται σε επαφές και με άλλους γνωστούς οίκους προϊόντων περιποίησης.

 ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ