7.4.2016 13:31

"Ποιος εμπιστεύεται ένα γιατρό που είναι άυπνος από 30 έως και 50 ώρες;"

Ο Μ. ΦΛΑΤΣΟΥΣΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΛΥΣΕΙΣ

Η αγωνία του για τη σωστή λειτουργία των Αγροτικών ιατρείων είναι έκδηλη, η έγνοια του ως γιατρός που υπηρετεί στον συγκεκριμένο κλάδο 35 χρόνια, είναι μία πώς θα διαμοιράσει τους λιγοστούς αγροτικούς γιατρούς που διαθέτει έτσι ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες. Στην προσπάθεια του αυτή βρίσκει προσχώματα από διάφορες πιέσεις, αλλά επιμένει απτόητος από τη μια να διεκδικεί κι από την άλλη να βοηθά όπου του ζητείται.

Το έγγραφο

Τις προηγούμενες μέρες ο Συντονιστής του ΠΕΔΥ Κ. Υ. Πυργίου, Μ. Φλατσούσης βρέθηκε στο στόχαστρο εξαιτίας έγγραφου που απέστειλε στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, με το οποίο ανέφερε ότι: "από πιέσεις που δέχθηκα, για κάλυψη του Οίκου Ναύτου Χίου και του ΠΕΔΥ- Μονάδας Υγείας Χίου από Γενικούς και Αγροτικούς Ιατρούς του ΠΕΔΥ- Κέντρο Υγείας Πυργίου, των ΠΠΙ και ΠΙ ευθύνης του, μένουν ακάλυπτα Αγροτικά Ιατρεία όλης της Χίου. Αν δεν επιληφθείτε να καλυφθούν από χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι παραπάνω Μονάδες δεν θα φέρω ευθύνη σε περίπτωση θανάτου κάποιου ατόμου".

Όπως εξηγεί ο γιατρός, εκείνο που ζητούσε δεν είναι να καλυφθούν τα αγροτικά ιατρεία με χρήματα από τον Δήμο. "Αυτό που ζητώ είναι να μην καλύπτουν οι Αγροτικοί ιατροί όλες τις ανάγκες, όπου κι αν αυτές προκύπτουν, προκειμένου κάποιοι να εξυπηρετούν καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε 19 αγροτικούς γιατρούς ενώ θα έπρεπε να είχαμε 27 σε όλο τον Νομό. Μας λείπουν 9 γιατροί και παρά τις ελλείψεις που έχουμε μας ζητούν να βοηθάμε στο "Σκυλίτσειο", στην Παιδιατρική, στο Τεχνητό Νεφρό, στις εφημερίες, το ΙΚΑ και τον Οίκο Ναύτη", αναφέρει ερωτώμενος σχετικά.

Να έρθουν γιατροί

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι, προκειμένου να καλυφθεί η θέση του γιατρού στον Οίκο Ναύτη, αποσπάται μια αγροτική ιατρός που η θέση της είναι στα Καμπιά αλλά εξυπηρετούσε την Παρπαριά και τα γύρω χωριά. " Ένας γιατρός πρέπει να καλύπτει το ιατρείο του, να πηγαίνει στον Οίκο Ναύτη, να κάνει εφημερίες στο νοσοκομείο, να πληρώνει για τα μεταφορικά του, να κάνει το ιατρείο του, να είναι στο πόδι 55 ώρες. Αυτό είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Αυτό εξηγώ, γι’ αυτό ζητώ γιατρούς και ζητώ να καλυφθούν από την πολιτεία τα κενά. Να διεκδικήσει ο κόσμος κι όπως ήρθαν τραυματιοφορείς  να έρθουν και γιατροί. Γιατί και οι γιατροί είναι άνθρωποι. Ποιος εμπιστεύεται ένα γιατρό που είναι άυπνος 30 ή και 50 ώρες;"αναφέρει ο ίδιος.

Στις πλάτες μας μικροπολιτική

Χρόνια τώρα τα αγροτικά ιατρεία καλύπτονται ανάλογα με τις εξ' άνωθεν εντολές, ύστερα από επισκέψεις σε γραφεία βουλευτών, παρεμβάσεις δημάρχων κ.λπ. με κριτήρια μικροπολιτικά, ανάλογα με το ποιος φωνάζει περισσότερο και ποιος έχει τη δύναμη να διεκδικήσει πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Γι αυτό και υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις κεφαλοχώρια όπως η Καλλιμασιά με όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και παιδικό σταθμό  καθημερινά σε λειτουργία να είναι χωρίς Αγροτικό Γιατρό και χωριά όπως η Παρπαριά με 15 κατοίκους, να διαθέτουν Αγροτικό Γιατρό.

Εκείνοι που κινούν τα νήματα και αλλάζουν τις τοποθετήσεις των γιατρών οφείλουν να έχουν και την ευθύνη σε περίπτωση κάποιου ατυχούς περιστατικού. Αυτό ξεκαθάρισε με το έγγραφο του ο κ. Φλατσούσης, αλλά προφανώς κάποιοι βολεύονται στο να μη βλέπουν την ουσία, πιέζοντας προς πάσα κατεύθυνση για να κάνουν ότι θέλουν, και λογαριασμό να μη δίνουν. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ