30.9.2013 11:03

Ποιοι είναι οι συλληφθέντες της ΧΑ

Πίσω από τα σίδερα της φυλακής βρίσκεται πλέον το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.

Από τους 18 βουλευτές που κάθισαν στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου πέρυσι τον Ιούνιο, οι έξι συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της νεοναζιστικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος.

Ο «φύρερ» της Χρυσής Αυγής γεννήθηκε το 1957 και από νωρίς έδειξε την προσήλωσή του στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και το μίσος του προς οτιδήποτε δημοκρατικό. Σε ηλικία 19 ετών αναγνωρίστηκε ως δράστης της επίθεσης και του ξυλοδαρμού δημοσιογράφων στην κηδεία του βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου.

Ο Χ. Κουσουμβρής, πρώην ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, έχει υπονοήσει στο βιβλίο του «Γκρεμίζοντας τον μύθο της Χρυσής Αυγής» πως ο Ν. Μιχαλολιάκος κάρφωσε ονόματα συνεργατών του για να πέσει στα μαλακά, αφού αποφυλακίστηκε με εγγύηση, μόλις δύο μήνες μετά τη φυλάκισή του.

Οπως γράφει ο δημοσιογράφος Ν. Χασαπόπουλος στο βιβλίο του «Χρυσή Αυγή, η ιστορία, τα πρόσωπα και η αλήθεια», ο πατέρας του Ν. Μιχαλολιάκου είχε υπηρετήσει στα τάγματα ασφαλείας στη Λακωνία.

Το 1978 απανωτές εκρήξεις βομβών συγκλονίζουν την Αθήνα, αφήνοντας πίσω τους και τραυματίες σε κινηματογράφους όπως «Ελλη» και «Rex».

Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε φασιστική τρομοκρατική οργάνωση. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο Ν. Μιχαλολιάκος που καταδικάστηκε σε 13 μήνες κάθειρξη.

Ο Χ. Κουσουμβρής έχει υπονοήσει συνεργασία του Μιχαλολιάκου με την αστυνομία και σε αυτή την υπόθεση, δείχνοντας τη διάλυση της ακροδεξιάς οργάνωσης «4η Αυγούστου» που έλαβε χώρα λίγο αργότερα.

Μέσα στις φυλακές λέγεται πως ο Ν. Μιχαλολιάκος γνωρίστηκε με τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος και του έδωσε το χρίσμα για την αρχηγία της νεολαίας της χουντικής ΕΠΕΝ.

Το 1980 κυκλοφόρησε το περιοδικό «Χρυσή Αυγή», από τις σελίδες του οποίου ο Ν. Μιχαλολιάκος έχει υμνήσει ουκ ολίγες φορές τον Χίτλερ και τον εθνικοσοσιαλισμό της ναζιστικής Γερμανίας.

Σε ένα άρθρο του, μάλιστα, που τιτλοφορείται «Χίτλερ για 1.000 χρόνια» χαρακτηρίζει τον σφαγέα των λαών «μεγάλο άντρα του εικοστού αιώνα, εμψυχωτή και απόστολο της επαναστάσεως του Αγκυλωτού Σταυρού»...

Δεν ήταν λοιπόν τυχαίο πως την πρώτη φορά που η Χρυσή Αυγή μύρισε εξουσία -στις δημοτικές εκλογές του 2010- η επιτυχία γιορτάστηκε με ναζιστικούς χαιρετισμούς...

Λίγο αργότερα, τον Γενάρη του 2011 ο Μιχαλολιάκος απευθύνει ναζιστικό χαιρετισμό μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. «Οταν γίνουμε εμείς οι δυνατοί θα είμαστε ανελέητοι. Αν χρειαστεί λερώνουμε τα χέρια μας. Αν χρειαστεί δεν είμαστε Δημοκράτες», έλεγε ο ίδιος σε οπαδούς του το 2009.

Χρήστος Παππάς, βουλευτής Επικρατείας
Υπαρχηγός της οργάνωσης

Ο «θεωρητικός» της ΧΑ, που έχει παραδεχτεί εντός Κοινοβουλίου πως είναι φιλοναζιστής και «υμνητής του Χίτλερ», παραδόθηκε χθες με ναζιστικό χαιρετισμό. Ο φερόμενος ως «υπαρχηγός» έχει εξυμνήσει στο παρελθόν τον μισάνθρωπο ρατσιστή και παιδεραστή Γ. Στράιχερ. Πριν έναν χρόνο περιέφερε τη σημαία της χούντας σε εκδήλωση της Κρήτης, ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε επεισόδια έξω από το Mega, στο θέατρο Χυτήριο κ.λπ.

Ηλίας Κασιδιάρης, βουλευτής Αττικής
Θαυμαστής του Χίτλερ

Το «πουλέν» του Μιχαλολιάκου γεννήθηκε το 1980 στον Πειραιά και σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Χίτλερ, τον οποίο χαρακτηρίζει «κοινωνικό αναμορφωτή», «πολιτικό ηγέτη» και «στρατηγική ιδιοφυΐα» σε άρθρο του το 2011. Στο μπράτσο φέρει τατουάζ με αγκυλωτό σταυρό. Σε τηλεοπτικό πλατό του ΑNT1 γρονθοκόπησε τη Λιάνα Κανέλη και πέταξε ποτήρι με νερό στη Ρένα Δούρου. Το 2010 παρουσίασε το βιβλίο του «Τομέας Χ» στο οποίο περιγράφει σχεδόν ηδονικά σκηνές με λουτρά αίματος, τσακισμένα κρανία, κομμένα πόδια και χέρια...

Η. Παναγιώταρος, βουλευτής Β' Αθηνών
«Μετρ» στη βία

Από τα επεισόδια στον Αγ. Παντελεήμονα μέχρι τα έδρανα του Κοινοβουλίου ο Ηλίας Παναγιώταρος δεν έκρυψε πως ο τραμπουκισμός είναι στη φύση του. Το 2000 ανέλαβε την προεδρία της «Γαλάζιας Στρατιάς», του ακροδεξιού συνδέσμου οπαδών που έχει ταυτιστεί με τη Χρυσή Αυγή. Ο Χ. Κουσουμβρής, πρώην στέλεχος της οργάνωσης, του απέδιδε πρωταγωνιστικό ρόλο στα... κατευθυνόμενα καρφώματα στελεχών της ΧΑ στην Ασφάλεια. Το 2010 «μπούκαρε» σε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή, ενώ λίγους μήνες αργότερα πρωτοστάτησε στο γιαούρτωμα του Α. Αλαβάνου στον Αγ. Παντελεήμονα.

Νίκος Μίχος, βουλευτής Εύβοιας
Από πορτιέρης, στη Βουλή

«Από πορτιέρης νυχτερινών κέντρων στα έδρανα του Κοινοβουλίου», έγραφαν πέρυσι τοπικά ΜΜΕ της Εύβοιας για τον Νίκο Μίχο. Ο βουλευτής Ευβοίας ξεκίνησε την κοινοβουλευτική του καριέρα με απειλές στην εμποροπανήγυρη της Ιστιαίας, ώστε να διωχθούν αλλοδαποί μικροπωλητές. Ο ίδιος έχει απειλήσει τηλεφωνικά τον δήμαρχο Σκύρου, Μ. Χατζηγιαννάκη ?όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος? επειδή σφράγισε κάποια καταστήματα. Η βουλευτής Φ. Πιπιλή αποκάλυψε πως ο Ν. Μίχος την έδειξε με το δάχτυλο και έκανε κίνηση πως θα της κόψει τον λαιμό...

Γιάννης Λαγός, βουλευτής Β' Πειραιώς
Το «παιδί της πιάτσας»

«Παιδί της πιάτσας» και «συνοδεία» του αρχηγού λέγεται πως ήταν ο Πειραιώτης Γ. Λαγός πριν γίνει βουλευτής. Πέρυσι σε μια ομιλία του στο Πέραμα δήλωνε πως «οι Αιγύπτιοι ψαράδες στο Κερατσίνι θα δίνουν πλέον λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή». Ακολούθησε η άγρια επίθεση εναντίον 4 Αιγυπτίων στο Πέραμα, με αποτέλεσμα ένας να καταλήξει στο νοσοκομείο. Εναν μήνα πριν από την επίθεση στους αφισοκολλητές του ΚΚΕ, ο Γ. Λαγός χαρακτήριζε μέσα στη Ζώνη «λακέδες» τα στελέχη του ΠΑΜΕ απειλώντας ότι θα εξαφανιστούν από το Πέραμα...

 

Πηγή: Εθνος

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ