8.6.2013 11:20

Πνίγουν τους Πρόσφυγες- ρεπορτάζ BBC για τη Λέσβο (ΦΩΤΟ)

-   Περισσότεροι από 9.000 Σύροι έχουν συλληφθεί και κρατούνται στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια, και μόνο σε δύο εγκρίθηκε πολιτικό άσυλο, ποσοστό κάτω από 1%, όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ το ποσοστό χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες από τη Συρία είναι 90%.

Μοιραίες έχουν αποβεί για τη ζωή των Σύρων προσφύγων οι τακτικές αποτροπής τους (“push back”) από το ελληνικό λιμενικό και την αστυνομία στον ποταμό του Έβρου, αλλά κυρίως πλέον στα νησιά του αιγαίου και μάλιστα στη Λέσβο, η οποία από τον Αύγουστο του 2012 αποτελεί βασικό προορισμό των μεταναστών λόγω της ολοκλήρωσης του φράγματος στον Έβρο. Πριν καν ζητήσουν άσυλο, βρίσκονται τις περισσότερες φορές αντιμέτωποι με τα κύματα του Αιγαίου. Αυτό καταγγέλλουν Σύροι πρόσφυγες στο Βρετανικό δίκτυο ΒΒC.   

Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ του BBC περιγράφει τον τρόμο που έζησε η οικογένεια της Σάλουα Αλ Ράγιο όταν φθάνοντας με την βάρκα στην ελληνική όχθη του Εβρου οι αστυνομικοί τους έσπρωξαν πίσω προς την τουρκική πλευρά.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Αμπίντ Χασάς, Σύρος που ζει στην Αθήνα εδώ και 12 χρόνια κλήθηκε από το λιμεναρχείο της Λέσβου για να παραλάβει τις σορούς και τα προσωπικά αντικείμενα του αδελφού του Ομάρ, της νύφης του και των τριών ανιψιών του, που πνίγηκαν. Η σορός του μικρότερου παιδιού, της δίχρονης Φατμά δεν βρέθηκε, πουθενά. Ο Χασάς επεσήμανε στο βρετανικό δίκτυο ότι μίλησε με όσους επέζησαν από άλλα δουλεμπορικά σκάφη τα οποία ξεκίνησαν την ίδια ώρα. «Μου είπαν ότι τα φουσκωτά τους αιχμαλωτίστηκαν και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν από ένα ελληνικό πλοίο. Είπαν ότι ήταν σκάφος του λιμενικού σώματος. Στο πλοίο του αδελφού μου υπήρχαν 9 άτομα από τα οποία δεν επέζησε κανείς οπότε ποτέ δε θα μάθω την αλήθεια» ανέφερε με λυγμούς.

Η μέθοδος του «push up» - αποτροπής είναι πολύ γνωστή για τους εθελοντές που συμμετέχουν στο δίκτυο αλληλεγγύης «το Χωριό του Όλοι μαζί». Όπως υπογράμμισαν στην εφημερίδα μας: «Από μαρτυρίες προσφύγων που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα κύματα γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια, ότι το λιμενικό επιχειρεί με τα σκάφη του τη δημιουργία τεχνητών κυμάτων, ώστε τα φουσκωτά στα οποία επιβαίνουν μετανάστες να τραπούν σε φυγή. Γι’ αυτό το λόγο, οι δουλέμποροι προσπαθούν να σκίσουν το φουσκωτό, πριν προλάβει το λιμενικό να τους εντοπίσει». Ωστόσο, αυτή η τακτική έχει κοστίσει πολλές ανθρώπινες ζωές, είτε επειδή τα κύματα είναι άγρια και μεγάλα, είτε επειδή είναι δύσκολα υπολογίσιμη η απόσταση προς την ακτή.

 

(φωτογραφίες  Γιώργος Μουτάφης για το BBC/ αρχική φώτο αρχείο )

Της Ανθής Παζιάνου - Εφημερίδα των Συντακτών

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ