23.6.2014 12:22

Πνίγεται στην αφάνεια

ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΗ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ, Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 1 ΔΙΣ ΔΡΧ

Φθίνουσα είναι η πορεία της  Δημοτικής Λαχαναγοράς που έχει ιδρυθεί και υπάρχει από το 2002 στο πρώην κτήμα της Γεωργικής Σχολής, στην περιοχή της Καρδαμάδας. Το έργο που κατασκευάστηκε με την προσμονή ότι θα αποφέρει κέρδη στην πολιτεία, στους παραγωγούς, τους επαγγελματίες και το αγοραστικό κοινό, δεν έχει αποδώσει επειδή δεν το στηρίξει κανείς, ούτε η πολιτεία που το κατασκεύασε. Παρά το ότι μπορεί να διαθέσει προϊόντα και στη λιανική αγορά ο κόσμος έχει γυρίσει τις πλάτες στην δημοτική λαχαναγορά.
Πολιτεία, έμποροι και κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσουν  ότι δεν υπάρχουν μόνο τα Σούπερ Μάρκετ, οι επαγγελματίες της αγοράς και η λαϊκή που διοργανώνεται κάθε Σαββάτο στο κτήμα Καστρομηνά. Υπάρχει και η Δημοτική Λαχαναγορά, η κατασκευή της οποίας κόστισε στο κράτος περισσότερο από 1δις δραχμές, παρά το ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του ανερχόταν στα 600 εκατομμύρια.                                   

Ο δήμος οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να στηρίξει το δημιούργημα και την περιουσία του, παρά το ότι τα καταστήματα έχουν ενοικιασθεί στους ιδιώτες Πλουμή/ Χρυσούλη, Τσατσαρώνης και Υιοί, Γιάννης Ζαμπετάκης και  στον «Συνεταιρισμό Δήμου Χίου  ο Άγιος Τρύφωνας», που έχει μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Καρδαμάδας από το 2002.

«Έχουμε γονατίσει»
Τώρα τροφοδοτούν κυρίως τους επαγγελματίες της αγοράς, εστιάτορες και μανάβικα. Το εύρος των εργασιών τους έχει μειωθεί σημαντικά.
« Στην λιανική πώληση σαφώς πουλάμε πιο φθηνά, συγκρίνοντας πάντα την ίδια ποιότητα προϊόντων. Αγοράζουμε από συνεταιρισμούς και παραγωγούς εκτός Χίου και πουλάμε σε τιμές κόστους, όσο τα δίνουμε στους μανάβηδες», τονίζουν ο Τάσος και ο Μάριος Τσατσαρώνης.
«Τα σούπερ μάρκετ μας γονάτισαν από τότε που άρχισαν να φέρνουν τα προϊόντα τους από έξω, με αποτέλεσμα να χάσουμε ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς, αφού δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε».
Τα προβλήματα
Κάκιστη επιλογή χαρακτηρίζουν και την μεταφορά της στην Καρδαμάδα, αφού πιστεύουν ο κόσμος δεν έρχεται επειδή είναι μακριά. Διαφωνεί ο Γιάννης Πλουμής, ο οποίος υποστηρίζει ότι η επιλογή είναι σωστή, με το δεδομένο ότι πρέπει να πουλάνε μόνο χονδρικά.

Η λαϊκή αγορά
Σημαντικά τους έχει ζημιώσει και η λειτουργία της δημοτικής λαϊκής αγοράς στο κτήμα Καστρομηνά.
«Χάσαμε τα μέλη που πήγαν εκεί, τους εμπόρους που αγόραζαν από εμάς και πολλούς πελάτες. Ο δήμος έπρεπε να σκεφτεί ότι με το έργο αυτό υποθάλπει τη Δημοτική Λαχαναγορά», λένε.
«Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική», επισημαίνει ο καταστηματάρχης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λαχαναγοράς Γιάννης Πλουμής. Από τότε που  έχει ενταχθεί στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Δημοτικών Ακινήτων, πρόεδρος είναι ο Πέτρος Φλάμος.
Ο κ. Πλουμής τονίζει  ότι η δημοτική εταιρία δεν τους  προσφέρει τίποτα, αντίθετα παρακρατεί και  χρησιμοποιεί το αποθεματικό που είχαν δημιουργήσει για να καλύπτουν  τα έξοδα τους όταν στεγαζόταν ακόμη στις παλιές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα και αυτό να μειωθεί σημαντικά.
« Παλεύουμε μόνοι και την κρατάμε ανοιχτή επειδή το θέλουμε εμείς», προσθέτει.

Ο συνεταιρισμός
Ο συνεταιρισμός προωθεί και πουλάει μόνο τα προϊόντα των τοπικών παραγωγών, στους οποίους αποδίδει τα έσοδα, παρακρατώντας μόνο ένα μικρό ποσοστό για να καλύπτει τα έσοδα του. Πρόεδρος του είναι ο Νίκος Αναστασάκης.
«Νοικιάζουμε το κτίριο από το δήμο, δεν έχουμε καμία σχέση με τους άλλους επαγγελματίες. Πουλάμε κυρίως  χονδρική,  στη λιανική διαθέτουμε λίγα πράγματα», προσθέτει ο υπάλληλος Κώστας Ξύδας, που συμφωνεί σε όλα με τους προαναφερόμενους.

Το αναψυκτήριο
Στην ίδια φθίνουσα κατάσταση είναι και το αναψυκτήριο των εγκαταστάσεων. Ο Γιάννης Μερούσης  βρίσκεται σε αδιέξοδο αλλά μένει επειδή δεν έχει άλλες επιλογές για επόμενο επαγγελματικό βήμα.
«Παλιότερα με τους έμπορους και τους παραγωγούς είχα δουλειά, αλλά τώρα έχουν φύγει, γιατί οι καταστηματάρχες πάνε τις παραγγελίες στους χώρους τους. Εξυπηρετώ μόνο τέσσερις επαγγελματίες και γύρω στους 15 πελάτες, δεν ξέρω πόσο θα αντέξω ακόμη».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ