29.12.2015 17:05

"Πλούσια"... προκυμαία

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΩΝ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ, ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ

Διαστάσεις ανοιχτής κόντρας παίρνει πλέον η πρόθεση η πρόθεση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου να επιβάλει ετήσια τέλη ενοικίασης στις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται στην φτωχιά προκυμαία.

Η επιβολή τελών που τελικά διαμορφώθηκε στα 50 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο που καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις στην οδό Νεωρίων βρέθηκε στο στόχαστρο των ιδιοκτητών που σε επιστολή τους προς το Λιμενικό Ταμείο κάνουν λόγο αφενός για άνιση μεταχείριση αφετέρου για οικονομικά εξοντωτική απόφαση.

"Μας στοχοποιούν"

Όπως αναφέρουν στο κείμενο της επιστολής τους οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων οι τιμή που καλούνται καταβάλουν είναι εξαιρετικά υψηλή με δεδομένο ότι οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο στην προκυμαία πληρώνουν από 15 έως 30 ευρώ.

"Σε μία δύσκολη περίοδο για το νησί, που έχει πληγεί από το μεταναστευτικό ζήτημα αυτή η εισπρακτική πολιτική φαίνεται παράλογη και άδικη", σημειώνουν ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν ότι  οι επιχειρήσεις τους, στην παλαιά προκυμαία, "απέχουν μόλις λίγα μέτρα από τον χώρο πρώτης υποδοχής μεταναστών, ο οποίος έχει μετατραπεί σε καταυλισμό με συνθήκες τριτοκοσμικές, αποτελώντας εστία μόλυνσης καθώς δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για υγειονομική προστασία".

"Καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο"

Την απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής, παρότι κατέθεσε πρόταση για 30 ευρώ ανά τετραγωνικό το μήνα, υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μιχάλης Μπελέγρης προτάσσοντας κυρίως το επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις καταλαμβάνουν ωφέλιμο χώρο που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από πολίτες που πιθανόν να ήθελαν να σταθμεύσουν στη συγκεκριμένη λιμενική ζώνη.

"Θεωρώ ότι ακόμη και τα 50€ είναι αρκετά δίκαιη λύση καθώς παραχωρείται ένας χώρος που στερείται από τους υπόλοιπους χρήστες του λιμανιού για να δοθεί σε κάποιους επαγγελματίες για να προωθήσουν τη δουλεία τους και να κερδίσουν", ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Μπελέγρης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των επιχειρηματιών περί άνισης μεταχείρισης ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου σημείωσε ότι η διαφορά των επιχειρήσεων που καταλαμβάνουν χώρο με τραπεζοκαθίσματα είναι ότι αφενός δεν στερούν χρήση από τους υπόλοιπους χρήστες, αφετέρου ότι βοηθούν στην αναβάθμιση και λειτουργία του λιμανιού καθώς η ύπαρξή τους αποτελεί κίνητρο για αναβάθμιση της λιμενικής ζώνης.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με τον Γ. Μπελέγρη, από πλευράς Λιμενικού Ταμείου καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να αναβαθμιστεί η οδός Νεωρίων ενώ αφήνει ανοιχτό το περιθώριο διαλόγου με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ