19.5.2016 15:26

Πληρώνουν χρυσό τον ΕΛ.ΓΑ.

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι Χιώτες αγρότες και δη οι μαστιχοπαραγωγοί καταθέτοντας τα δικαιολογητικά τους για την Ενιαία Ενίσχυση που δικαιούνται αλλά και για τον ΕΛΓΑ.

Οι εισφορές που καλούνται να καταβάλουν στον ΕΛ.Γ.Α. είναι κατά 80% αυξημένες σε σχέση με πέρσι, κάτι που προφανώς και επιδεικνύει ότι το ΔΣ της Ε.Μ.Χ., στις επαφές του με τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων μιλούσε σε ώτα μη ακουόντων. Το εισόδημα των μαστιχοπαραγωγών μετά και τη φορολόγηση δέχεται ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα.

"Στα μέσα Δεκέμβρη είχε έρθει ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. στη Χίο. Εκεί συζητήσαμε διάφορα θέματα μερικά εκ των οποίων ήταν, η αύξηση της αποζημίωσης ανά στρέμμα, η αναλογιστική μελέτη με σκοπό τη μείωση του ποσοστιαίου ασφαλίστρου για τη μαστίχα (αφού αυτά που είχαν πληρώσει οι παραγωγοί  ήταν περισσότερα από  αυτά που είχε αποζημιώσει ο οργανισμός) καθώς την παράταση του χρόνου κάλυψης από 30/9 σε 15/10. Σε όλα είχαμε συμφωνήσει ότι μπορούν να γίνουν και μάλιστα είχαμε στείλει και επίσημα επιστολή τον Δεκέμβριο" ανέφερε με δηλώσεις του στον 'π" ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ, Γ. Τούμπος,

Ανώμαλη προσγείωση

Οι διαβεβαιώσεις από τους υπευθύνους του ΕΛ.Γ.Α. σύντομα διαψεύστηκαν από την ίδια την πραγματικότητα. "Όταν  άνοιξαν οι δηλώσεις  διαπιστώθηκε ότι οι παραγωγοί θα έπρεπε να πληρώσουν στον ΕΛ.Γ.Α. 80% περισσότερα από πέρσι. Επικοινώνησα με τον Πρόεδρο τους ΕΛ.Γ.Α.  κ. Κουρεμπέ) και μου είπε ότι έχουμε δίκιο, και ότι έχουν έτοιμη Κοινή Υπουργική Απόφαση για να διορθωθεί το πρόβλημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά διόρθωση".

Απογοήτευση κι απελπισία στους παραγωγούς

Οι παραγωγοί δηλώνουν έντονα προβληματισμένοι,  απογοητευμένοι και διαμαρτύρονται έντονα για την  κυβερνητική πολιτική. Βλέπουν την τσέπη τους να αδειάζει, το  προϊόν να διολισθαίνει, η τιμή του να παραμένει ίδια, αλλά φοβούνται ακόμη χειρότερα μέτρα, δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

 « Ήδη είναι η τελευταία χρονιά που πληρωνόμαστε το Φ.Π.Α . Η ενίσχυση που θα παίρνει η γυναίκα μου μειώθηκε από 500 στα 280 ευρώ. Άς πούμε ότι τώρα έχουμε ένα ισοζύγιο, αν μας κάνουν τις μειώσεις που λένε καταστρεφόμαστε, και δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσουν ακόμη. Η τιμή του μαστιχιού παραμένει ίδια για εμάς από το 2003. Αλλά το πιο παράδοξο είναι ενώ ακόμη οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν κάνει φορολογικές δηλώσεις, θέλουν να τους προσκομίσουμε το φετινό εκκαθαριστικό», λέει  ο Ηρακλής Συράκης και συμφωνούν απόλυτα οι   Θεόδωρος Φλάμος,  Γιάννης και η Μαρκέλλα  Κοντοποδιά,  Γιώργος και η Μαριόγκα Τσικουδή.

Ο  Δημήτρης Φρατζέσκος διαμαρτύρεται και για τη διαδικασία, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση, αλλά διευκρινίζει ότι δεν ευθύνεται η Ένωση.

«Αισθάνομαι  σαν μετανάστης στη Χώρα μου», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Κάθε χρόνο δίνουμε τα ίδια χαρτιά, χωρίς μεταβολές. Γιατί ταλαιπωρούν τον κόσμο  να βγάζει νέα και να καθυστερεί τόσο πολύ. Οργανωτικά είναι χάλια. Είμαι εδώ από τις 08:00, είναι 11:00 και δεν έχω εξυπηρετηθεί ακόμη. Δεν φταίει η Ένωση, αλλά οι οργανισμοί που τα γυρεύουν. Ο προηγούμενος μπήκε στο γραφείο στις 08:30 και βγήκε μόλις τώρα. Εδώ τραβάμε αυτά που υποφέρουν και οι μετανάστες»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ