28.5.2012 14:58

Πλήρεις μελέτες και επανάληψη διαδικασίας δημοσιοποίησης

Στις 25/5 έληξε τυπικά ο χρόνος ενημέρωσης του κοινού  για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της προτεινόμενης επένδυσης της πολυεθνικής εταιρείας iberdrola – rokas.
Δεκάδες ερωτήματα και απόψεις κατατέθηκαν από πολίτες και συλλογικές οργανώσεις. Η εταιρεία δια των εκπροσώπων της δεν έχει μπορέσει να δώσει πειστικές απαντήσεις.
Μόλις δύο μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία η εταιρεία με σχετικό έγγραφο ζητά αναβολή εξέτασης της ΜΠΕ διότι προτίθεται να υποβάλει νέα στοιχεία.
Αναρωτιόμαστε αν αυτά τα νέα στοιχεία θα βελτιώσουν τις πολλαπλές ελλείψεις της ΜΠΕ  ή τάχα θα μπορέσουν κρύψουν το δυσβάστακτο κόστος για τον τόπο (περιβαλλοντικά – κοινωνικά – οικονομικά)  και την φυσιογνωμία του.
Υπενθυμίζουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι με την προσθήκη νέων συμπληρωματικών για την ενημέρωση του κοινού  στοιχείων -από την εταιρεία-, η ΕΥΠΕ οφείλει να επαναλάβει τη διαδικασία που προβλέπει η ΚΥΑ Η.Π. 37111/2021/2003 (ΦΕΚ 1391Β/2003) ως προς το σκέλος της δημοσιοποίησης της τροποποιημένης ΜΠΕ και συμμετοχής του κοινού, διαδικασίας που κατοχυρώνει νομικά το δικαίωμα της ουσιαστικής συμμετοχής του ενδιαφερόμενου κοινού και των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην διαδικασία της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, και ως προς το σκέλος των γνωμοδοτήσεων. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι έκθετοι όσοι κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας ενεργούν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ