1.10.2012 19:47

«Πλάτη» νοσοκομειακών ιατρών για το ασθενοφόρο Αμανής στο Μπουμπάρη

Οι νοσοκομειακοί ιατροί μίλησαν. Με μεγάλη καθυστέρηση, βέβαια, και με χωραϊτοκεντρική αντίληψη. Στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Δήμο και το διοικητή του «Σκυλιτσείου» για το που θα δραστηρειοποιείται το ασθενοφόρο της Αμανής, αν θα διαχειρίζεται από τη Δημοτική Ενότητα Αμανής ή το ΕΚΑΒ, εκφράζοντας την επιστημονική τους θέση, συνηγορούν υπέρ της άποψης Μπουμπάρη. Επειδή το θέμα ανακινήθηκε πολλές φορές και από τις στήλες του «π» και κρίνοντας ότι η απάντηση αφορά και δημοσιεύματα, δίπλα στη θέση των ιατρών ακολουθεί η θέση του «π». 
 
 
Θα πρέπει να ανήκει στο ΕΚΑΒ
 
"Κατά την περίοδο των καταστροφικών πυρκαγιών στη Χίο, για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών χρησιμοποιήθηκε ένα  ασθενοφόρο που βρισκόταν παρκαρισμένο στη Δημοτική ενότητα Αμανής. Μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών και με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου το ασθενοφόρο προστέθηκε  στο στόλο του ΕΚΑΒ του νοσοκομείου μας. Το γεγονός αυτό πυροδότησε μια σειρά από δημοσιεύματα – εξώδικες διαμαρτυρίες και επιστολές  από τον Δήμαρχο Χίου που αλλοιώνουν την ουσία της υπόθεσης.
Με αυτό το ψήφισμα σαν γιατροί του νοσοκομείου θελήσαμε να  ενημερώσουμε υπεύθυνα για τα πραγματικά γεγονότα και το ρόλο ενός ασθενοφόρου στην «επείγουσα προνοσοκομειακη φροντίδα».
Το εν λόγω όχημα  δεν είναι παρά ένα απλό αυτοκίνητο. Σε  ασθενοφόρο μετατρέπεται (στην ουσία) μόνο όταν υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό για να το λειτουργήσει  και τέτοιο  προσωπικό διαθέτει μόνο το ΕΚΑΒ που η έδρα του είναι στο  Νοσοκομείου της Χίου.
Σύμφωνα με το νόμο το ασθενοφόρο θα πρέπει να έχει οδηγό και συνοδηγό (διασώστη) ο οποίος θα πρέπει να έχει στοιχειώδεις  γνώσεις και εμπειρία παροχής πρώτων βοηθειών.
Μέχρι πριν λίγο διάστημα, η απόφαση της Δημοτικής Αρχής ήταν το ασθενοφόρο να το οδηγεί ένας οδηγός απορριμματοφόρου. Από  τον Ιούλιο με σύμβαση ορισμένου χρόνου έχει προσληφθεί ένας οδηγός από το πρόγραμμα  «Κοινωφελούς εργασίας» που η θητεία του θα λήξει πολύ σύντομα. Εδώ να σημειώσουμε ότι το ωράριο του οδηγού είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή και μόνο για πρωινή  βάρδια ένα όλες τις υπόλοιπες 16 ώρες καθώς και τα σαββατοκύριακα το συγκεκριμένο ασθενοφόρο δεν θα είχε  δηγό. Η πρόταση μάλιστα του νοσοκομείου ήταν ο συγκεκριμένος οδηγός  να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο στόλο του ΕΚΑΒ,να  εκπαιδευτεί  στοιχειωδώς στον τομέα αυτόν και να φανεί χρήσιμος στη συνολική κάλυψη με ασθενοφόρα του νησιού μας.
Ένα άλλα σημείο που πρέπει να τονίσουμε και ήταν η αιτία για την απόφαση «μετακίνησης» στο ΕΚΑΒ του λόγω ασθενοφόρου, είναι ότι έχει πλήρη εξοπλισμό «μονάδος». Φέρει δηλαδή επιστημονικά όργανα τα οποία δεν  μπορούν να χρησιμοποιήσουν μη εξειδικευμένα άτομα.
Η παραμονή ενός τέτοιου ακριβού και ειδικά εξοπλισμένου  ασθενοφόρου σε «αχρηστία» και η μη αξιοποίηση του κάτω από την υγειονομική ομπρελά του ΕΚΑΒ στο νομό μας, θεωρούμε  ότι είναι ηθικά και επιστήμονα απαράδεκτη. Το ασθενοφόρο δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός γιατί απλά δεν αγοράστηκε  από τα χρήματα κανενός. Ξοδεύτηκαν κρατικά χρήματα για την αγορά και το  εξοπλισμό του και θα πρέπει να μπει  στην υπηρεσία του κάθε πολίτη αυτού του τόπου  και να αξιοποιηθεί  με τον καλύτερο  δυνατό τρόπο. Άλλωστε το πώς θα διανεμηθούν χωταξικα τα ασθενοφόρα, τι εξοπλισμό θα φέρουν, τι είδους περιστατικά θα  μεταφέρουν και ο συνολικός σχεδιασμός της επείγουσας προνοσοκομειακης φροντίδας θα πρέπει να ανήκει στην ευθύνη του νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ,  να υπόκεινται σε επιστημονικούς  όρους και κριτήρια, και πάνω από όλα δεν είναι θέμα που μπορεί να γνωρίζουν οι τοπικοί  άρχοντες. Στην σημερινή  Ελλάδα δεν περισσεύουν ασθενοφόρα και μάλιστα «κινητές μονάδες» ώστε να παραμένουν  παρκαρισμένα  για επίδειξη στις πλατείες των χωριών.
Η Δημοτική Ενότητα της Αμανής δεν θα παραμείνει ακάλυπτη από ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο μονάδα, αντικαταστάθηκε από άλλο ασθενοφόρο, από αυτά  που χρησιμοποιούνται από το ΕΚΑΒ  για  την μεταφορά ασθενών από και προς το Νοσοκομείου της Χίου. Όχι ένα άχρηστο ασθενοφόρο όπως εσφαλμένα αναφέρεται, αλλά  ένα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από μη ειδικευμένο προσωπικό. Το να παραμείνει επόμενος το ασθενοφόρο αυτό εκεί που η χρήση του είναι η προσφορότερη, από το να μένει σε  «αχρηστία» είναι αίτημα όλων των ιατρών του νοσοκομείου και όχι  «ιδιοτροπία» του Διοικητή του"
 
 
Πληρώθηκε κι ανήκει στη βόρεια Χίο
Την επιστημονική άποψη των ιατρών δεν μπορεί κανείς παρά να σεβαστεί και υπολογίσει. Θα ήταν βέβαια προτιμότερο να την είχαν καταθέσει εγκαίρως, πριν διοίκηση Νοσοκομείου και Τοπική Αυτοδιοίκηση κρίνουν ότι την απόσταση σωστής υγειονομικής κάλυψης των απομακρυσμένων χωριών της Αμανής θα την καλύψει το ασθενοφόρο – προνοσοκομειακή

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ