9.9.2013 11:16

Πιθανή νέα εμπλοκή των εργασιών

- ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

Ένα αρχαίο νεκροταφείο του 3ου μ.Χ. αιώνα, ένας Γενοβέζικος υδρευτικός αγωγός και μια αγροτοποιμενική εγκατάσταση των Ελληνιστικών χρόνων (3ος – 2ος αιώνας π.Χ.), είναι τα αρχαία που προς στιγμήν δημιούργησαν πρόσκαιρη εμπλοκή στη συνέχιση των εργασιών ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος Κόρης Γεφύρι. Οι εργασίες θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, εκτός σοβαρού απροόπτου, όπως διαβεβαιώνει και η αρχαιολόγος της Κ` ΕΚΠΑ Δέσποινα Τσαρδάκα, αφού δεν έχει συζητηθεί και αποφασισθεί τι θα γίνει με τα αρχαία που υπάρχουν και δεν έχουν ανασκαφεί ακόμη στο χώρο κατάκλισης του φράγματος που θα καλυφθεί με νερό.

Αβεβαιότητα καλύπτει και την ανάγκη  εξασφάλισης των νέων πιστώσεων που απαιτούνται για τη συνέχιση της διαδικασίας από την αρχαιολογική υπηρεσία.

«Στη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώθηκαν οι εργασίες και σύμφωνα με την πάγια τακτική που ακολουθούμε σε αυτές τις υποθέσεις επιτρέψαμε τη συνέχιση των εκσκαφών με τη δική μας επίβλεψη. Αυτό που μας προβληματίζει  είναι τι θα γίνει στη συνέχεια με τα αρχαία που δεν έχουν ανασκαφεί στο χώρο που θα κατακλυσθεί με νερό και πως θα εξασφαλισθούν τα νέα απαιτούμενα κονδύλια για τις εργασίες της αρμοδιότητας μας. Η Περιφέρεια έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού του υπουργείου την εξασφάλιση της πίστωσης για τις εργασίες ανασκαφής, εμείς κατανοούμε την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης των εργασιών κατασκευής του φράγματος, αλλά πρέπει να βρεθούν οι απαραίτητες λύσεις και τα χρήματα προστασίας και ανάδειξης των ευρημάτων. Τώρα βρισκόμαστε σε αυτό το montus viventi», προσθέττει.

Το ιστορικό

H K` EKΠΑ γνώριζε από παλιά την ύπαρξη των αρχαιοτήτων στην περιοχή, αλλά επειδή δεν διέθετε τα απαραίτητα κονδύλια για την ανασκαφή ακολούθησε την συνήθη τακτική της επίβλεψης των εκσκαφών του έργου από τον ανάδοχο του έργου. Έτσι ήλθαν στην επιφάνεια τον Ιανουάριο του 2007 ο Γενοβέζικος αγωγός και μερικοί τάφοι. Ακολούθησαν η διακοπή, η επανεκκίνηση των εργασιών με δική της επίβλεψη και  η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που άνοιξε το δρόμο για τη συνέχιση της συνεργασίας με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και από τις δύο πλευρές.

Το έργο δεν ολοκληρώθηκε τότε γιατί στο τέλος του 2008, προέκυψαν τα γνωστά προβλήματα με τον παλιό ανάδοχο και η διακοπή των εργασιών.

Ακολούθησαν αποβολή του παλιού ανάδοχου, η ανακύρηξη και η έναρξη των υπόλοιπων εργασιών από το νέο εργολάβο, οι εξελίξεις που οδήγησαν στη νέα  παρέμβαση της Κ` ΕΚΠΑ και η συνέχιση των εργασιών με τις νέες προοπτικές και προβληματισμούς της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ