20.7.2016 10:50

Πικρός ο ελληνικός καφές

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 5 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ

Τον καφέ της παρηγοριάς αναζητούν οι καφεκόπτες σκεφτόμενοι την αύξηση που επέρχεται στην τιμή του ελληνικού καφέ και τις επιπτώσεις της στην αγορά,  από την επιβολή του φόρου κατανάλωσης.

Το βασικό πρόβλημα της εφαρμογής του νέου νόμου, αφορά στην επιβάρυνση των 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον ωμό καφέ, δεδομένου ότι η ποσοστιαία αύξηση στη συγκεκριμένη κατηγορία, όπως επισημαίνεται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Καφεκοπτών Ελλάδας και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Καφεκοπτών Ελλάδας που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις του κλάδου, είναι έως και 15 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και επιβαρύνει αποκλειστικά τις ελληνικές βιοτεχνίες και καφεκοπτεία.

Στα ύψη

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, το ποσοστό επιβάρυνσης στον ωμό καφέ προς επεξεργασία είναι 67-100%, τη στιγμή που η αντίστοιχη επιβάρυνση στον καφέ σε κάψουλα (αναγωγή ανά κιλό βάρους) είναι 6-10% και στον κατεψυγμένο καφέ (εκχύλισμα), 7-9%.

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τη νέα φορολόγηση θα δεχτεί ο ελληνικός καφές, δεδομένου ότι εισάγεται πάντοτε ωμός, τη στιγμή που άλλοι τύποι καφέ εισάγονται απευθείας ως τελικό προϊόν (κάψουλες, κατεψυγμένος). «Ως αποτέλεσμα αυτού, ο ελληνικός καφές θα έχει μια ραγδαία αύξηση τιμής που θα καθιστά ασύμφορη τόσο την εισαγωγή του όσο και τη διάθεσή του από τους χώρους εστίασης» αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Αναπόφευκτη η αύξηση

Σε τοπικό επίπεδο ο Π. Σαχλάνης, από το Καφεκοπτείο Λυκουρής, περιμένει να δει στην πράξη ακριβώς τις επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα μέτρα, γνωρίζοντας εκ προοιμίου ότι θα αυξηθεί η τιμή του καφέ. " Θα αγοράζουμε πιο ακριβά τον ωμό καφέ, θα τον καβουρντίζουμε και θα έχουμε απώλειες στο βάρος και στην ποσότητα και μετά θα επιβάλλεται και το τέλος κατανάλωσης όπως και η αύξηση του Φ.Π.Α που θα ισχύσει για μας. Είναι αναμενόμενο πως όλα αυτά θα αυξήσουν κατά πολύ την τιμή. Από 10 ευρώ που είναι τώρα το κιλό ο καφές ίσως πάει και 15" λέει χαρακτηριστικά.

Επιπτώσεις στην κατανάλωση

Η αύξηση στην τιμή του καφέ θα επηρεάσει όλα τα καφεκοπτεία σημειώνει η Μαργαρίτα Ξενιά σε δηλώσεις της στον "π". "Ο έλληνας μπορεί να αγαπά τον ελληνικό καφέ και το παρήγορο είναι ότι ακόμη και οι νέοι τελευταία τον προτιμούν, όμως αν ανέβει πολύ η τιμή του, θα περιοριστεί ίσως η κατανάλωση" σημείωσε η ίδια.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ