28.4.2016 17:07

Πιέσεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να διεξαχθεί ο Ρουκετοπόλεμος

ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ Μ. ΒΟΥΡΝΟΥ

Αγωνία και σκέψη για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες ώστε ακόμα και την τελευταία στιγμή το έθιμο του ρουκετοπόλεμου να μην ακυρωθεί, επικράτησε στην κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης στο γραφείο του Μ. Βουρνού.

Οι εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, το Επιμελητήριο, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι αποτυπώνοντας την κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα.

Με δεδομένο ότι η Χίος από αύριο θα κατακλειστεί από τουρίστες κυρίως από Τουρκία, Ευρώπη αλλά και ασιατικές χώρες, το πρώτο συμπέρασμα ήταν ότι το νησί θα πληγεί τουριστικά. Έτσι αποφασίστηκε να ασκηθεί πίεση στους κατοίκους που αντιδρούν προκειμένου να τοποθετηθούν στα σπίτια τους τα προστατευτικά πλέγματα, παρέχοντάς τους τις εγγυήσεις ότι από το 2017 ο ρουκετοπόλεμος θα αλλάξει δομή και τρόπο διεξαγωγής.

Παράλληλα στη συζήτηση τέθηκαν όλα εκείνα τα δεδομένα τα οποία από του χρόνου θα καταστήσουν τον Ρουκετοπόλεμο ένα δομημένο έθιμο το οποίο θα έχει περιορισμένη έκταση, φορέα διεξαγωγής, θα παρέχει ασφάλεια στους θιγομένους κατοίκους ενώ θα προβλέπει και την αποζημίωση σε περίπτωση διαπιστωμένων ζημιών.

Έτοιμη η αστυνομία

Παρά τις προφορικές προσπάθειες να βρεθεί μέση λύση, οι ιδιοκτήτες τριών σπιτιών σε Άγιο Μάρκο και Παναγία Ερειθιανή  μέχρι και το απόγευμα της Μ. Πέμπτης αρνούνταν την τοποθέτηση προστατευτικών πλεγμάτων. Στο σκηνικό έντασης και ασυνεννοησίας ήρθε να προστεθεί και η καταγγελία στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. ότι ανώτερα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, κάνουν τα «στραβά μάτια» βάζοντας πλάτη σε οποιουδήποτε τύπου παρανομίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή στάσης από την Αστυνομία που δήλωσε ότι το βράδυ του Μ. Σαββάτου στα σημεία ρίψης ρουκετών θα βρίσκεται ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Όλα αυτά τη στιγμή που από αύριο το πρωί χιλιάδες επισκέπτες θα βρεθούν στη Χίο, περιμένοντας να παρακολουθήσουν από κοντά το μοναδικό φαντασμαγορικό έθιμο. Αν οι προσδοκίες τους θα διαψευστούν είναι κάτι που απομένει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ