17.10.2019 19:00

ΦΩΤΟ- 4.500 ψυχές σε καθεστώς εξαθλίωσης στο Κ.Υ.Τ. της Χίου

Στη δημοσιότητα όλες οι φωτογραφίες που η διοίκηση της ΒΙ.ΑΛ. απαγόρευσε να τραβήξουν οι Χιώτες Δημοσιογράφοι

Τον νόμο της σιωπής και της αποτροπής κατά όσων επιχειρήσουν να αποτυπώσουν τις πραγματικές συνθήκες που διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες εντός του hotspot της Χίου έχει επιβάλλει η διοικήτρια του Hotspot της ΒΙ.ΑΛ. Βασιλική Δανού.

Για να γίνει αντιληπτή η πλήρης τακτική της διοικήτρια του Κ.Υ.Τ. αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί της Πέμπτης 17/10 στον χώρο του hotspot απαγορεύτηκε με εντολή της η είσοδος στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλο Καλογεράκη, στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αντώνη Ζερβάκη, στον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μανδάλα αλλά και στον πρόεδρο του Χαλκειούς Βασίλη Βίγκα.

Κατά την ίδια εντολή, όσοι δημοσιογράφοι επιχείρησαν να καλύψουν την επίσκεψη τόσο του Δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη όσο και του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα απωθήθηκαν από τον χώρο και οδηγήθηκαν συνοδευόμενοι από Αστυνομικό μέχρι την έξοδο, όπου «παραδόθηκαν» στην εποπτεία άλλου Αστυνομικού.

Η κατάσταση του hotspot

Παρά τις ρητές εντολές της διοίκησης, το politischios.gr κατάφερε με τη χρήση δεύτερης κάμερας να αποτυπώσει αυτά τα οποία επιχείρησε να κρύψει η διοίκηση του hotspot.

Στη ΒΙ.ΑΛ. ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών ανέρχεται μαζί με τις 111 αφίξεις της Πέμπτης 17/10 συνολικά 4.417 άτομα εκ των οποίων τα 224 είναι ασυνόδευτα παιδιά και σχεδόν τον 1/3 του πληθυσμού παιδιά κάτω των 18 ετών. Σε ότι αφορά τη στέγαση, πάνω από 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν εκτός του hotspot, αφού εξαιτίας του υπερπληθυσμού μετά την καταγραφή τους λαμβάνουν κουβέρτα και σκηνή με την παρότρυνση (από αστυνομικούς) να τη στήσουν σε εκτάσεις γύρω από τη ΒΙ.ΑΛ.. Αυτό άλλωστε αποτύπωσαν όχι 1 αλλά 3 δημοσιογράφοι που βρέθηκαν ως μάρτυρες σε περιστατικό εντός της ΒΙ.ΑΛ..

Σε ότι αφορά στις συνθήκες διαμονής οι εικόνες που κατάφερε να αποτυπώσει το politischios.gr είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί πίσω από τα κάγκελα, εκεί όπου χιλιάδες ψυχές ζουν πραγματικά στα όρια της εξαθλίωσης, κλεισμένοι σε ένα κέντρο που ασφυκτιά και αδυνατεί να καλύψει τις καθημερινές τους ανάγκες.

Η απουσία καθαριότητας, οι αυτοσχέδιες παράγκες με μουσαμά και κουβέρτες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, η δυσωδία από τα λιμνάζοντα νερά και τις κακοσυντηρημένες  εγκαταστάσεις υγιεινής αποτελούν την πραγματικά άθλια κατάσταση όσων φιλοξενούνται στο hotspot.

Και αυτοί είναι οι τυχεροί, αφού οι υπόλοιποι 2.000 επιχειρούν να βρουν καταφύγιο μέσα στη λάσπη και στο χώμα, στήνοντας πρόχειρες σκηνές στα γειτονικά χωράφια, τα οποία μέρα με τη μέρα καταλαμβάνονται από δεκάδες άτομα.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ