3.11.2014 10:46

Πέτυχε το «πείραμα», κέρδισαν το στοίχημα

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ, ΑΨΟΓΗ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ CHANNEL CUP 2014 ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ ΟΜΙΛΟ

Ζεστό χρήμα στα ταμεία των τοπικών επιχειρήσεων άφησαν οι 200 περίπου ιστιοπλόοι που συμμετείχαν στο διεθνές τουρνουά Channel Cup 2014, το οποίο διοργάνωσαν από την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 1η Νοεμβρίου το Επιμελητήριο, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χίου και οι Ιστιοπλοϊκοί Όμιλοι Τσεσμέ και Σμύρνης. O στόχος των διοργανωτών επιτεύχθηκε απόλυτα. Σε μια περίοδο μετά την μικρή καλοκαιρινή σεζόν που η οικονομία του νησιού περιορίζεται στα τοπικά δεδομένα, οι διοργανωτές της εκδήλωσης κατάφεραν να δώσουν πνοή στην τοπική αγορά και να δημιουργήσουν προοπτικές επέκτασης της τουριστικής σεζόν με την αξιοποίηση των προοπτικών που δημιουργεί ο θεματικός ναυταθλητικός τουρισμός.

«Στόχος μας είναι η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με την αξιοποίηση του θαλάσσιου τουρισμού,  ένα σημαντικό μέρος του οποίου αποτελεί ο ιστιοπλοϊκός τουρισμός», τονίζει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και ιστιοπλόος Μιχάλης Μπελέγρης.

"Τα κέρδη μας είναι πολλαπλά. Ένα από αυτά, πολύ σημαντικό για την περιοχή, είναι οι μόνιμες υποδομές υποδοχής σκαφών που δημιουργήθηκαν στη Λαγκάδα για τις ανάγκες του αγώνα, οι οποίες στη συνέχεια θα εξυπηρετούν τις ανάγκες ελλιμενισμού και τροφοδοσίας των σκαφών αναψυχής, αθλητισμού και αλιείας. Στόχος μας είναι η μετατροπή του αγώνα σε θεσμό, το 2015 είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει από τη Χίο με  ακόμη περισσότερες συμμετοχές. Θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε ακόμη περισσότερα events για να διευρύνουμε όσο περισσότερο μπορούμε την τουριστική περίοδο και να τονώσουμε την τοπική οικονομία. Πρέπει να ενεργοποιηθούν και άλλοι φορείς, είμαστε στη διάθεση όλων για εποικοδομητική συνεργασία», προσθέτει, τονίζοντας την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της πρώτης διοργάνωσης".

Αξιοποίηση

Το Επιμελητήριο πρωτοστατεί στην δράση για την επέκταση της τουριστικής περιόδου με υλοποιήσιμες επιλογές.

«Η περαιτέρω αξιοποίηση του θεματικού θαλάσσιου τουρισμού είναι ένας στόχος που μπορεί να αποδώσει πολλαπλά οφέλη στους επαγγελματίες, αρκεί και αυτοί να πιστέψουν στην προοπτική, να συνεργαστούν και να είναι ευέλικτοι στις νέες απαιτήσεις που δημιουργεί κάθε νέα προσπάθεια», δηλώνει ο αντιπρόεδρος Βασίλης Παππάς, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην πρώτη ιστιοδρομία Τσεσμές-Παναγιά-Λαγκάδα, ως « συνοδό μέλος του πληρώματος» του σκάφους του ΝΟΧ Code Zero Vodafon, που κατάκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία του με κυβερνήτη το Μιχάλη Μπελέγρη.

Ότι έπρεπε

Η διαπίστωση της Άννας Κούνουπα «ήταν ότι έπρεπε για εμάς η διοργάνωση, είδαμε  κόσμο στα ενοικιαζόμενα μας αυτή την εποχή», αποδίδει εύγλωττα ένα από τα οφέλη που αποκόμισαν οι επαγγελματίες.

Σε γενικές γραμμές η διοργάνωση κρίνεται απόλυτα επιτυχής, η οργάνωση του αγώνα πέτυχε απόλυτα όλους τους στόχους της, η εθελοντική ενεργοποίηση πολλών ατόμων καταγράφεται στα θετικά της διαδικασίας, η εμπειρία που αποκτήθηκε θα βοηθήσει στη διοργάνωση ακόμη σημαντικότερων διοργανώσεων.

Οι αναπόφευκτες  συγκρίσεις με τις υποδομές θαλάσσιου τουρισμού του Τσεσμέ σαφώς δεν μας ευνοούν, αλλά μπορούμε να κάθε φορά  να θέτουμε έναν εφικτό στόχο και να κατακτάμε μικρές νίκες που θα μας αποφέρουν αυξανόμενα σταθερά κέρδη.

Μικρή συμμετοχή

Μόνο μελανό σημείο η μικρή συμμετοχή των οκτώ Χιώτικων σκαφών στον αγώνα και ειδικότερα στην πρώτη διαδρομή Τσεσμέ-Παναγιάς-Λαγκάδας. Η επίσημη δικαιολογία για το μεγάλο οικονομικό κόστος των τελών στο Τελωνείο του Τσεσμέ, δεν ευσταθεί. Αντίθετα, η τιμή των 23 ευρώ θεωρείται απόλυτα προσιτή.

Οι Λιμενικές και Τελωνειακές αρχές της γειτονικής χώρας λειτούργησαν άψογα και διευκόλυναν απόλυτα τα σκάφη και τα πληρώματα.

Λαγκάδα

Η υποδοχή των σκαφών στη Λαγκάδα, ήταν άψογα οργανωμένη και ανθρώπινα ζεστή.  Οι ξένοι επισκέπτες εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους για το αγκάλιασμα του κόσμου, τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές, το Επιμελητήριο και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο της Χίου. Απόλαυσαν την ξενάγηση στη νότια Χίο, τους αγώνες του Σαββάτου και της Κυριακής, επέστρεψαν στην πατρίδα τους με τις καλύτερες εντυπώσεις και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τους επόμενους ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ