24.9.2012 0:47

Πέστε να ‘ρθουν... ξυλοκόποι

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΤΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΚΑΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΥΛΟΤΟΜΩΝ ΠΛΑΚΩΤΗΣ

Δύο προτάσεις εργασίας για την υλοτόμηση των καμένων περιοχών και την προστασία των απειλούμενων οικισμών και του περιβάλλοντος, κατέθεσαν στο δήμο Χίου εκπρόσωποι του Ελεύθερου Δασικού Συνεταιρισμού Εργασίας Πλακωτής Αμφιλοχίας (ΕΔΣΕ), που εξειδικεύεται σε όλο το φάσμα των υλοτομικών και αντιπλημμυρικών έργων έργα υλοτομίας και κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων με κορμοδέματα, κορμοπλέγματα και κλαδοπλέγματα. Ως πιστοποιητικά δυνατοτήτων, εμπειρίας, καλής δουλειάς και εντιμότητας, κατέθεσαν τα αποτελέσματα των εργασιών που πραγματοποίησαν μετά από τις φωτιές στην Ηλεία, την Πάρνηθα και τη Ρόδο.
 
Οι προτάσεις
Η βασική πρόταση που θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει το δημοτικό συμβούλιο, είναι η υλοτόμηση, κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων με κορμοδέματα, κορμοπλέγματα και κλαδοπλέγματα και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Οι πιστώσεις θα ορισθούν από τις δημοτικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα εξασφαλισθούν από την ένταξη σε ειδικά προγράμματα. Ως «μπόνους» προσφέρουν δωρεάν εργασία 10 ημερών σε περιοχές που θα υποδείξει ο δήμος.
 
Σε ευπαθείς ομάδες
Η δεύτερη εναλλακτική πρόταση, που  μπορεί να ισχύσει μόνο αν απορριφθεί η πρώτη, περιλαμβάνει την υλοτόμηση και συγκέντρωση σε καίρια προσβάσιμα σημεία των καμένων περιοχών, 500 ή 1000 τόνων ξυλείας που θα διατεθούν σε ευπαθείς ομάδες. Κλιμάκιο του συνεταιρισμού πραγματοποίησε χτες το πρωί την πρώτη πρόχειρη αυτοψία τις κατεστραμμένες περιοχές και στη συνέχεια υπέβαλλε στο δήμαρχο τις διαπιστώσεις και τις προτάσεις του.
 
Δυσκολίες
Οι σημαντικότερες δυσκολίες είναι δύο, με πρώτη την διαχείριση των ιδιωτικών εκτάσεων και δεύτερη την δυσκολία πρόσβασης σε πολλά σημεία.
«Το δεύτερο είναι θέμα δικό μας, αλλά το πρώτο πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα ο δήμος, αφού δεν μπορούμε να μπούμε σε ιδιωτικές εκτάσεις αν δεν ξεκαθαρίσει το καθεστώς που θα τις διέπει στη διάρκεια όλων των εργασιών. Μπορούμε να αρχίσουμε τις εργασίες αμέσως, αλλά πρέπει να προηγηθούν η εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων και ο ορισμός του απαιτούμενου χρονοδιαγράμματος από το δήμο», δηλώνουν ο πρόεδρος Αρ. Ζαρμακούπης, ο ταμίας Ι. Καρδούτσος και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού Χρ. Αγγέλης.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ