17.11.2023 13:17

ΠΕΣ - ΝΑΤ - "Στις 24 Νοέμβρη δηλώνουμε «παρών»"

Συνάδελφοι απόμαχοι της αρμύρας, Μάχιμοι και χήρες συναδέλφων, την Τρίτη 14 Νοέμβρη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Αθήνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων και σωματείων της Αττικής, που κατέληξε με πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Εκεί αντιμετώπισαν την προσβλητική στάση της πολιτικής ηγεσίας (βλέπε 41% στις εθνικές εκλογές του Μάη 2023), καθώς ούτε υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης (δεν έχει ούτε ένα ένσημο εργασίας), ούτε κάποιος από τους αναπληρωτές και υφυπουργούς συναντήθηκε μαζί τους, προκειμένου να τους θέσουν τα πιεστικά προβλήματα που βιώνουν οι απόμαχοι της εργασίας από τη θηριώδη ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά. Μήπως λέμε μήπως είδατε κάποια ενημέρωση από τα πουλημένα τηλεοπτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας??

Η κυβέρνηση με μισές αλήθειες και μια πρωτοφανή προπαγάνδα προσπαθεί να κάνει την πληροφορία της, στοιχείο που θα αντικαταστήσει τη γνώση μας, ώστε να εμφανίσει τα ψίχουλα της πολιτικής της ως αυξήσεις στις συντάξεις μας.

Να είναι σίγουροι ότι δεν ξεχνάμε και δεν θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα που ζούμε και τον Καιάδα που μας ετοιμάζουν, διεκδικούμε ό,τι έχουμε πληρώσει σε όλη μας τη ζωή και με τη βία μας αφαίρεσαν.

Και αυτό γιατί όλες οι περικοπές όλων των κυβερνήσεων από το έτος 2010 σε όλα μας τα δικαιώματα είναι εδώ, κάνουν τις συντάξεις μας πενιχρά επιδόματα και μαυρίζουν τη ζωή μας.

Είναι εδώ:

Οι ατελείωτες περικοπές των συντάξιμων αποδοχών, οι περικοπές των δώρων μας, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας, η αύξηση των κρατήσεων για την Υγεία κατά 6%, ακόμη και στους πεθαμένους, της συμμετοχής μας στα φάρμακα. Η μη καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου 2015-2016 επικουρικών και δώρων. Το άρπαγμα δεκάδων δισεκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι περικοπές στις συντάξεις μας μέσω της ακρίβειας και της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος σήμερα διατηρείται από την κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις της για κατάργηση. Ο κατάλογος δεν τελειώνει.

Πότε επιτέλους θα μας εξηγήσουν με ποιο τρόπο έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεών μας, που προέκυψε και η «προσωπική διαφορά».

Οι όποιες πενιχρές "αυξήσεις" μετά από δεκατρία χρόνια που η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στο τέλος της προηγούμενης θητείας της έδωσε, πολύ κάτω από την άνοδο του πληθωρισμού όχι σε όλους τους συνταξιούχους λόγω προσωπικής διαφοράς. Δεν δόθηκε ποτέ καμιά αύξηση στις επικουρικές συντάξεις.

Όσοι από τους συνταξιούχους πέρασαν κάποια λογιστικά νομοθετικά όρια, τους προέκυψε εισφορά αλληλεγγύης ΑΚΑΓΕ και το ποσό της προσωπικής διαφοράς μεγάλωσε. Τα ίδια και στους συνταξιούχους που πέρασαν τα φορολογικά όρια, και όλα μαζί τα σαρώνει η άνοδος του πληθωρισμού και της ακρίβειας που έχουν καταστήσει τις συντάξεις πενιχρά επιδόματα.

Τώρα η κυβέρνηση, μας κάνει τη χάρη να δώσει, όπως λέει, νέες "αυξήσεις" της τάξης του 2,9% καθώς και κάποια επιδόματα κοροϊδίας σε όσους έχουν «προσωπική διαφορά», τη στιγμή που οι τιμές απογειώνονται.

Ετοιμάζει νέο Ασφαλιστικό με νέα επώδυνα μέτρα. Ήδη έχει δρομολογηθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 74 χρόνια και η περικοπή της μίας από τις δυο εθνικές συντάξεις, της χηρείας.

Τα αποθεματικά του επικουρικού των παλαιών συνταξιούχων, μετά τη νομοθέτηση του λεγόμενου κουμπαρά του τζόγου, είναι στο τελείωμά τους και οι επικουρικές συντάξεις είναι σε κίνδυνο το επόμενο διάστημα.

Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν θα συμβιβαστούμε και δεν θα υποταχθούμε στη βαρβαρότητά τους.

Ραντεβού στην πανελλαδική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 24 Νοέμβρη στην πλατεία Κλαυθμώνος και ώρα 12 μ.μ.

Η ΠΕΣ ΝΑΤ θα δώσει για άλλη μια φορά το “παρών”, να σηκώσουμε το κεφάλι ψηλά, να νικήσουμε τη μοιρολατρία, την επικίνδυνη λογική, του δεν γίνεται τίποτα. Εμείς από την πείρα μας ξέρουμε πολύ καλά πως ό,τι μέχρι σήμερα κατακτήθηκε και ό,τι θα κατακτηθεί παραπέρα, θα είναι αποτέλεσμα του οργανωμένου μαζικού, ενωτικού μας αγώνα.

Απαιτούμε:

Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού.

Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης.

Άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, για το 11μηνο 2015-2016.

Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.

Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).

Η παράλληλη σύνταξη να αποδοθεί και στους πριν το 2016.

Στη σύνταξη χηρείας να αποδίδεται στο 70% του αποθανόντος, χωρίς άλλη περικοπή, και ο επιζών να έχει το δικαίωμα επιλογής σύνταξης.

Να δοθούν συντάξεις σε όσους χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία με ρύθμιση των χρεών, αφού αφαιρεθούν τόκοι και πρόστιμα το υπόλοιπο ποσό να το κρατάνε από τη σύνταξή τους μέχρι 15%.

Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Κατάργηση της κράτησης υπέρ υγείας και άμεσα από τις επικουρικές, χηρείας.

Η εθνική σύνταξη να αποδίδεται σε όλες τις συντάξεις.

Την άμεση πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών, επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ και δημιουργία μονάδων ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.

Να ανοίξουν όλες οι δομές Υγείας που παραμένουν κλειστές και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

Ο ΕΦΚΑ ΝΑΤ της Νησιωτικής Ελλάδας, να εξοπλιστεί με όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα για την άμεση εξυπηρέτησή των συνταξιούχων ΝΑΤ, ώστε να μην τρέχουν για ψύλλου πήδημα στον Πειραιά.

Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην σημερινή 50η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου το σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία», 50 ολόκληρα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παραμένει αδικαίωτο και σήμερα φαντάζει πιο μακρινό από ποτέ. Ποιο ψωμί, ποια παιδεία και κυρίως ποια ελευθερία έχει μείνει όρθια σε αυτόν τον τόπο;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ