3.9.2013 15:23

Περιζήτητες οι ΑΕΝ μηχανικών και πλοιάρχων

ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ

Με κριτήριο την καλύτερη δυνατή επαγγελματική αποκατάσταση επέλεξαν τις σχολές προτίμησης τους στα ΑΕΙ, ΤΕΙ και τις υπόλοιπες σχολές οι μαθητές που μετείχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Παλιά μου τέχνη κόσκινο για τους Χιώτες, που βλέπουν και πάλι το επάγγελμα του ναυτικού ως ένα από τα ελάχιστα που μπορούν να τους προσφέρουν σχετικά σίγουρη δουλειά με ικανοποιητικό μισθό, που δεν είναι πια στα παλιά επίπεδα, αλλά είναι καλός συγκριτικά με τα δεδομένα των στεριανών επαγγελμάτων .

Μετά από πολλά χρόνια, η στροφή προς το ναυτιλιακό τομέα είναι σαφής και οι Α.Ε.Ν ετοιμάζονται να δεχθούν τα κύματα των νέων σπουδαστών, που πέρασαν με τη βαθμολογία των πανελληνίων αλλά και των υπόλοιπων που θα μπουν στις σχολές με το +10% από το βαθμό του απολυτήριου  πτυχίου τους από το Λύκειο.

ΑΕΝ Μηχανικών Χίου

«Οι απόφοιτοι του Λυκείου έχουν στραφεί πάλι στη θάλασσα, η αύξηση του αριθμού των σπουδαστών είναι εντυπωσιακή, αλλά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σε μια πενταετία θα υπάρξει και πάλι κορεσμός, παρά το ότι προς το παρόν το σύστημα δείχνει να αντέχει ακόμη», εκτιμά ο Χιώτης διοικητής της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου Γιάννης Αργυράκης.

Σύντομα, όπως εκτιμούν οι γνώστες των ναυτιλιακών θεμάτων, οι  σχολές και οι ναυτιλιακές εταιρίες δεν θα μπορούν να απορροφήσουν τον τεράστιο αριθμό των μαθητών που εισάγονται απευθείας με τις Πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και αυτών που πέρασαν σε άλλες σχολές, αλλά επιλέγουν να ακολουθήσουν τη σιγουριά του ναυτικού επαγγέλματος, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους παρέχεται με   το βαθμό του πτυχίου.

Τα μόρια εισαγωγής πέρσι ανήλθαν στα 16.400 και φέτος αναμένεται να αυξηθούν αρκετά, επειδή είναι σχολή με αυξημένο ενδιαφέρον φοίτησης. Οι πρωτοετείς σπουδαστές θα είναι 90, σε σύνολο 180 περίπου που φοιτούν σε όλες τις τάξεις. Πολλοί από τους παλαιότερους βέβαια θα απουσιάζουν, αφού ταξιδεύουν κάνοντας την υποχρεωτική εξάμηνη πρακτική τους εξάσκηση.

Διαμονή - διατροφή

Δυστυχώς στον ξενώνα του συγκροτήματος της οδού Μονομάχου δεν μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 60 έως 65 σπουδαστές, οι υπόλοιποι αναγκαστικά μένουν εκτός σχολής πληρώνοντας ενοίκιο.

«Η επιλογή των εσώκλειστων γίνεται αξιοκρατικά με βασικό κριτήριο το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας που μας προσκομίζει η κάθε οικογένεια», διευκρινίζει ο διοικητής

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται σημαντικά και με τα έξοδα διατροφής   των σπουδαστών, αφού το πρόγραμμα δωρεάν σίτισης έχει διακοπεί πανελλαδικά από πέρσι.

ΑΕΝ πλοιάρχων Οινουσσών

Ισχύει περίπου ότι και για την ΑΕΝ Μηχανικών. Τα μόρια εισαγωγής πέρσι ήταν περίπου 14.000. Το μειωμένο ενδιαφέρον συγκριτικά με την ΑΕΝ Μηχανικών Χίου οφείλεται κυρίως στις αυξημένες δυσκολίες της ειδικότητας και του επαγγέλματος, αλλά και στην ιδιομορφία της διαβίωσης σε μικρό απομονωμένο παραμεθόριο νησί.

Φέτος θα εισαχθούν 34 πρωτοετείς σπουδαστές, σε σύνολο 114 που φοιτούν σε όλες τις τάξεις και φιλοξενούνται στους κοιτώνες της σχολής. Αρκετοί από αυτούς, όπως και στην ΑΕΝ Μηχανικών θα απουσιάσουν επειδή κάνουν την υποχρεωτική τους πρακτική εξάσκηση.

Δυστυχώς, όπως δείχνουν οι εξελίξεις φέτος δεν θα παρέχεται δωρεάν σίτιση, που τη σεζόν 2012-2013 καλύφθηκε με χορηγία εφοπλιστών.

«Πέρσι οι σπουδαστές έτρωγαν σε μια ταβέρνα, αλλά η χορηγία ίσχυε μόνο για ένα χρόνο. Με τα δεδομένα που ισχύουν και σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε η χορηγία θα διακοπεί. Έχουμε προκυρήξει μειοδοτικό διαγωνισμό για την κάλυψη των αναγκών, αλλά δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ακόμη», δηλώνει ο Αιγνουσιώτης υπεύθυνος Γραμματείας της σχολής Γιώργος Καλούδης.

Σε δέκα μέρες

Τα αποτελέσματα των εισαγωγών στις δύο ΑΕΝ με το βαθμό πτυχίου αναμένεται να ανακοινωθούν σε δέκα μέρες περίπου. Παρά το ότι ακολουθείται βαθμολογική κατάταξη, συνήθως εισάγονται οι περισσότεροι Χιώτες που έχουν καταθέσει τα δελτία τους επειδή οι κάτοικοι άλλων περιφερειών θεωρούν την περιοχή μας δυσπρόσιτη.

«Οι περισσότεροι σπουδαστές επιλέγουν κατά προτεραιότητα τις σχολές που είναι στα μεγάλα κέντρα, ή αυτές που έχουν καλή συγκοινωνιακή κάλυψη, όπως στον Ασπρόπυργο Αθηνών,  στην Ύδρα,  στη Σύρο, στην Κύμη Ευβοίας, στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, στα Χανιά Κρήτης, στην Κεφαλωνιά για τα νησιά του Ιονίου και στην Πρέβεζα για την Ήπειρο . Γι’ αυτό συνήθως εξυπηρετούνται οι Χιώτες που επιλέγουν τις Οιννούσες, αρκεί στο δελτίο φοίτησης να έχουν βάλλει τη σχολή σε πρώτη προτεραιότητα», προσθέτει ο ίδιος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ