23.11.2015 10:05

Περιμένοντας τους ιδιώτες

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Τα δειλά βήματα που εμφανίζονται και στη Χίο για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας υπό τη μορφή επενδύσεων, δεν μπορούν να ανατρέψουν το πλήρως αντι- επιχειρηματικό κλίμα που βιώνει το νησί μας. Οι τοπικές επιχειρήσεις βρίσκονται υπό διαρκή διωγμό, μέσω της υπέρμετρης φορολογίας και της έλλειψης κινήτρων, την ίδια ώρα όμως που και η Αυτοδιοίκηση, ο δημόσιος τομέας ουσιαστικά, βλέπει τα οικονομικά του να συρρικνώνονται επικίνδυνα, χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα να γίνουν υποδομές στην πόλη και στην περιφέρεια.

Από τη μια πλευρά η είδηση της ένταξης στην διαδικασία των fast track επενδύσεων της ξενοδοχειακής μονάδας, συμφερόντων Κολάκη, στα Κεραμεία, είδηση που καλλιεργεί προσδοκίες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, η παρουσίαση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Χίου που δεν αφήνει περιθώρια για την άρση των μόνιμων πλέον προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί και δεν ξεπεράστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Με μόλις 6.000 ευρώ για όλο το χρόνο, οι τοπικές κοινότητες καλούνται να παράξουν... έργο, που εξαντλείται στη διάνοιξη αγροτικών δρόμων.

Το 2016 αναμένεται να αποτελέσει άλλη μια «διαχειριστική» χρονιά κατά την οποία θα συμβούν τα απαραίτητα, ίσως και κάποια από αυτά.

Αναπόφευκτα λοιπόν το βλέμμα στρέφει σε εκείνους που θα μπορούσαν, πάντα μέσω επενδύσεων, να αναστρέψουν το κλίμα. Γι’ αυτό και η τοπική κοινωνία οφείλει να βλέπει με ρεαλισμό ότι φτάνει στην πόρτα μας, εξετάζοντας και παρέχοντας διευκολύνσεις.

Κακά τα ψέμματα, σπάνια οι δημόσιες παρεμβάσεις προκάλεσαν θέσεις εργασίας. Σχεδόν ποτέ. Επομένως, ας είμαστε λογικοί με όσες άλλες έρχονται να καλύψουν το κενό. Μέχρι να δούμε... τι απομένει να συμβεί. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ