16.6.2012 12:48

Περικοπή της επιδότησης των αφαλατώσεων

ΑΓΟΡΑ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΑΧ

 
Η οικονομική κρίση χτυπάει τη Χίο και στον ευαίσθητο τομέα της εξασφάλισης των απαραίτητων πιστώσεων για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας. Η επιδότηση της λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης θα είναι μειωμένη κατά 300.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό δεν θα ξεπεράσει τις  1.140.000 περίπου, έναντι των 1.400.000 που είχαν διατεθεί πέρσι. Με μεγάλη καθυστέρηση εγκρίθηκε η καταβολή της α` δόσης των 570.000 ευρώ, που θα καταβληθεί άμεσα, ενώ η β` δόση ως υπόλοιπο θα καταβληθεί γύρω στον Σεπτέμβριο, αν όλα πάνε καλά και υπάρχουν χρήματα. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ δέχθηκε με προβληματισμό την περικοπή, αφού θα υποχρεωθεί να περικόψει δαπάνες που καλύπτουν και άλλες δραστηριότητες, με δεδομένο ότι από τις πιστώσεις αυτές κάλυπτε και ένα μέρος άλλων βασικών αναγκών της επιχείρησης.
Ρομποτικός έλεγχος του δικτύου
Το διοικητικό συμβούλιο της  ΔΕΥΑΧ ενέκρινε την αγορά  ρομποτικού συστήματος ελέγχου των δικτύων των οχετών με κόστος 340.000 από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Η  επιχείρηση θα πληρώσει ως «ιδία συμμετοχή»  65.000 ευρώ, που θα εξασφαλισθούν από κρατικούς πόρους.
Το σύστημα, που έως τώρα νοικιαζόταν με κόστος 6.000 ευρώ κάθε φορά που οι συνθήκες επέβαλλαν την χρησιμοποίηση του, θα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια της Τεχνικής  Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΧ. Αποτελείται από ηλεκτρονικό σύστημα καμερών που  εισχωρεί στo δίκτυο και εντοπίζει τα σημεία που υπάρχουν αποφράξεις και άλλες ζημιές. Τα στοιχεία  καταχωρούνται αυτόματα στο κεντρικό σύστημα απεικόνισης και η ΔΕΥΑΧ θα έχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης, αφού δεν θα απαιτείται πλέον «το τυφλό, χρονοβόρο και πολλές φορές άστοχο σκάψιμο» για τον εντοπισμό των φθορών.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ