29.5.2013 14:58

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Αναζητά λύσεις για δημιουργία υδατοδρομίου

• ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014- 2020

Πρόσφορο έδαφος να ασχοληθεί με τις πιθανότητες κατασκευής υδατοδρομίων στα νησιά του Βορειουανατολικού Αιγαίου έχει βρει η περιφέρεια, με τον Περιφερειάρχη Ν. Γιακαλή να βρίσκεται σε επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης για την δυνατότητα ένατξης και χρηματοδότησής τους στο ΕΣΠΑ.

Με επιστολή του προς τον Γ.Γ. Επενδύσεων ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούση αλλά και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του «Invest in Greece», ο κ. Γιακαλής ενημέρωσε για την πρόθεση της Περιφέρειας για την ένταξη των νησιών της στην ανάπτυξη αυτής της δράσης, ζητώντας την άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου καθώς και σχετικές επαφές που θα συμβάλλουν στην προώθηση των ενεργειών που απαιτούνται.

Στόχος αυτής της προσπάθειας, είναι η ένταξη της κατασκευής και λειτουργίας υδατοδρομίων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020).

Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των υδροπλάνων, με τη  νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών, επιτρέπει στο εξής την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων για τη λειτουργία υδροπλάνων, παρακάμπτοντας κάθε προηγούμενη γραφειοκρατική δυσκαμψία.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ιδιώτες, εταιρείες, Περιφέρειες, Δήμοι, ενώσεις πρόσωπων αλλά και το Δημόσιο θα μπορούν να δημιουργούν και να λειτουργούν υδατοδρόμια. Αναλυτικότερα, αρμόδια υπηρεσία ως η υπεύθυνη να παραλαμβάνει αιτήσεις κάθε ενδιαφερομένου και ως εκείνη που θα χορηγεί άδειες λειτουργίας υδατοδρομίων, ορίζεται η Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων (ΔΠΣΑΑΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Μεταφορών. 

Τα υδατοδρόμια θα μπορούν να κατασκευάζονται ακόμη και με ΣΔΙΤ ή διαδικασίες «Fast Track», ενώ έχει θεσπιστεί η χρήση των «υδάτινων πεδίων» (όπου δηλαδή δεν θα απαιτείται άδεια) για τις έκτακτες – τουριστικές πτήσεις εκτός υδατοδρομίων.

Οι ενδιαφερόμενοι για μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με το διαμορφωμένο πλαίσιο, θα υποβάλλουν τους φακέλους τους στην «Invest in Greece» και εκείνοι που θέλουν να αναπτύξουν σχέδια δημοσίων επενδύσεων, θα στέλνουν τους φακέλους τους στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων.

 “Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες”

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελείται από ένα σύμπλεγμα νησιών και κρίνουμε πως η προοπτική λειτουργίας υδατοδρομίων εκτός του ότι δημιουργεί σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, θα συμβάλλει και στο να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα και χρόνια προβλήματα των μετακινήσεων, εμπεδώνοντας παράλληλα το αίσθημα της ασφάλειας και της κρατικής μέριμνας στους κατοίκους των νησιών μας. Συγχρόνως θα ενισχύσει τον τομέα του τουρισμού που αποτελεί για τα νησιά μας βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Θέλουμε και θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας να εντάξουμε στη νέα προγραμματική περίοδο τη συγκεκριμένη δράση, δημιουργώντας ένα σημαντικό πεδίο επένδυσης με σημαντικά οφέλη για τις νησιωτικές μας κοινωνίες».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ