23.1.2014 14:10

Πέπλο φόβου πάνω από την Κοινή

ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ, ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ ΚΙ ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΑΡΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΗΡΕΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Οι ηλικιωμένοι αποφεύγουν να κυκλοφορούν τα βράδια κι ένα πέπλο φόβου και ανασφάλειας έχει καλύψει την Κοινή. Το κύμα των διαρρήξεων που δεν έχουν εξιχνιαστεί, τις οποίες συνδέουν άμεσα με την πυρκαγιά που αφαίρεσε τη ζωή της άτυχης Ευαγγελίας Μονιώδη, έχει μεταλλάξει τους Κοινούσους.

Η ηρεμία και η μετριοπάθεια που τους χαρακτήριζαν έχουν δώσει τη θέση τους στο φόβο, την καχυποψία και την οργή για την αναποτελεσματικότητα της πολιτείας.                                         

Αναφερόμενοι στην υπόθεση αυτή, μιλούν ανοιχτά για πυρκαγιά και ληστεία μετά φόνου. Υποψίες πολλές, πολλοί γνωρίζουν ή πιστεύουν ότι γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, αλλά ο φόβος και οι λεπτές ισσοροπίες των κλειστών κοινωνιών τους κάνουν να περιορίζονται σε ατέρμονες συζητήσεις στα σπίτια και στα καφενεία.

Η κατάσταση μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί.

Οι αντιδράσεις  προς το παρόν είναι ελεγχόμενες, η πρόταση που έχει κατατεθεί για νυχτερινές ομαδικές περιπολίες προς το παρόν δεν ενεργοποιείται, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα, αν τα κρούσματα συνεχισθούν.             

Τα στοιχεία και η απλή λογική καταδεικνύουν ότι ο δράστης ή οι δράστες πρέπει να είναι συχωριανοί ή ξένοι που συνεργάζονται με Κοινούσους, γιατί ξέρουν πότε, που και πως θα χτυπήσουν. Τελευταία απόδειξη η διάρρηξη της οικίας της Β.Μ.. Οι δράστες, όπως και στις άλλες περιπτώσεις, έδρασαν ακαριαία την ώρα που η ιδιοκτήτρια απουσίαζε, μπήκαν στο σπίτι από σημείο που άνοιγε εύκολα και χτύπησαν κατευθείαν στο ψητό, άνοιξαν το συρτάρι, πήραν τα χρήματα και έφυγαν χωρίς να δημιουργήσουν  εικόνα αναστάτωσης. Δεν έψαξαν πουθενά αλλού, δεν αφαίρεσαν τίποτα άλλο.

Πιστεύουν ότι υπάρχουν κάποιοι «παρακεντέδες», όπως τους αποκαλούν, που παρακολουθούνται από τις αρχές, αλλά απορούν γιατί και πως έως τώρα δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν με πρόσωπα τα στοιχεία που υπάρχουν. 

Σε χαμηλούς τόνους  καταλογίζουν αναποτελεσματικότητα στην Αστυνομία και ζητούν ενέργειες που θα αποκαταστήσουν την ψυχική τους ηρεμία.

Γ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ (πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου)

«Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος, οι ηλικιωμένοι δεν τολμούν να κυκλοφορήσουν τα βράδια. Όλα αυτά τα επεισόδια είναι αλληλένδετα, πρόσφατα είχαμε και ένα θάνατο. Οι αρχές  πήραν αποτυπώματα και στο τελευταίο περιστατικό, αλλά έως τώρα δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Θα ζητήσω ενημέρωση και ενεργοποίηση από το Α/Τ Καλαμωτής».

Μ. ΜΙΣΥΡΛΗΣ (πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου)

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, υποψίες υπάρχουν, τα γεγονότα δείχνουν ότι είναι κάποιοι που ξέρουν τι γίνεται στο χωριό. Όλοι λένε ότι πρέπει να είναι συχωριανοί ή κάποιοι που συνεργάζονται με συχωριανούς. Στοιχεία έχουν ληφθεί, αλλά υπάρχει μια στασιμότητα που μας προβληματίζει. Αισθανόμαστε απροστάτευτοι».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ