7.12.2014 9:45

Πεδίο μάχης η Αθήνα μετά την πορεία για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ξεκίνησε να εκτονώνεται η ένταση στα Εξάρχεια, μετά από μία νύχτα «πολέμου» στο κέντρο της Αθήνας που ακολούθησε τις πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. 

Οι προσαγωγές, μόνο στην Αθήνα, φτάνουν τις 211. Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις.

Κατά τη διάρκεια της πορείας στο κέντρο της Αθήνας, κουκουλοφόροι προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. 

Ασφυκτική ήταν για πολλές ώρες η ατμόσφαιρα στο κέντρο από βόμβες μολότοφ και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που εκτοξεύονταν από κουκουλοφόρους και αστυνομικούς αντίστοιχα.

Τη νύχτα οι συμπλοκές περιορίστηκαν στα Εξάρχεια και στις οδούς Στουρνάρη και Τοσίτσα.

Σε 211 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. Ανάμεσα στους προσαχθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένας φωτορεπόρτερ. 

Η Αστυνομία έκανε ρίψη νερού εναντίον των διαδηλωτών με χρήση της «αύρας» και χρησιμοποίησε χημικά.

Οδοφράγματα στήθηκαν στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας Εξαρχείων. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην πλατεία και το σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ την αντιμετώπισαν με τις ασπίδες τους: «Για να έχουμε επίγνωση, περιφρονούν και τη βουλευτική ταυτότητα. Δεν θέλω να διαχωριστώ από τον κόσμο, αλλά τουλάχιστον θεωρώ πως όταν δείχνω βουλευτική ταυτότητα πρέπει να έχω την απαραίτητη πληροφορία» είπε, αναφερόμενη στην αντιμετώπιση που είχε από τους αστυνομικούς όταν ζήτησε να μάθει το όνομα ενός ατόμου η προσαγωγή του οποίου έγινε μπροστά στα μάτια της. «Μου έλεγαν ότι φροντίζουν για την ασφάλεια μου, σπρώχνοντάς με μέ τις ασπίδες τους. Όταν πήγαινε να μιλήσει ο συλληφθείς ήταν τρομοκρατημένος και δεν αισθανόταν την παραμικρή ασφάλεια, όταν βλέπει μία βουλευτή να την αντιμετωπίζουν με ασπίδες των ΜΑΤ».

Εικόνα καταστροφής

Εικόνα χάους παρουσίαζε η Πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια της πορείας άγνωστοι προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε βιτρίνες καταστημάτων, περίπτερα, στάσεις λεωφορείων και φανάρια. Ορισμένοι επιδόθηκαν σε πλιάτσικο από τα καταστήματα.

Αργά το απόγευμα, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές σε ένα πολυκατάστημα κοντά στην πλατεία Συντάγματος. Βόμβα μολότοφ έπεσε στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, μπροστά από τα ΕΛΤΑ.

Πετροπόλεμος σημειώθηκε στην Πανεπιστημίου στο ύψος της Κριεζώτου. Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση βομβών κρότου-λάμψης.

Πέτρες εναντίον των ΜΑΤ εκσφενδόνισαν άγνωστοι και στη Βουκουρεστίου, αλλά και στο ύψος του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία».

Διαδηλωτές έσπασαν μάρμαρα κοντά στο υπουργείο Εργασίας και πέταξαν πέτρες εναντίον των ΜΑΤ κοντά στη Στοά Πεσμαζόγλου.

Στην πορεία συμμετείχαν τουλάχιστον 7.000 άτομα. Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούγονταν συνθήματα για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανο και εναντίον της αστυνομίας. 

Παρόντες ήταν και τούρκοι μετανάστες με πανό που απεικόνιζε τον Μπερκίν Ελβάν, τον 15χρονο που σκοτώθηκε το Μάιο του 2014 από δακρυγόνο στην Κωνσταντινούπολη και τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Στο Σύνταγμα ανταλλάχτηκαν συνθήματα αλληλεγγύης με τους σύρους συγκεντρωμένους, ενώ πολίτες σχημάτισαν αλυσίδα περιφρούρησης μπροστά από τους σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος.

Ενταση στα Εξάρχεια το απόγευμα

Νωρίς το απόγευμα επικράτησε ένταση στην περιοχή των Εξαρχείων, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συγκέντρωσης.

Νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων περιμετρικά της πλατείας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, ενώ στη συνέχεια η εστία της έντασης μετακινήθηκε προς την οδό Στουρνάρη. 

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, όπως και στη Θεσσαλονίκη. 

Η πρώτη πορεία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη μεσημεριανή πορεία συμμετείχαν πάνω από 5.000 άνθρωποι.

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια, συνέχισαν προς την Ομόνοια και ακολούθως, μέσω της Σταδίου, έφτασαν στο Σύνταγμα. Στη συνέχεια επέστρεψαν στα Προπύλαια. Στην κεφαλή της πορείας ήταν περίπου 200 άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Έξω από το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών κουκουλοφόροι έσπασαν μάρμαρα και πέταξαν νεράντζια στους αστυνομικούς, που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Οι εκδηλώσεις μνήμης έγιναν στη σκιά της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί ο Νίκος Ρωμανός -στενός φίλος του Γρηγορόπουλου, που ήταν παρών τη στιγμή της δολοφονίας του. 

Ατομα του αντιεξουσιαστικού χώρου προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου σε κατάληψη του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα», στο Θησείο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ν. Ρωμανό.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ