11.1.2017 10:21

Πάρτε μέτρα για την προστασία των προσφύγων από το κρύο

Τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας των προσφύγων από το κρύο ζητά από την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή η ΛΑΣ, με ανακοίνωση της. Σε αυτή αναφέρεται:

"Μετά τις ακραίες για τα νησιά μας καιρικές συνθήκες που ζήσαμε και ζούμε τις τελευταίες μέρες, με έντονες χιονοπτώσεις και παγωνιά, η διαβίωση προσφύγων και μεταναστών στο hotspotτης πρώην ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν έφταναν γι’ αυτούς οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο εγκλωβισμός τους στο νησί, η αβεβαιότητα για την παραπέρα πορεία τους, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και την κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες μέσα σε σκηνές χωρίς θέρμανση ή με θέρμανση αλλά με διακοπές ρεύματος, που προκαλούν προβλήματα λόγω μειωμένης τάσης. Οι μουσαμάδες, οι κουβέρτες, τα χοντρά ρούχα, τα αδιάβροχα, οι υπνόσακοι δεν αποτελούν λύση, ειδικά για ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, άρρωστοι, έγκυοι, μικρά παιδιά, ΑμΕΑ).

Μετά από παρέμβαση του δημοτικού μας συμβούλου στο Δήμαρχο γι αυτά τα ζητήματα και σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, διαφάνηκε τελικά η ελλιπής ενημέρωση και παρακολούθηση του δήμου σε αυτά τα ζητήματα, αφού ο πετροπόλεμος στη ΒΙΑΛ αποδόθηκε σε ρήξη μεταξύ των προσφύγων, όταν αιτία ήταν το αφόρητο κρύο, οι διακοπές ρεύματος και οι συνθήκες διαβίωσης.

Καλούμε επομένως τη δημοτική αρχή-ασχέτως αν δεν έχει την ευθύνη αυτής της κατάστασης- να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να θεωρεί βάρος την ενασχόληση με τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, δεν μπορεί να παρασύρεται στην αναλγησία από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να μαθαίνουμε εμείς ζητήματα που η ίδια αγνοεί ενώ δεν θα έπρεπε!

Οι δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής  Πολιτικής ότι δήθεν «κερδίσαμε το στοίχημα του χειμώνα», ότι «κανείς δεν είναι στο κρύο και σε μη θερμαινόμενο μέρος», καταδεικνύουν πόσο μακριά από το πρόβλημα βρίσκεται και αυτός  και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Επειδή εμείς στοιχήματα με την ανθρώπινη ζωή δε βάζουμε, ούτε βρισκόμαστε μακριά από το τεράστιο πρόβλημα διαβίωσης όσων βρίσκονται αντιμέτωποι, εκτός των άλλων, και με την επέλαση του χιονιά, απαιτούμε από την κυβέρνηση:

  • Να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των προσφύγων και μεταναστών από το κρύο, δίνοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες που αναφέραμε πιο πάνω.
  •  Να παρθούν μέτρα για εξάλειψη των φαινομένων μειωμένης τάσης ρεύματος σε Σούδα και ΒΙΑΛ με διακοπές που προκαλούν προβλήματα, μιας και είχαμε τέτοια φαινόμενα στη ΒΙΑΛ. 
  • Να ανοίξουν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας αίθουσες σχολείων που έχουν από χρόνια κλείσει, για τη φιλοξενία γυναικόπαιδων και ευπαθών ομάδων με τη συμβολή του δήμου.
  • Κανένας σε σκηνή και χωρίς θέρμανση.
  • Να  κλείσουν άμεσα τα hotspot και να αντικατασταθούν με ανοικτές δομές καταγραφής, και προσωρινής διαμονής μόνο με την ευθύνη του κράτους, με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
  • Καμιά δημιουργία φυλακών – κέντρων κράτησης (κέντρων επαναπροώθησης, όπως εύηχα τα αποκαλούν).
  • Άμεσος απεγκλωβισμός και μετακίνηση από τη Χίο στην ηπειρωτική χώρα και κατόπιν σε  όποια χώρα επιθυμούν, αφού τους χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

   Καλούμε το λαό των νησιών μας σε  κοινό αγώνα για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και στους πολέμους τους, που είναι η αιτία της προσφυγιάς  και του μεταναστευτικού.-"

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ