17.6.2013 13:28

Παρουσία του υφυπουργού ΕΣΠΑ Κυρ. Βιρβιδάκη το συνέδριο των Φ.Ο.Δ.Σ.Α. στη Χίο

120 ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ

Μπορεί ο δρόμος για τον ΧΥΤΑ στη Νότια Χίο να είναι προβληματικός και να απομένουν ακόμη αρκετά μέχρει να οριστικοποιηθεί η ομαλή λειτουργία του, ο δρόμος της διοργάνωσης της Πανελλήνιας Συνόδου για τους Φ.Ο.Δ.Σ.Α όμως είναι ορθάνοικτος για το νησί μας καθώς στις 21 και 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο η 7η Πανελλήνια Σύνοδος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Η επιλογή της Χίου έγινε στο προηγούμενο συνέδριο, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΔΙΑΝΟΧ Στ. Σουρέλας: «Προτάθηκε στο προηγούμενο συνέδριο η Χίος, θεώρησα ότι ήταν μια ευκαιρία για το νησί και αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε στο νησί μας την επόμενη συνάντηση. Θα βρεθούν στη Χίο τουλάχιστον 120 σύνεδροι και τις εργασίες της συνόδου θα παρακολουθήσει ο υφυπουργός για το ΕΣΠΑ Κυριάκος Βιρβιδάκης, η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών Μ. Φωτοπούλου  και άλλα στελέχη των υπουργείων».
Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι η βελτίωση της νομοθεσίας που διέπει στη χώρα μας τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας» σημείωσε χαρακτηριστικά  ο κ. Σουρέλας συμπληρώνοντας ότι είναι πολλά και διαφορετικά τα προβλήματα που προσπαθούν οι φορείς να λύσουν.
Αισιόδοξος δε, από την  παραμονή του υφυπουργού στο νησί, ο κ. Σουρέλας έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση και με το δήμαρχο προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν στη λειτουργία του ΔΙΑΝΟΧ, στην προώθηση των προγραμμάτων που βρίσκονται εν αναμονή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και  στην προμήθεια ενός φορτηγού και ενός τεμαχιστή ογκωδών απορριμμάτων.

120 σύνεδροι

Πέρα από το πολιτικό κι αυτοδιοικητικό μέρος βέβαια, η συγκεκριμένη διοργάνωση θα συμβάλει και στην οικονομική τόνωση της αγοράς, αφού αναμένονται να φτάσουν στο νησί μας τουλάχιστον 120 άτομα σε μια περίοδο που στη Χίο δεν έχει αρχίσει το τουριστικό ρεύμα και οι μόνες «εισροές» τουριστών είναι από τα απέναντι παράλια και από τα λιγοστά τσάρτερς.


Κομπόστ κατ΄οίκον σε ραστερ

Ανάμεσα στα σχέδια και στον προγραμματισμό του Στ. Σουρέλα ξεχωρίζει η πρόταση για την προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης. Η οικιακή κομποστοποίηση  είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης την οποία μπορεί να εφαρμόσει καθένας στον χώρο του με την προϋπόθεση να διαθέτει κήπο για να εγκαταστήσει τον ειδικό κάδο.
Τα οργανικά απορρίμματα μέσα από μια ειδική διαδικασία μετατρέπονται σε χρήσιμο λίπασμα με διπλό όφελος: Η ποσότητα σκουπιδιών προς τους Χ.Υ.Τ.Α. είναι πολύ μικρότερη και οι κάδοι στους δρόμους είναι άοσμοι.
Με την οικιακή κομποστοποίηση ο πολίτης αναλαμβάνει την μετατροπή των οργανικών υπολειμμάτων σε εδαφοβελτιωτικό λίπασμα μειώνοντας ουσιαστικά την ποσότητα των σκουπιδιών που παράγει. Με εύκολο και οικονομικό τρόπο του δίνεται η δυνατότητα να παράγει "κομπόστ" καλής ποιότητας βελτιώνοντας τον κήπο του και τα φυτά του, προστατεύοντας το περιβάλλον και κυρίως αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην λύση του προβλήματος που ονομάζεται "αύξηση του όγκου των απορριμμάτων".
Η πρόταση είναι έτοιμη από τον κ. Σουρέλα αλλά μένει η ένταξη της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η χρηματοδότηση για την προμήθεια των ειδικών κάδων κ.λπ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ