5.2.2015 12:00

Παρελθόν οι οικίσκοι του Λιμεναρχείου

ΜΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΗΜΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΡΣΙΝΙΔΙΟΥ

Τέλος στις επί μακρόν συζητήσεις για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών βάζει με απόφασή του το αρχηγείο του Λιμενικού. Σύμφωνα με πληροφορίες του «π»  με σήμα που απέστειλε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ζητάει να σταματήσει η χρήση των οικίσκων ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών.

Παράλληλα στο σχετικό σήμα σημειώνεται ότι μετά την κατάργηση των οικίσκων οι μετανάστες θα μεταφέρονται αποκλειστικά στο κέντρο κράτησης μεταναστών του Μερσινιδίου. 

Την ίδια ώρα «μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη εξέλιξη σε ανακοίνωσή της η Χιακή Συμπολιτεία τονίζοντας όμως ότι συνεχίζεται η προσπάθεια αναζήτησης χώρους που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ανθρώπινες συνθήκες διαμονής

Η ανακοίνωση

"Τέλος στην κράτηση προσφύγων-μεταναστών  στο «κλουβί» του λιμανιού έρχεται να βάλει εντολή του υπουργείου Ναυτιλίας προς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου. Σύμφωνα με πληροφόρηση που είχαμε, η εντολή του Υπουργείου είναι να προωθούνται οι πρόσφυγες στο Κέντρο Κράτησης στο Μερσινίδι όπου και θα γίνεται η καταγραφή τους από το Λιμενικό Σώμα όπως προβλέπει η νομοθεσία, και να μην κρατούνται καθόλου στο χώρο του λιμανιού.

Η Χιακή Συμπολιτεία είχε από την αρχή επισημάνει ότι οι συνθήκες κράτησης στους οικίσκους της ντροπής στο λιμάνι ήταν απαράδεκτες και ότι η κατασκευή περίφραξης ήταν εκτός από απάνθρωπη και παράνομη. Μόλις μια εβδομάδα πριν είχαμε φέρει το θέμα της σιδερένιας περίφραξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου υπήρξαν καίριες παρεμβάσεις πολιτών και της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες «Λάθρα;», και αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής με τη συμμετοχή του δήμου, η οποία δούλεψε άμεσα για το θέμα.

Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη αναμφίβολα θετικό βήμα, καρπό της ευρείας δημοσιοποίησης του γεγονότος και των πιέσεων των τοπικών φορέων.

Ωστόσο, με δεδομένη την περιορισμένη δυνατότητα φιλοξενίας των οικίσκων στο Κέντρο Προσωρινής Διαμονής στο Μερσινίδι, η προσπάθεια αναζήτησης χώρου που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ανθρώπινες συνθήκες διαμονής πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία πολιτείας και τοπικών φορέων. Ως Χιακή Συμπολιτεία θα συμβάλλουμε σ’ αυτή την προσπάθεια". 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ