11.11.2019 14:54

Παρέλαση συμβολισμών και βουβής διαμαρτυρίας

Βαριά η σκιά του μεταναστευτικού στα 107α ελευθέρια της Χίου

Στη σκιά της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται στη Χίο γύρω από το μεταναστευτικό, εορτάστηκαν το πρωί της Δευτέρας τα 107α ελευθέρια του νησιού μετά από 500 χρόνια σκλαβιάς και υποτέλειας.

Αυτό τουλάχιστον έδειξε τόσο η διαμαρτυρία των κατοίκων του Χαλκειούς, όσο και οι δηλώσεις των αιρετών της Χίου που διατύπωσαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η κατάσταση έχει φθάσει πλέον στο απροχώρητο, με τον κυβερνητικό βουλευτή Νότη Μηταράκη να επισημαίνει ότι παραμένει δέσμευσή του ότι σύντομα θα κλείσει η ΒΙ.ΑΛ., η οποία σημειωτέον ότι προς το παρόν συνεχίζει και γιγαντώνεται.

Της παρέλασης προηγήθηκε Δοξολογία τον Μητροπολιτικό Ναό Χίου με τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας να εκφωνείται από τον Μητροπολίτη Μάρκο.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησε η παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων σε άψογους σχηματισμούς ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Βουνακίου.

Δείτε ολόκληρο το φωτογραφικό άλμπουμ στη σελίδα του «π» στο Facebook


Οι δηλώσεις

Νότης Μηταράκης: «Δέσμευσή μου ότι σύντομα θα κλείσει η ΒΙ.ΑΛ.»

«Οι σημερινοί εορτασμοί μεταφράζονται σε μήνυμα ενότητας που μεταφράζεται σε ισχύ να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε κίνδυνο μπορεί να επιβουλεύεται τις αξίες και τις αρχές του ελληνισμού. Ενότητα που μας δίνει τη βεβαιότητα για καλύτερες ημέρες. Ως προς τη διαμαρτυρία των κατοίκων του Χαλκειούς, εκφράζω τη συμπαράστασή μου στο χωριό που σήκωσε ένα δυσανάλογο βάρος τα τελευταία 5 χρόνια. Είναι δέσμευσή και παραμένει ότι σύντομα η ΒΙ.ΑΛ. θα κλείσει».

Ανδρέας Μιχαηλίδης: «Όσοι σπέρνουν κεραυνούς θα θερίσουν θύελλες»

«Οι σημερινοί εορτασμοί βρίσκουν τον τόπο και την πατρίδα μας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κάποιοι επιμένουν να μπερδεύουν την αγάπη για την πατρίδα με την πατριδοκαπηλία. Σπέρνουν φωτιές και κεραυνούς αλλά θα θερίσουν θύελλες. Όλοι οι πολίτες θα γυρίσουμε πλάτη σε αυτές τις λογικές. Οφείλουμε απέναντι στην πατρίδα και στον τόπο μας μία λογική ήπια και συναινετική».

Κώστας Μουτζούρης: «Τα νησιά να συνεχίσουν να είναι ελληνικά και ελεύθερα»

«Περιμένουμε να εκδηλωθεί η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο θέμα που ταλανίζει τα νησιά μας. Το 1912 τα νησιά μας ελευθερώθηκαν και πρέπει να συνεχίσουν να είναι ελληνικά και ελεύθερα».

Σταμάτης Κάρμαντζης: «Ενότητα και σύνεση»

«Έχουν περάσει 107 χρόνια από τότε που η Χίος ανέπνευσε πνοή ελευθερίας μετά από 500 χρόνια σκλαβιάς. Σήμερα οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες. Ας φανούμε αντάξιοι των θυσιών των προγόνων μας και του αίματος που έχυσαν όλοι εκείνοι για να είμαστε όλοι σήμερα ελεύθεροι».

Παντελής Μπουγδάνος:  «Ενωμένοι απέναντι στους κινδύνους»

«Σήμερα το νησί μας δοκιμάζεται από άλλους κινδύνους. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Εύχομαι να συνεχίζουμε να γιορτάζουμε όλοι ελεύθεροι».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ