14.9.2012 20:19

Παραίτηση Βεντούρη με εκτόξευση πυρών

ΚΕΝΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΕΝ

Με βολές προς την πολιτεία, αλλά και προς κάποιες «βολεμένες μειοψηφίες» παραιτήθηκε χθες, από τη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) ο κ. Απόστολος Βεντούρης.
Την ίδια στιγμή οι ακτοπλόοι βλέπουν με θετικό μάτι ορισμένα από τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης και παρουσίασε χθες η «Ν».
Η παραίτηση Βεντούρη ήρθε σε μία στιγμή που όπως και ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή του «η δυσχερέστατη οικονομική κατάσταση των περισσότερων εταιρειών του κλάδου αποτελεί πραγματικότητα και η πιθανότητα κατάρρευσής τους και διακοπής των ακτοπλοϊκών συνδέσεων αποτελεί κοινό τόπο».
Στη συνέχεια τονίζει ότι όλες οι προσπάθειες του ΣΕΕΝ να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει λύσεις που εξασφαλίζουν την επιβίωση του κλάδου, συνάντησαν «την σθεναρή άρνηση των αρμοδίων να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε πραγματική και ριζοσπαστική αλλαγή ή μεταρρύθμιση».
Παράλληλα θεωρεί υπεύθυνες για το γεγονός ότι δεν προωθήθηκαν ριζικές αλλαγές στην ακτοπλοΐα και «κάποιες μικρές βολεμένες ομάδες που θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους με οποιοδήποτε κόστος (κοινωνικό ή οικονομικό)».
Πάντως ο αποχωρήσας πρόεδρος του ΣΕΕΝ θεωρεί ότι «τα περισσότερα προβλήματα του κλάδου μπορούν να λυθούν χωρίς τελικά να υπάρξει κοινωνικό κόστος για τους επιβάτες και τους νησιώτες με γνώμονα την επιβίωση των εταιρειών της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας και κατ' επέκταση των εργαζομένων σε στεριά και θάλασσα».
«Από τη θέση του απερχομένου Προέδρου θεωρώ υποχρέωσή μου να ζητήσω και πάλι από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να ασχοληθούν άμεσα, αποφασιστικά με τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου» σημειώνει ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣΕΕΝ και προειδοποιεί ότι «αν χάσουμε την ακτοπλοΐα στην Ελλάδα, χάσαμε ένα μεγάλο κεφάλαιο της πατρίδας μας».
Διάλογος μέσω της «Ν»
Στη συνεδρίαση του ΣΕΕΝ συζητήθηκαν, για μία ακόμη φορά, η δραματική οικονομική κατάσταση όλων σχεδόν των εταιρειών πλοιοκτησίας επιβατηγού ναυτιλίας, όπως επίσης και το μέλλον του Συνδέσμου.
Τα μέλη του δ.σ. αναμένουν τη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστή Μουσουρούλη, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα φλέγοντα θέματα του κλάδου, ενώ βλέπουν με θετικό μάτι ορισμένα από τα μέτρα που σχεδιάζει ο υπουργός και παρουσιάστηκαν από χθεσινό φύλλο της «Ν». Ακτοπλοϊκοί κύκλοι μιλώντας στη «Ν» ανέφεραν ότι το σχέδιο του υπουργού έχει κάποια θετικά σημεία έχει όμως και αρνητικά.
Στα θετικά σημεία του σχεδίου οι ίδιοι κύκλοι εντάσσουν την πρόθεση του υπουργείου να δώσει τη δυνατότητα στην ακτοπλοϊκή εταιρεία να χρησιμοποιεί «πλοίο ακορντεόν» δηλαδή να δρομολογεί τη χειμερινή περίοδο άλλο πλοίο (συνήθως μικρότερο) από ό,τι τη θερινή, μειώνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας όπως επίσης να χρησιμοποιεί τη θερινή περίοδο και άλλο πλοίο με έκτακτη δρομολόγηση, προκειμένου να καλύψει τις παραπάνω ανάγκες που μπορεί να προκύψουν, λόγω αύξησης της επιβατικής κίνησης.
Οι δυο προαναφερόμενες δυνατότητες περιλαμβάνονται στα αιτήματα που έχει καταθέσει επανειλημμένως ο ΣΕΕΝ και φαίνεται να υιοθετεί ο κ. Μουσουρούλης.
Με προβληματισμό αντιμετωπίζουν τις εξαγγελίες του υπουργού για το σχεδιασμό ενός νέου ακτοπλοϊκού δικτύου με το διαχωρισμό του Αιγαίου σε περιοχές εκμετάλλευσης, δηλαδή σε γεωγραφικές ενότητες, εντάσσοντας σε αυτές και τις άγονες γραμμές, βάσει ποιοτικών κριτηρίων όσον αφορά στα πλοία και τις υπηρεσίες.
Πάντως σε κάθε περίπτωση αναμένουν την πρόσκληση του υπουργού για γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο και υπογραμμίζουν την ανάγκη όλα να γίνουν γρήγορα γιατί δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Τέλος να σημειωθεί ότι μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΣΕΕΝ και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Προεδρείου, χρέη Προέδρου του ΣΕΕΝ θα εκτελεί ο Α' αντιπρόεδρος Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, Αντώνης Αγαπητός.
 
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ