31.5.2012 14:33

Παραδοσιακό γλέντι στην Ελάτα για τους συνέδρους

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ Β. ΧΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ

Τη Βόρεια Χίο, τη χλωρίδα και τους ανθρώπους της και το παραδοσιακό γλέντι στα Μαστιχοχώρια γνώρισαν από κοντά χθές οι σύνεδροι του 6ου Διεθνούς συνεδρίου Βοτανικών Κήπων.
Το πρωί οι σύνεδροι αναχώρησαν για τη Βόρεια Χίο, κάνοντας μια πρώτη στάση στη Δασκαλόπετρα. Στη συνέχεια, κοντά στο χωριό Βίκη, ανηφόρησαν προς το Πελιναίο και πραγματοποίησαν βοτανική εξόρμηση με οδηγούς τους βοτανικούς Arne Strid, Δημήτριο Τζανουδάκη, Νίκο Κρίγκα, Αναστασία Στεφανάκη και τον  Παντελή Σαλιάρη.
Το βράδυ, οι σύνεδροι αναχώρησαν για την Ελάτα, όπου τους υποδέχτηκαν οι κάτοικοι με σουμάδα, γλυκά και κλαδιά μυρσίνης. Ξεναγήθηκαν στα στενά του μεσαιωνικού μαστιχοχωριού και στάθηκαν για λίγο στην πλατεία για αναψυκτικά και καφέδες και στη συνέχεια πήραν μέρος σε λαϊκό γλέντι στην αυλή του ανακαινισμένου για το σκοπό αυτό Δημοτικού Σχολείου που δεν χρησιμοποιούνταν εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελάτας και όλοι οι κάτοικοι του χωριού ετοίμασαν ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε τοπικούς χορούς που έπαιζε λαϊκή ορχήστρα, με χορευτές όλων των ηλικιών που φορούσαν τοπικές ενδυμασίες και ξεσήκωσαν όλους τους συνέδρους, άνδρες και γυναίκες να χορέψουν επί ώρες. Τα εδέσματα που προσφέρθηκαν μαγειρεύτηκαν από τους κατοίκους του χωριού, αλλά καθοριστική ήταν και η συμβολή του Νίκου Κωσταντόπουλου από το Χιώτικο Κελάρι που μαγείρεψε προιόντα, τα οποία ετοίμασε χρησιμοποιώντας άγρια ντόπια αρωματικά είδη. Η εταιρία Νηρέας πρόσφερε τα ψάρια, τα κρασιά οι εταιρίες «Γεροβασιλείου» και Μπουτάρης» και η Περιφέρεια Βορείου Αγαίου συνέδραμε οικονομικά στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ