12.5.2015 10:30

Παρά το «όχι» της ΚΕΔΕ, οι δήμοι ετοιμάζονται να μεταφέρουν τα ταμειακά αποθέματα

Μικροί και μεγάλοι δήμοι (Θεσσαλονίκης, Μεγαλόπολης, Αιγάλεω, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης) έχουν αποφασίσει ή θα αποφασίσουν σύντομα να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας μπορεί το προηγούμενο Σάββατο να έλαβε την απόφαση να μην μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους αποθέματα στην ΤτΕ έως ότου δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι δήμοι που ετοιμάζονται να παρεκκλίνουν από την απόφαση αυτή. 

Μικροί και μεγάλοι δήμοι (Θεσσαλονίκης, Μεγαλόπολης, Αιγάλεω, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης) έχουν αποφασίσει ή θα αποφασίσουν σύντομα να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα παρά την απόφαση του Κεντρικού Οργάνου της Ένωσης και ενώ αρκετοί από τους δημάρχους δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, με τη σχετική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, υπολογίζεται ότι περίπου 200 δήμοι, από το σύνολο των 325, δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση, αφού δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα.

Με βάση την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή προς την επιτροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Αιγάλεω και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Μπίρμπας, τονίζει ότι το σύνολο των χρημάτων που υπολογίζεται να συγκεντρωθούν από τους δήμους δεν ξεπερνά συνολικά τα 400 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε τη δυσφορία του για τη «σπουδή που έδειξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης» να αποφασίσει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του δήμου του στην ΤτΕ ακολουθώντας όσα καθόριζε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, αναφέρει η Καθημερινή.

Από την άλλη και ο κ. Πατούλης είχε χαρακτηρίσει «συζήτηση με θετικό πρόσημο» όσα ειπώθηκαν στη δίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 25 Απριλίου για το συγκεκριμένο θέμα. Η σκληρή στάση της ΚΕΔΕ με την έκδοση ψηφίσματος, το προηγούμενο Σάββατο, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, το οποίο καθορίζει ότι δεν παραχωρούνται τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και παραπέμπει για την τελική απόφαση στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ερμηνεύεται από πολλούς ως αποτέλεσμα ενδοπαραταξιακών συγκρούσεων, τη στιγμή που την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της Ένωσης έχει η Νέα Δημοκρατία.

«Εγώ δεν έχω σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεξιός είμαι. Προσπαθώ όμως να είμαι ορθολογιστής και κοιτάζω τα συμφέροντα της αυτοδιοίκησης. Αν η χώρα πτωχεύσει καλύτερα να βρίσκονται τα χρήματα στην ΤτΕ. Έχω ταμειακά διαθέσιμα 15 εκατ. και τα μετέφερα σε λογαριασμό στην ΤτΕ με καλύτερο επιτόκιο. Οι περισσότεροι από αυτούς που φωνάζουν δεν έχουν καν χρήματα», εξηγεί ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, για την εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσιμών στην ΤτΕ, το οποίο τελικά την υπερψήφισε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ