22.1.2020 18:39

Παντελής Λεγάτος: "Κάποιοι οικοδομούν καριέρες στο προσφυγικό αδιαφορώντας για τη Χίο"

Η ομιλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Παντελή Λεγάτου στη μεγάλη συγκέντρωση της Πλατείας Βουνακίου:

Αγαπητοί συμπολίτες ,

Να είστε σίγουροι ότι η καταγραφή από τον ιστορικό του μέλλοντος του τρόπου διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού αλλά και των συνθηκών που επικρατούν στα Hot Spots θα προκαλέσει δικαιολογημένη ντροπή τόσο στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων όσο και στα εγχώρια και αυτό σίγουρα μας πονάει περισσότερο.

Μην έχετε όμως καμία αμφιβολία, ότι ο Χιώτικος λαός ΔΕΝ έχει να ντραπεί για τίποτα.

Η Χιώτικη κοινωνία η οποία επέδειξε αμέριστη αλληλεγγύη βοηθώντας τους πρόσφυγες και μετανάστες , σήμερα αντιλαμβάνεται ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πολυσύνθετο και ακανθώδες θέμα με πολιτικές, οικονομικές, διπλωματικές και κοινωνικές διαστάσεις τις οποίες διαμορφώνουν κέντρα λήψης αποφάσεων με αχαρτογράφητα κίνητρα.

Η εμπειρία μας έως σήμερα μας έχει πείσει ότι κάποιοι οικοδομούν «καριέρες» πάνω στο προσφυγικό αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο. Χιώτισσα και Χιώτη , Μην νιώθεις καμία ντροπή, καμία ενοχή γιατί δεν αποφάσισες ΕΣΥ τον εγκλωβισμό χιλιάδων ψυχών στο φιλόξενο νησί σου, το οποίο κάποιοι έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν σε ιδιότυπη φυλακή για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί τους.

Να είστε υπερήφανοι γιατί είστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Σήμερα εξάλλου προσπαθείτε να αποτρέψετε να συνεχισθεί αυτή η ντροπή . Δεν επιθυμούμε νέες δομές που θα εγκλωβίσουν ακόμη περισσότερους εξαθλιωμένους, οργισμένους και απελπισμένους ανθρώπους.

Όσοι «ποντάρουν» στην προσφυγική/μεταναστευτική κρίση έχουν εντέχνως διασπείρει στη Χιώτικη κοινωνία διχαστικά διλήμματα και λογικές με προφανή κίνδυνο να δηλητηριάσουν τον κοινωνικό ιστό με απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Θα είμαστε ενωμένοι με στόχο την οριστική επίλυση του προσφυγικού προβλήματος με τρόπο που δεν θα πληγώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτό το μήνυμα οφείλουμε να στείλουμε με καθαρότητα σε όλους τους αποδέκτες. Ευχαριστώ πολύ!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ