16.5.2013 9:58

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για το ΠΔ του Σχεδίου Αθηνά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΟ ΒΗΜΑ»

Άμεση ήταν η απάντηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εφημερίδα «Το Βήμα» σχετικά με δημοσίευμά του για το σχέδιο Αθηνά.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάρις Τσάρτα στην απάντησή του σημειώνει ότι ήδη από το 2009 έχει ζητήσει τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής από το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού ενώ έχει διατυπώσει τη διαφωνία του για τη συγχώνευση του Τμήματος Μαθηματικών με το Τμήμα Στατιστικής & Αναλογιστικών Μαθηματικών, της Σχολής Θετικών Επιστημών της Σάμου.

Η απάντηση

Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και την πρόσφατη επικοινωνία μας με το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού:

  1. Δημιουργείται, από το ακαδ. έτος 2015-2016,  Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ουσιαστικά Πολυτεχνική Σχολή) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αυτό είναι αναμφίβολα θετικό, αλλά βεβαίως αποτελεί ένδειξη της συστηματικής ύπαρξης δυο μέτρων και δυο σταθμών στην εφαρμογή των κριτηρίων για το Σχέδιο «Αθηνά». Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Πολυτεχνική Σχολή, για την οποία η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεσμεύτηκε όπως και για του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να συμπεριληφθεί στο ΠΔ ώστε να λειτουργήσει από το 2014, αυτό δεν γίνεται αν και αποτελείται από τρία υπαρκτά και εν λειτουργία Τμήματα Μηχανικών επί μια 10ετία, και δεν επιφέρει κανένα επιπρόσθετο κόστος για το κράτος. Αντίθετα η μη ίδρυσή της δημιουργεί σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στα Τμήματα Μηχανικών πενταετούς φοίτησης που εντάσσονται σε Σχολές με Τμήματα τετραετούς φοίτησης.
  2. Η λειτουργία του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, είναι επίσης αναμφίβολα θετική και χρήσιμη, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τη δηλωμένη άποψη του Υπουργείου Παιδείας ότι δεν ενεργοποιούνται νέα Τμήματα, στο πλαίσιο του Σχεδίου «Αθηνά», επιχείρημα για τη μη ενεργοποίηση των δυο Τμημάτων Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τα δυο αυτά Τμήματα προφανώς αν και είναι επίσης απολύτως αναγκαία και χρήσιμα για την ανάπτυξη της χώρας μας, δεν ενεργοποιούνται, αν και δεν επιφέρουν κανένα νέο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό, διότι το έργο των Τμημάτων αυτών  φαίνεται ότι μπορεί, κατά το Υπουργείο, να ανατεθεί στα Κολλέγια!
  3. Για τη συγχώνευση των δυο Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο, σας παραπέμπουμε στη Γνωμοδότηση που διατυπώθηκε από τον επίσημο φορέα αξιολόγησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ΑΔΙΠ, περί των κριτηρίων που δεν τηρήθηκαν αναφορικά με το Σχέδιο «Αθηνά»: (http://www.esos.gr/uploads/axiologisi/adip-gnomodotisi-sxedio-athina.pdf ).

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, όπως έχει ενημερώσει και μέσω της Συγκλήτου του, μετά από αυτές τις εξελίξεις, σκοπεύει να προσφύγει στην Ελληνική Δικαιοσύνη (Συμβούλιο της Επικρατείας κ.α.), ενώ έχει ήδη ξεκινήσει την ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής καθώς και όλων των αρμοδίων θεσμικών φορέων για το ζήτημα αυτό. Η εξέλιξη αυτή είναι αναπόφευκτη προκειμένου να υπερασπιστεί τον πολυετή Στρατηγικό του Σχεδιασμό του Ιδρύματος και την αξιοπρέπεια των μελών της Πανεπιστημιακής του Κοινότητας».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ