14.6.2024 12:41

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Να αποκατασταθούν άμεσα σε αξιοπρεπή επίπεδα οι αποδοχές των γιατρών Ε.Σ.Υ.»

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ενημερώνει ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4472/2017, οι οποίες καθόριζαν τους μισθούς των επικουρικών και ειδικευόμενων ιατρών του Ε.Σ.Υ. για την περίοδο 2017-2022. Αυτή η απόφαση ακολουθεί προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τους μόνιμους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. Οι περικοπές των μισθών κρίθηκαν αντίθετες στις αρχές του Ειδικού Μισθολογίου, της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη. Η ελληνική πολιτεία καλείται να αποκαταστήσει το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο για να προσελκύσει και να διατηρήσει ιατρικό προσωπικό στο Ε.Σ.Υ.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 2/2024 απόφασή της έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4472/2017, βάσει των οποίων καταβάλλονταν οι μισθοί στους επικουρικούς και ειδικευόμενους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. κατά την περίοδο 2017 έως 2022. Όμοια απόφαση είχε εκδώσει προγενέστερα και το Συμβούλιο Επικρατείας για τους μόνιμους γιατρούς του Ε.Σ.Υ.

Κατά τον Άρειο Πάγο και το ΣτΕ οι επαναλαμβανόμενες περικοπές των αποδοχών των γιατρών του Ε.Σ.Υ., που ξεκίνησαν από την πρώτη επιβολή των μνημονίων, αντίκεινται στις αρχές του Ειδικού Μισθολογίου, της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 του Συντάγματος) και, ως εκ τούτου, είναι ανίσχυρες.

Μετά τις επανειλημμένες αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων η ελληνική πολιτεία οφείλει ν΄ αντιληφθεί πως πρέπει να αποκαταστήσει το Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο, ώστε οι απολαβές των ιατρών να ανέλθουν σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλιώς οι προκηρύξεις γιατρών θα συνεχίσουν να αποβαίνουν άγονες και το Ε.Σ.Υ. να αποψιλώνεται από ιατρικό δυναμικό με τραγικές επιπτώσεις στη χώρα. 

Καθώς οι απολαβές των ιατρών του Ε.Σ.Υ. είναι υποδιπλάσιες των ευρωπαίων συναδέλφων τους η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί αυτονόητο ελάχιστο βήμα σύγκλισης. 

Να θυμίσουμε τέλος τη νομοθετημένη από τον Δεκέμβριο 2022 υποχρέωση της κυβέρνησης να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση προκειμένου να αναμορφώσει τα κίνητρα για τις άγονες και νησιωτικές περιοχές, υποχρέωση που αθετεί διαρκώς παρά τα έγγραφα και τις διαρκείς υπομνήσεις του Π.Ι.Σ. 

Η διατήρηση αυτής της στάσης έναντι των ιατρών του Ε.Σ.Υ. δύσκολα πείθει για την αφετηρία της, δεδομένων των αποτελεσμάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ