27.10.2020 16:14

Πανελλήνια Δημοσκόπηση: 89% των ερωτηθέντων δηλώνουν υπέρ της κοινής ανατροφής των παιδιών μετά από ένα χωρισμό

Ενόψει της επικείμενης αναμόρφωσης του Οικογενειακού Δικαίου, η ΑΜΚΕ «Ενεργοί Μπαμπάδες, για τα δικαιώματα του παιδιού», ανέθεσε στην εταιρεία Focus Bari Α.Ε. τη διεξαγωγή δημοσκόπησης αναφορικά με τη στάση των ψηφοφόρων στο θέμα της κοινής ανατροφής των παιδιών και από τους δύο γονείς μετά από ένα χωρισμό και αν η θέση κομμάτων και πολιτικών στο κοινωνικό ζήτημα αυτό θα επηρεάζε τις επιλογές τους στις εκλογές.

Tα αποτελέσματα της δημοσκόπησης1,2 συνοπτικά μαρτυρούν τα εξής:

• Θετική είναι η στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών σε σχέση με την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου προς την κατεύθυνση της κοινής επιμέλειας μεταξύ των διαζευγμένων γονιών με ανήλικα παιδιά, με το 88,8% του κοινού (6.8 εκ. άνθρωποι) να δηλώνει ότι η προσωπική του στάση είναι θετική/ πολύ θετική απέναντι σ’αυτή τη μεταρρύθμιση.

• Τα ζητήματα γονικής ισότητας και επιμέλειας ανάμεσα σε διαζευγμένους γονείς, αφορούν περισσότερους από έναν στους τρεις Έλληνες, καθώς σύμφωνα με την έρευνα το 37,8% (2.9 εκ. άτομα) του κοινού έχει στο οικείο περιβάλλον του (οικογενειακό του κύκλο) διαζευγμένους γονείς με ανήλικα παιδιά.

• Το 82,8% του συνόλου, πιστεύει ότι οι επιλογές των Ελλήνων ψηφοφόρων μπορούν να επηρεαστούν από τις θέσεις των κομμάτων ή των πολιτικών προσώπων στα θέματα κοινής γονικής επιμέλειας και ανατροφής, ενώ αντίστοιχο ποσοστό (79%) θεωρεί ότι μπορεί να κόστισε πολιτικά σε προηγούμενες κυβερνήσεις ή πρόσωπα η αδυναμία νομικής προστασίας των παιδιών χωρισμένων γονιών.

• Τέλος, σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες (47% / 3.6 εκ. άτομα) δήλωσε ότι η στάση ενός πολιτικού προσώπου ή κόμματος στα θέματα γονικής επιμέλειας, θα μπορούσε να επηρεάσει την προσωπική του επιλογή.

Συνεπώς, το σημερινό καθεστώς της αποκλειστικής επιμέλειας, με το οποίο η ανατροφή των παιδιών, μετά από ένα χωρισμό, ανατίθεται αποκλειστικά στον ένα γονέα, είναι αντίθετο

  • με τις απόψεις της επιστημονική κοινότητας για την υγιή ψυχοσωματική αναπτυξη των παιδιών3,4,5
  • με τις απόψεις του Συνηγόρου του Πολίτη6
  • με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας περί δικαιωμάτων του παιδιού7,8
  • με τη στάση της ελληνικής κοινής γνώμης1,2

Οι παραπάνω φορείς αλλά και η κοινή γνώμη τάσσονται υπέρ της κοινής ανατροφής των παιδιών, στην οποία οι γονείς θα αντιμετωπίζονται με πλήρη νομική ισότητα και θα μοιράζονται από κοινού τις αποφάσεις, τις υποχρεώσεις και το μεγάλωμα του παιδιού.

Η θεσμοθέτηση της κοινής ανατροφής των παιδιών και από τους δύο γονείς αποτελεί σημαντικό αίτημα των πολιτών προς το νομοθετικό σώμα της χώρας. Η στάση των πολιτικών στο θέμα αυτό αναμένεται να επηρεάσει τις επιλογές των πολιτών στις εκλογές.

«Ενεργοί Μπαμπάδες, για τα δικαιώματα των παιδιών» ΑΜΚΕ

1 https://www.energoimpampades.gr/wp-content/uploads/2020/10/Results_Pie.pdf

2 https://www.energoimpampades.gr/dimoskopisi/

3 https://elpse.com/anakoinwsh-elpse-mme-kai-stigmatismos-2/

4 https://www.energoimpampades.gr/syllogos-ellinon-koinoniologon-synepimeleia-teknon/

5https://www.energoimpampades.gr/wp-content/uploads/2020/10/%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE_%CE%A3%CE%95%CE%A8.pdf

6 https://www.synigoros.gr/resources/050820-epistolh-oikogeneiako-dikaio--2.pdf

7 https://www.ucy.ac.cy/mhc/documents/Legislation/Convention_on_the_Rights_of_Children.pdf

8 https://www.energoimpampades.gr/symvoylio-tis-eyropis-psifisma-2079-2015/

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ