5.3.2013 19:42

Πανελλαδικό δίκτυο WiFi ετοιμάζει ο ΟΤΕ

Πρόσβαση σε ένα WiFi δίκτυο με χιλιάδες σημεία σύνδεσης σε όλη τη χώρα θα έχουν οι συνδρομητές ευρυζωνικών συνδέσεων του ΟΤΕ, καθώς ο Οργανισμός ετοιμάζεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Deutsche Telekom, η οποία στήνει το μεγαλύτερο WiFi δίκτυο της Γερμανίας.
 
Σύμφωνα με το deasy.gr, η είδηση για τα σχέδια του ΟΤΕ προέκυψε από την ανακοίνωση της Deutsche Telekom για συμφωνία συνεργασίας με την ισπανική Fon, η οποία λειτουργεί ένα crowdsourced δίκτυο WiFi σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι μία από αυτές, αλλά η Deutsche Telekom σκοπεύει να λανσάρει και στη χώρα μας την υπηρεσία της Fon μέσα στο 2013, όπως και στις Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία. 
 
Η Fon έχει περίπου εννέα εκατομμύρια συνδρομητές της υπηρεσίας της, η οποία παρέχεται δωρεάν. Οι συνδρομητές, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό router, προσφέρουν πρόσβαση στο δικό τους WiFi σε όλους τους υπόλοιπους χρήστες της Fon. Για την ακρίβεια, δίνουν ένα κομμάτι της ευρυζωνικής τους σύνδεσης για χρήση από τους υπόλοιπους συνδρομητές. Και, φυσικά, έχουν πρόσβαση στα WiFi των υπόλοιπων συνδρομητών σε ολόκληρο τον κόσμο. 
 
Η υπηρεσία της Fon παρέχεται σε Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Κροατία και πλέον στη Γερμανία.
Στην Ελλάδα το πιθανότερο σενάριο είναι ότι τη σχετική υπηρεσία να προσφέρει ο ΟΤΕ, με πιθανή την εμπλοκή και της Cosmote. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Cosmote προετοιμάζει την εγκατάσταση και λειτουργία ενός δικτύου από μερικές χιλιάδες δημόσια WiFi hotspots σε ολόκληρη την Ελλάδα, στα οποία οι συνδρομητές της θα έχουν δωρεάν πρόσβαση και, μάλιστα, η σύνδεση θα γίνεται αυτόματα. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Cosmote να δρομολογήσει σημαντικό όγκο κίνησης των δεδομένων από το δίκτυο κινητής τηλεφωνία στις τοπικές WiFi συνδέσεις. Το αποκαλούμενο WiFi offloading είναι κάτι που η Deutsche Telekom δοκιμάζει στη Γερμανία και στη Βρετανία και επιτρέπει στον πάροχο να βελτιώνει την εμπειρία προς τον συνδρομητή της κινητής τηλεφωνίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ