15.4.2020 16:06

Πανδημία και πανελλαδικές 2020

Συμβουλές προς το υποψηφίους από το Φροντιστήριο Πουκαμισάς

Οποιαδήποτε άλλη χρονιά θα λέγαμε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις με τους μαθητές να κάνουν τις τελευταίες επαναλήψεις που θα τους επιτρέψουν την είσοδο στα ΑΕΙ της προτίμησής τους. Αυτό εν μέρει συμβαίνει και φέτος με την διαφορά ότι προς το παρόν δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία διεξαγωγής των εξετάσεων. Ακόμη, το νέο δεδομένο της μειωμένης εξεταστέας ύλης δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα στους υποψηφίους, επιτείνοντας το άγχος τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, οι εισακτέοι την φετινή χρονιά θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Επίσης, αναλυτές τονίζουν ότι η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας σε μαθήματα όπως αρχαία και μαθηματικά αναμένεται να οδηγήσει σε μία φαινομενική αύξηση των βάσεων σε όλα πεδία εκτός του 3ου που αφορά τις σπουδές υγείας.

Τι πρέπει όμως να προσέξουν οι υποψήφιοι δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω πανδημίας;

Το πρώτο και σημαντικό στοιχείο των επαναλήψεων είναι ο σωστός προγραμματισμός της μελέτης. Δεν πρέπει οι μαθητές να επαναπαύονται εξαιτίας της "μικρής" ύλης αφού το δεδομένο αυτό απαιτεί εμβάθυνση και πολύ καλή διαχείριση όλων των τύπων ασκήσεων. Άρα, αναγκαίο είναι ένα πολύ καλά δομημένο πρόγραμμα μελέτης με αρκετά διαλείμματα. Ένα ακόμα στοιχείο είναι η σωστή διατροφή και ο καλός ύπνος. Το γεγονός ότι "μένουμε σπίτι" δεν θα πρέπει να συνεπάγεται αργοπορημένο ξύπνημα ούτε διάβασμα μέχρι τις πρωινές ώρες αφού αυτός ο τρόπος μελέτης δεν είναι παραγωγικός και κουράζει περισσότερο σε βάθος χρόνου.

Απαραίτητα σημεία επανάληψης!

Αρχικά αναφορικά με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στην οποία δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην ύλη, οι μαθητές θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά την γλώσσα του κειμένου, τα χαρακτηριστικά των κειμενικών ειδών και τα στοιχεία αφηγηματολογίας και περιγραφής. Η θεωρία για την πειθώ χρειάζεται αρκετή εξάσκηση καθώς και η τεχνική απάντησης που απαιτεί η συγγραφή του ερμηνευτικού σχολίου.

Στο μάθημα της ιστορίας απαιτείται πολύ καλή γνώση του σχολικού βιβλίου με ουσιαστική κατανόηση όσων αναφέρονται. Θα πρέπει να αποφεύγονται οι γενικόλογες απαντήσεις καθώς οι μαθητές θα πρέπει να απαντούν στοχευμένα σε ό,τι τους ζητείται.  Αναγκαία είναι η εξάσκηση σε πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές.

Στην κοινωνιολογία οι μαθητές θα πρέπει να έχουν κατανοήσει τις απόψεις των εκπροσώπων κάθε κοινωνιολογικής σχολής και τα κοινωνικά φαινόμενα που αναφέρονται στο βιβλίο. Χρειάζεται ιδιαίτερη εξάσκηση στην σύνθεση συνδυαστικών ερωτήσεων. Τέλος, μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες αφού εκεί θα κριθεί το άριστα.

Στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών οι μαθητές δεν θα πρέπει ξεχνούν ότι στο αδίδακτο δεν υπάρχει ύλη άρα πάντα υπάρχει το περισσότερο και το καλύτερο. Στο διδαγμένο θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά την εισαγωγή και τα σχόλια των ενοτήτων τόσο από τον φιλοσοφικό λόγο όσο και από το φάκελο υλικού, καθώς να είναι εξοικειωμένοι με τους διαφορετικούς τύπους εκφωνήσεων.

Στην φυσική μελετάμε πολύ καλά όλους τους τύπους ασκήσεων σε κάθε κεφάλαιο και λύνουμε όσο περισσότερα συνδυαστικά θέματα μπορούμε.

Στην χημεία μελετάμε πολύ καλά τα κεφάλαια της κβαντοχημείας, τις διαμοριακές δυνάμεις, την θερμοχημεία και την χημική ισορροπία. Τέλος, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ιοντική ισορροπία.

Στην βιολογία η μείωση της ύλης οδηγεί και στην μείωση της θεωρίας.  Αυτό είναι πολύ θετικό για τους μαθητές που δεν μπορούν να αποστηθίσουν μεγάλα κομμάτια ύλης. Κάνουμε πολύ καλή επανάληψη στις βασικές κατηγορίες ασκήσεων και ελέγχουμε την πρόοδό μας με διαγωνίσματα προσομοίωσης.

Στα μαθηματικά η μείωση της ύλης δεν σημαίνει και λιγότερο απαιτητικά θέματα. Θεωρήματα και προβλήματα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα για τις φετινές εξετάσεις. Πολλά συνδυαστικά θέματα θα πρέπει να μονοπωλήσουν τις επαναλήψεις των υποψηφίων.

Στο μάθημα του προγραμματισμού βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στην "παλιά" ύλη. Κατά τ άλλα, οι μαθητές θα πρέπει να λύσουν θέματα με εντολές που μπορούν να συνδυαστούν με υποπρογράμματα αλλά και με την υλοποίηση και μετατροπή αλγορίθμων.

Στην οικονομία, η επανάληψη σχετίζεται με την μικροοικονομία. Πολύ καλή γνώση της θεωρίας, εξάσκηση σε θέματα που έχουν λύσει κατά την διάρκεια της χρονιάς, παλιότερα θέματα πανελλαδικών και θέματα των διαγωνισμάτων προσομοίωσης θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ψαρέλη Κυριακή

Διεύθυνση Σπουδών - Πιστοποιημένη Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ