9.10.2019 20:18

Παναιγαιακή κινητοποίηση για την υποβάθμιση της υγείας των νησιωτών

Στις 15 Οκτωβρίου στην κεντρική πύλη του Νοσοκομείου της Χίου

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, το ΔΣ του ΣΕΣΝΟΧ  συμμετέχει  στην κοινή ημέρα  δράσης για την υγεία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15-10-2019, αφού «κοινά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τόσο οι εργαζόμενοι στην υγεία , αλλά και ο λαός των νησιών μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ:

Οι κάτοικοι των παραμεθόριων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (Χίου, Ψαρών και Οινουσσών), καθώς και οι εργαζόμενοι στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Χίου, τα Κέντρα Υγείας Πυργίου και πρώην ΙΚΑ, καθώς και τα αγροτικά περιφερειακά Ιατρεία, Απαιτούν-Διεκδικούν  η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, να δώσει λύσεις στις κατεπείγουσες ανάγκες για περίθαλψη των κατοίκων.

Η κατάσταση στην Υγεία σήμερα είναι πολύ δύσκολη για ασθενείς και εργαζόμενους!!!

Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και  χειρουργικής κλινικής προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Έχουν περάσει δύο χρόνια και δύο μήνες, που η παθολογική κλινική με τους ασθενείς έχει εγκλωβιστεί, σε μικρούς χώρους, όπου ασθενείς αδιακρίτως φύλου και παθήσεων, νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους, οι διάδρομοι είναι γεμάτοι και οι εργαζόμενοι παλεύουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες (χώρου, ελλείψεων προσωπικού και υπερσυγκέντρωσης ασθενών), να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.

Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα  και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση.

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας από τις ατελείωτες ώρες αναμονής στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, λόγω της υπολειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην πόλη και τα χωριά, η οποία εξαναγκάζει τους πολίτες να προστρέχουν στο Νοσοκομείο για περίθαλψη.  

Η βαθειά και παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τα βαλάντια των συμπολιτών μας , κατά συνέπεια η αντιμετώπιση με επιστημονικό και ποιοτικό τρόπο των διαφόρων περιστατικών καθίσταται,  για μας τους λειτουργούς της Υγείας αυτοσκοπός!!!

Αδυνατούμε να σιωπούμε, να εφησυχάζουμε, να  συμβιβαζόμαστε σε μία οικτρή πραγματικότητα που όλες οι κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, έχουν οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, που οδηγεί στο συμπέρασμα «ότι για να γιατρευτείς πρέπει να πληρώσεις». Οι μικροδιαφορές τους  έχουν να κάνουν με την πιο αποτελεσματική διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. 

Εμείς οι εργαζόμενοι που βιώνουμε, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος να βρεθεί κρεβάτι για τις νέες εισαγωγές, την αντιμετώπιση περιστατικών, όπου π.χ. για μία αξονική τομογραφία τα ραντεβού έχουν φτάσει Απρίλιο του 2020, εξαιτίας της έλλειψης γιατρών, της αδυναμίας εξυπηρέτησης ασθενών λόγω έλλειψης προσωπικού, υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τους συναδέλφους των άλλων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου,  Λήμνου, Σάμου, Λέσβου, Ικαρίας, Φούρνοι, Αϊ Στράτη, διεκδικώντας τα αυτονόητα για κάθε Άνθρωπο,  ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.

Να γίνουν εδώ και τώρα προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Δεν μπορεί να συνεχίζεται και βέβαια να μονιμοποιείται μια απάνθρωπη μεσαιωνική εργασιακή δουλεία.  Να δουλεύουν δίπλα μας συνάδελφοι (ΟΑΕΔ, συμβάσεις έργου, επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λ.π.) με ελαστικές μορφές εργασίας, να ζούν και να βιώνουν τα ίδια με μας, να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι εκάστοτε κυβερνήσεις να τους εκμεταλλεύονται και να ζουν υπο το καθεστώς και το φόβο της απόλυσης,
  • Δεν μπορούμε να σιωπούμε στη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση του  προϋπολογισμού του Νοσοκομείου από το κράτος
  • Δεν μπορούμε να δεχτούμε να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην πόλη και τα χωριά  εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, βλ. αγροτικά Ιατρεία , ΕΚΑΒ.
  • Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στον κοινωνικό αυτοματισμό, που καλλιεργείται προκειμένου να κρυφτούν οι ευθύνες των κυβερνώντων, όπως έγινε με την μετακίνηση συναδέλφων και την κατά συνέπεια αποδυνάμωση των τμημάτων, για να καλυφθούν οι ευθύνες του κράτους για τα εξιτήρια των κλινικών βλ. ΕΚΑΒ.
  • Αδυνατούμε να βλέπουμε τον ανθρώπινο πόνο στους συνανθρώπους μας Έλληνες, Πρόσφυγες και μετανάστες και να δεχόμαστε την ανυπαρξία δομών, που στηρίζουν τις ανθρώπινες ανάγκες, πολύ δε περισσότερο σήμερα, όπου στο νησί μας τέσσερις χιλιάδες πρόσφυγες θύματα της άγριας εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Ζητάμε την άμεση ενίσχυση των τμημάτων  και των ΤΕΠ με  διερμηνείς και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι) που να στηρίζουν τα θύματα του πολέμου, αλλά και τους εργαζόμενους. Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος Έλληνας ή πρόσφυγας χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας και τα Νοσοκομεία.  Επαναφορά της χορήγησης ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες.   Απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, κατάργηση της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που τους κρατά εγκλωβισμένους  στη χώρα μας.
  •   Η κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στους κατοίκους των παραμεθόριων νησιών.
  • Να  χρηματοδοτήσει τις δομές υγείας!  Να τις στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό καθώς και με το αναγκαίο ιτροτεχνολογικό   εξοπλισμό!

Η περίθαλψη των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους!

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ