26.6.2015 11:29

Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από τα ναρκωτικά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΙΟΥ

Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών εξέδωσε ο Σύλλογος Γυναικών Χίου. Σε αυτην αναφέρουν: 

 

"Το δικό μου παιδί μπλεγμένο στα ναρκωτικά; Αποκλείεται!" αυτή είναι η συνήθης, πρώτη αντίδραση κάθε γονέα όταν με οποιοδήποτε- συνήθως τραγικό τρόπο- πληροφορείται ότι το παιδί του έχει μπλεχτεί στα δίκτυα των εξαρτησιογόνων ουσιών. 

Ο Σύλλογος Γυναικών Χίου στην τριαντάχρονη λειτουργία του, ποτέ δεν είδε ούτε αυτή τη μέρα, ούτε το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, της εξάρτησης από οποιαδήποτε  μορφής επικίνδυνων ουσιών ή συνηθειών πχ. αλκοόλ, τζόγου κλπ περιστασιακά, με  επίκεντρο μόνο μια Παγκόσμια Ημέρα.

Εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε λογικές που ήθελαν να...φυτεύουμε ένα χασισόδεντρο στην αυλή μας, για προσωπική χρήση,  το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά" σαν να επρόκειτο αποδεδειγμένα να μην οδηγούν τα δεύτερα σε εξάρτηση ή ακόμη σταδιακά στα ναρκωτικά που προκαλούν το θάνατο.

Ήμασταν και παραμένουμε ενάντια σε "ναρκωεκδηλώσεις" που εδώ και χρόνια διοργάνωνε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογο σκεπτικό.. . Αρνούμαστε να περιγράφουμε μόνο τα αποτελέσματα της μάστιγας των ναρκωτικών που έχουν χτυπήσει παιδιά ή ενήλικες, έχουν διαλύσει οικογένειες της διπλανής πόρτας... Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών δεν είναι μια ασθένεια αλλά ένα αποτέλεσμα των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών μέσα στο οποίο διαβιεί ο σημερινός ή αυριανός χρήστης, το αυριανό θύμα.

Η εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης έχει επιτείνει ακόμα περισσότερο την τοξικομανία ως κοινωνικό φαινόμενο.Η  φτώχεια και η ανεργία, αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών της Ε.Ε. που εφαρμόζουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις,  είναι βασικοί  παράγοντες που μπορεί αρχικά να οδηγήσουν τους νέους στην απόγνωση και σε δεύτερο στάδιο στη χρήση ναρκωτικών ουσιών , προκειμένου να "ξεφύγουν" από μια αδιέξοδη και ανυπόφορη πραγματικότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας με την υπογραφή της Μαρίνας Λώλη, μέλος  του Δ.Σ. της: " Σύμφωνα  με την ετήσια  έκθεση για το 2013 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά, από τους περίπου 4,5 εκατομμύρια χρήστες  ουσιών που χρειάζονται θεραπεία παγκοσμίως, μόνο 1 στους 6 είναι ενταγμένος σε κάποιο πρόγραμμα. Για τους ανθρώπους από 15 έως 49 ετών, η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι η 6η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Περίπου 211.000 πεθαίνουν από αυτή την αιτία παγκοσμίως ,χωρίς να υπολογίζονται οι θάνατοι που δεν έχει διασταυρωθεί η αιτία τους...

Η εικόνα που έχουμε στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι επίσης τραγική. Παρά το γεγονός ότι σε μια δεκαετία 1994-2004 στις ΗΠΑ, οι θάνατοι από μεθαδόνη και τα περιστατικά υπερβολικής δόσης  από τη συγκεκριμένη ουσία αυξήθηκαν κατά 390%! Στη Δανία, σχεδόν οι μισοί θάνατοι από ναρκωτικά (44%) οφείλονται στη μεθαδόνη.  Ενώ υπάρχουν αυτά τα τραγικά νούμερα, τα "στεγνά προγράμματα" καλύπτουν μόνο το 1/3 των συνολικών.  Οι συνολικές περικοπές στην πρόληψη, η υποχρηματοδότηση των Κέντρων που ασχολούνται με αυτήν αλλά και η περιορισμένη λειτουργία των "στεγνών" προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, έχει "χτυπήσει" και το νησί μας αφού ακόμη και αυτό που λειτουργούσε στη Χίο με κλιμάκιο από τη Μυτιλήνη έκλεισε, στερώντας αυτή τη δυνατότητα από χρήστες που το είχαν ανάγκη.

Μια πρώτη ματιά σε έναν από τους θύλακες-ανεργίας, σε μια από τις μεγαλύτερες πάλαι ποτέ εργατουπόλεις της χώρας μας που είναι ο Βόλος, όπου λειτουργούσε το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, μειώνεται  η ηλικία  έναρξης των ναρκωτικών, με τους εφήβους να ξεκινούν από την ηλικία των 14! Κατά  το 2014 εξυπηρετήθηκαν κατά μέσο όρο 203 χρήστες  στην περιοχή του Βόλου, από τα οποία τα 140 δέχθηκαν υπηρεσίες από το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο και τη Μονάδα Θεραπείας και Κοινωνικής Επανένταξης. Στην πλειοψηφία τους ήταν άνδρες, άνεργοι ή περιστασιακά εργαζόμενοι από 18-26 χρονών που διέμεναν στο οικογενειακό περιβάλλον.  Ενδεικτικά της ανοδικής τάσης που υπάρχει στον αριθμό των χρηστών απόρροια της κρίσης, της ανεργίας, της ανασφάλεια και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων είναι ότι το  τελευταίο τρίμηνο στην ηλικιακή ομάδα από 14-21 ετών η επισκεψιμότητα στο Κέντρο από 63 άτομα το μήνα το τελευταίο τρίμηνο του 2014, έφτασε το πρώτο τρίμηνο 97 άτομα το μήνα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης περίπου του 50%!

Όμως αυτά τα παιδιά, οι οικογένειές τους δεν είναι απλοί αριθμοί. Είναι άνθρωποι που δεν άντεξαν το βάρος της καπιταλιστικήςκρίσης, την ανεργία του 60% στους νέους  και από ό,τι φαίνεται με τα συμβαίνοντα (υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση) στα Κέντρα Πρόληψης κατά των ναρκωτικών αλλά και τα ΚΕΘΕΑ, είναι πασιφανές ότι  εγκαταλείπονται από την Πολιτεία. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν ένα χρόνο περίπου ψηφίστηκε ο " Κώδικας Ναρκωτικών" για την αποποινικοποίηση τους και την παράδοση τους, της πρόληψης ενάντια στη χρήση τους, της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης των χρηστώνστους ιδιώτες με βάση που έχει ως έμπνευστη την Ε.Ε. 

Παράλληλα ως Σύλλογος Γυναικών Χίου είμαστε ενάντια σε οτιδήποτε εκτός από τις τραγικές κοινωνικές συνθήκες(ανεργία, υποαπασχόληση φτώχειακλπ), όπως τα "τηλεοπτικά σκουπίδια" που συνειδητά και σκόπιμα αποχαυνώνουν τη γυναίκα, τη μητέρα, κρατούν χαμηλά το πνευματικό της επίπεδο, την καθηλώνουν στον καναπέ, αντί να παλέψει με το ριζοσπαστικό γυναικείο και ταξικό κίνημα ενάντια στις αιτίες που οδηγούν τα παιδιά μας στα ναρκωτικά, στον αργό πνευματικό και φυσικό θάνατο.

Για το λόγο αυτό, εκτός από τις περιοδείες που θα πραγματοποιήσουν μέλη του Συλλόγου προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την εργαζόμενη γυναίκα, την άνεργη, τη νέα, τη φοιτήτρια, θα ακολουθήσουν μια σειρά από δράσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ώστε το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών να μην εξαντληθεί επιφανειακά σε μία μέρα και κυρίως να μην αποσυνδεθεί από την καπιταλιστική κρίση που διαρκώς βαθαίνει, στέλνοντας όλο και περισσότερους στον Καιάδα της ανεργίας και της υποβαθμισμένης Υγείας και Παιδείας.Ταυτόχρονα προτείνουμε και απαιτούμε ως άμεσα μέτρα: τη διαμόρφωση Κεντρικού Σχεδιασμού με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη στην πρόληψη, την θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη, την ενίσχυση της πρωτογενούς Πρόληψης, τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των προγραμμάτων απεξάρτησης και των δομών πρόληψης και θεραπείας

 

ΠΑΛΕΒΟΥΜΕ   ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ  ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ!

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ