17.7.2014 14:16

«Παίξτε με την άμμο του Καρφά, όχι με το κεντρικό λιμάνι της Χίου»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «ΧΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑ ΧΙΟΥ

Την επιστροφή ολόκληρου του Λιμένα Χίου από το ΤΑΙΠΕΔ στο Λιμενικό Ταμείο Χίου και την ταυτόχρονη έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αξιοποίησής του, επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Χιακή Συμπολιτεία».

Όπως σημειώνει, προτεραιότητα αποτελεί «ένα εμπνευσμένο σχέδιο από πραγματικούς αρχιτέκτονες και άλλους ειδικούς, σε διαβούλευση με την κοινωνία, στο οποίο θα αποτυπώνεται η διαφάνεια, η συλλογικότητα, η δημοκρατία, η αποφασιστικότητα για την αναβάθμιση των πιο κρίσιμων δημόσιων υποδομών του νησιού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:  

«Η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν υλοποίησε (και ούτε καν εκπόνησε) κάποιο σχέδιο για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Χίου. Κι έτσι βρήκαν άλλοθι όσοι σχεδίασαν στο παρασκήνιο την παραχώρηση μεγάλου μέρους του λιμανιού στο ΤΑΙΠΕΔ. Μόνο που τώρα όλοι διαπιστώνουν ότι με την παραχώρησή του στο ΤΑΙΠΕΔ το λιμάνι απαξιώνεται τελικά ακόμη περισσότερο αντί να αναβαθμίζεται. Με την απερχόμενη δημοτική αρχή σε θέση αδρανούς παρατηρητή, οι ιδιώτες φαντασιώνονται πλέον ό,τι θέλουν: από πολυτελείς μαρίνες μέχρι ευρύχωρα υδατοδρόμια. Πρώτης τάξης υλικό για μια καλή θεατρική κωμωδία όλα αυτά, ακραία όμως επικίνδυνα τα περισσότερα όταν πρόκειται για το ένα και μοναδικό λιμάνι του νησιού. Στο οποίο πρέπει πρώτα να χωρούν τα πλοία της γραμμής.

Επιβάλλεται λοιπόν να επιστραφεί τώρα αυτό που πήρε το ΤΑΙΠΕΔ στο δήμο, όπως επιβάλλεται, ταυτόχρονα, να ξεκινήσει αμέσως μια δημόσια και αποτελεσματική διαδικασία εκπόνησης ρεαλιστικού και συλλογικού σχεδίου για την αναβάθμισή του. Άλλωστε αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ στερείται στην πραγματικότητα νοήματος, καθώς χωρίς τη συναίνεση του δήμου σε ένα συνολικό σχέδιο για το λιμάνι θα ήταν αδύνατο (και παράνομο) να προχωρήσουν σχέδια για κάποιο επιμέρους τμήμα του. Η αλήθεια αυτή ξεχάστηκε για λίγο στα προεκλογικά συρτάρια του γραφείου του απερχόμενου δημάρχου, είναι όμως πλέον κοινή γνώση.

Για όσους αρέσουν καλοκαιριάτικα τα παιχνίδια με λιμάνια που χωρούν τα πάντα και τίποτα, που χτίζονται και γκρεμίζονται στη στιγμή, προτείνουμε την πάντα φιλόξενη για τέτοια αμμουδιά του Καρφά. Το πραγματικό λιμάνι πρέπει να προφυλαχθεί από τέτοια παιχνίδια.

Αυτό χρειάζεται ένα εμπνευσμένο σχέδιο από πραγματικούς αρχιτέκτονες και άλλους ειδικούς, σε διαβούλευση με την κοινωνία, στο οποίο θα αποτυπώνεται η διαφάνεια, η συλλογικότητα, η δημοκρατία, η αποφασιστικότητα για την αναβάθμιση των πιο κρίσιμων δημόσιων υποδομών του νησιού. Ένα τέτοιο σχέδιο θα υποστηριχθεί από τη Χιακή Συμπολιτεία με κάθε τρόπο».

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ