8.1.2015 20:17

Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ

Βαρέθηκαν να βλέπουν τα πλοία να τους προσπερνούν, τους τουρίστες να μην έρχονται ποτέ, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια άδεια, τις επιχειρήσεις τους ζωντανές για ένα μήνα και τις μοναδικές ομορφιές του τόπου τους να παραμένουν γνωστές μόνο στα μάτια των ντόπιων.

Οι επαγγελματίες των Μαστιχοχωρίων λόγω ανάγκης, κρίσης, ή νοιώθοντας ότι έφτασαν πια στον πάτο, ξύπνησαν κι αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για την τουριστική προβολή του τόπου και των επιχειρήσεων τους, συστήνοντας αρχικά μια Ένωση Επαγγελματιών με προοπτική να αποτελέσει τον προπομπό μιας ιδιωτικής εταιρείας τουριστικής προώθησης του τόπου τους.

Η Ένωση

Η Μαρίνα Πιπίδη και ο Γ. Μόγιας από τα Μεστά και ο Ηλ. Μπατάς από το Πυργί είναι οι πρωτεργάτες.

«Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από συζήτηση. Πριν από 2 μήνες συζητούσαμε για το πώς θα προωθήσουμε τα Μαστιχοχώρια και αποφασίσαμε σαν πρώτο βήμα να προετοιμάσουμε τη συμμετοχή, με δικό μας περίπτερο, στην τουριστική έκθεση της Κωνσταντινούπολης», περιγράφει στον «π» η Μ. Πιπίδη.

Η συμμετοχή από μόνη της δε λέει κάτι, άλλωστε τόσα χρόνια συμμετέχει σε εκθέσεις το νησί, χωρίς επί της ουσίας να πιστώνεται σε επισκεψιμότητα η όποια προσπάθεια προβολής.

Στόχος είναι η τουριστική προβολή των χωριών της Νότιας Χίου αφενός, η οργάνωση όλων εκείνων των προϋποθέσεων που θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν του νησιού αφετέρου. «Υπάρχει ανάγκη για στοχευμένη προβολή. Πρέπει να καταλάβουν οι ιδιώτες ότι δεν αρκεί μόνο η προβολή που γίνεται από τον Δήμο ή την Περιφέρεια. Πρέπει και οι ίδιοι να συμβάλλουμε. Δε γίνεται να δουλεύουμε 20 μέρες το καλοκαίρι. Για αυτό δεν αντέχουν οι επιχειρήσεις, για αυτό κλείνουν, με γενικότερα δυσμενή αποτελέσματα στην οικονομία του νησιού», συμπληρώνει η ίδια αναλύοντας το σκεπτικό τους. «Δεν θέλουμε να γίνουμε Μύκονος. Όμως στα 24 Μαστιχοχώρια και γενικότερα στον τόπο μας υπάρχουν μοναδικές ομορφιές. Η Μονεμβασιά είναι πολύ μικρότερη από ένα χωριό - Καστροχώρι από τα δικά μας, όμως έχει επισκέπτες πολλαπλάσιους από ότι εμείς. Πολλοί ξένοι αγνοούν την ύπαρξη μας, δεν ξέρουν ότι υπάρχουμε».

Η έκθεση

Η παρθενική προσπάθεια αυτής της πρωτοβουλίας θα πραγματοποιηθεί στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στην Κωνσταντινούπολη από τις 22 έως τις 25 Ιανουαρίου.

Η συμμετοχή εξασφαλίστηκε χάρη στη χορηγία της MEDITERRA. «Από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό μας ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βεργίτσης και η Mediterra, που καλύπτει τα έξοδα για το περίπτερο. Τώρα συγκεντρώνουμε χρήματα και υλικό από ιδιώτες που ενδιαφέρονται να προβληθούν στην έκθεση.»

Στο απώτερο μέλλον και με την επίσημη σύσταση της Ένωσης υπάρχει ο στόχος και για άλλες συμμετοχές σε εκθέσεις αλλά και διεκδικητικές και προωθητικές ενέργειες των Μαστιχοχωρίων.

Ο πρώτος κυματισμός έσπασε τη νηνεμία. Φτάνει να ακολουθήσει το... μεγάλο κύμα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ