Κοινωνία

5/10/16 10:37

τελ. ενημ.: 6/10/16 16:48

Παίρνουν 8.000 πρόσφυγες από τα νησιά

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 6 ΝΕΩΝ ΔΟΜΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΕ ΜΕΡΣΙΝΙΔΙ ΚΑΙ ΛΕΣΒΟ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Τη μεταφορά 8.000 προσφύγων στην ενδοχώρα σχεδιάζει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αντιλαμβανόμενο έστω και αργά ότι τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενούν 2πλάσιο ή και 3πλάσιο αριθμό από αυτόν που προβλέπει η χωρητικότητα των δομών του.

Σύμφωνα με το «Έθνος» το Υπουργείο συζητά τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας με χωρητικότητα έως 1.000 άτομα για την κάθε δομή.

 

Ποιοι Δήμοι θα δεχθούν τους πρόσφυγες από τα νησιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι Δήμοι που θα μεταστεγαστούν οι 8.000 πρόσφυγες  είναι οι εξής:
• Θηβαίων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας.
• Αγρινίου στο παλαιό νοσοκομείο.
• Στην Πέτρα Ολύμπου στο παλαιό ψυχιατρείο, όπου θα χρησιμοποιηθούν τα δωμάτια της μονάδας, αλλά θα τοποθετηθούν και οικίσκοι. Εναλλακτικά υπάρχει η πρόταση να διαμορφωθούν χώροι φιλοξενίας στο χωριό Χορήγι που βρίσκεται κοντά στην Πέτρα Ολύμπου.
• Στον Δήμο Λεβαδέων, όπου αναζητούνται σπίτια για ενοικίαση και δωμάτια ξενοδοχείων.
• Στο Δίον Πιερίας, όπου οι υπάρχουσες θέσεις αναμένεται να επεκταθούν.
• Τέλος στην Κρήτη, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν σε διάφορες πόλεις της Μεγαλονήσου περίπου 2.000-3.000 πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα σπίτια και δωμάτια ξενοδοχείων από το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Επιμένει στο Μερσινίδι το Υπουργείο

Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα, το Υπουργείο επιμένει στη δημιουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης για άτομα με παραβατική συμπεριφορά στο Μερσινίδι, όπου θα διαμένουν μέχρι να μεταφερθούν στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης στην ενδοχώρα. Αντίστοιχο κέντρο θα δημιουργηθεί και στην περιοχή Λεμονού της Λέσβου.

Χωρητικότητα

Κάθε δομή φιλοξενίας θα έχει χωρητικότητα από 500 έως 1.000 άτομα, ενώ στόχος των Αρχών είναι να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες. «Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα θέσει τους όρους και τις προδιαγραφές» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ στελέχη του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης εξηγούν ότι πρόκειται «για χώρους που θα δημιουργηθούν με την προοπτική παραμονής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κι όχι προσωρινά. Ήδη σε κάποια κέντρα οι οικίσκοι έχουν τοποθετηθεί».
Σε αυτούς θα μεταφερθούν πρόσφυγες, των οποίων το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν στα νησιά έχει εγκριθεί, καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες προσφύγων θα μπορέσουν είτε να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας είτε να  υπαχθούν στο πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης.

Αιτήματα ασύλου

Όμως οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου εξακολουθούν να καθυστερούν, κυρίως λόγω της έλλειψης εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), με αποτέλεσμα ο χρόνος μεταφοράς τους να μην μπορεί να προσδιοριστεί.
«Χωρίς αυτούς η εξέταση των αιτημάτων δεν μπορεί για γίνει με γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τόσο οι επιστροφές όσο και οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα για όσους παίρνουν άσυλο» σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Πάντως οι αποχωρήσεις από τα νησιά θα γίνουν σταδιακά, καθώς «δεν θα γίνουν μαζικές μετακινήσεις, ούτε κάποια γιγαντιαία επιχείρηση».

Πάντως, πιο δύσκολο είναι το εγχείρημα της μεταφοράς στην ενδοχώρα ατόμων που εμπίπτουν στην κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό και είναι υποψήφια για επιστροφή, καθώς η συντριπτική πλειονότητα έχει εκφράσει τη βούληση να ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, κωλυσιεργώντας τη διαδικασία.

Δείτε επίσης