27.8.2014 12:51

Παιδίατροι... λάστιχα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟΥ

Στη  Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ μπαίνει το θέμα της πιθανολογούμενης κατάργησης της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου ρωτούν τον υπουργό, σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμης αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου, ώστε να μπορεί να προσφέρει δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους κατοίκους του νησιού.
Οι βουλευτές στοιχειοθετούν την ερώτηση τους παραθέτοντας τα τραγικά στοιχεία της έλλειψης λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής,  στο νησί που οδήγησε στον τραγικό θάνατο δυο παιδιών και ενισχύουν την τοποθέτηση τους περιγράφοντας τα σημερινά δεδομένα της απαξίωσης από το κράτος της λειτουργίας της κλινικής αφού στερείται προσωπικό. Αναλυτικά αναφέρουν: «Στη Χίο και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο λειτούργησε μετά από αγώνες του γυναικείου κινήματος και των άλλων φορέων του νησιού η Παιδιατρική Κλινική, αφού θυσιάστηκαν δυο παιδιά, λόγω της ανυπαρξίας τότε Παιδιατρικής Κλινικής.

Στα πλαίσια των γνωστών αναδιαρθρώσεων που προωθεί η ΕΕ και η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μειώνοντας τη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων, λειτουργεί σήμερα η Παιδιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Χίου με πολλά προβλήματα.

Η προσπάθεια που καταβάλουν οι γιατροί της Παιδιατρικής Κλινικής δεν μπορεί να κρύψει τις ελλείψεις και τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Τα χιλιάδες παιδιά (βρέφη, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό) δεν προστατεύονται αφού οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, αλλά δεν φθάνουν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Οι οργανικές θέσεις ήταν 4 αλλά καταργήθηκε η μια θέση επιμελητή Β. Στο οργανόγραμμα υπάρχουν ο Διευθυντής, ο επιμελητής Α και επιμελητής Β. Σήμερα δουλεύουν στην παιδιατρική μια επιμελήτρια Β και μια επικουρική γιατρός μονοετούς σύμβασης, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν στους εξής 4 τομείς: α) παιδιατρική, β) στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, γ) στη μαιευτική κλινική και δ) στα εξωτερικά ιατρεία.

Και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί γιατί σήμερα υπάρχουν μόνο 6 εργαζόμενοι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες αφού χρειάζονται τουλάχιστον 10.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν μπορούν να πάρουν τα ρεπό και τις άδειες τους και είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν οι δύο γιατροί 11 εφημερίες το μήνα.

Είναι αναγκαίο να προκηρυχθούν άμεσα οι θέσεις του οργανογράμματος, να αυξηθεί ο αριθμός των μόνιμων γιατρών στην Παιδιατρική Κλινική και να προσληφθούν οι αναγκαίες νοσηλεύτριες ώστε να καλύπτονται πλήρως, δωρεάν και σωστά οι ανάγκες των κατοίκων του νησιού.

Η κατάσταση στην Παιδιατρική Κλινική της Χίου δεν είναι τυχαία. Έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις Παιδιατρικών Κλινικών σε διάφορα Νοσοκομεία της χώρας που οδεύουν σε κλείσιμο, προκειμένου αφενός να προχωρήσει η εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, αφετέρου να δοθεί πεδίο δράσης για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας.

Η πλήρης, σωστή και δωρεάν λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χίου είναι αναγκαία για την υγεία και τη ζωή των παιδιών του νησιού με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση των λαϊκών οικογενειών, οι οποίες πλέον αδυνατούν να απευθυνθούν σε ιδιώτες παιδίατρούς και καταλήγουν στο νοσοκομείο σαν τη μόνη διέξοδο”.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ