21.3.2014 12:58

Πάγωσαν οι μονιμοποιήσεις Επιμελητών στα Νοσοκομεία και στο «Σκυλίτσειο»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Αποψιλώνονται  τα νοσοκομεία από γιατρούς αφού μετά τις μισθολογικές περικοπές και την μη πληρωμή των εφημεριών, η άρση της μονιμότητας που προωθείται από το υπουργείο  θα ανοίξει την πόρτα εξόδου για πολλούς γιατρούς του ΕΣΥ που θα αναζητήσουν την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο εξωτερικό.
Άλλο ένα χτύπημα στο ιατρικό σύστημα έρχεται να προστεθεί στα τόσα άλλα που προηγήθηκαν το τελευταίο διάστημα από το Υπουργείο Υγείας, με θύμα αυτή τη φορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς που διορίστηκαν μετά τις 11 Μαρτίου του 2009. Γι αυτούς, με τροπολογία του Υπουργείου παγώνει η διαδικασία μονιμοποίησης, θέτοντας εν αμφιβόλλω την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων που βασίζονται κυρίως σε γιατρούς Διευθυντές, Επιμελητές Α και Β που έχουν προληφθεί μετά το 2009.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο «Σκυλίτσειο» από τους 45  μόνιμους γιατρούς, οι 14 γίνονται «θύματα» της ρύθμισης ενώ από αυτούς που απομένουν τουλάχιστον 10 το επόμενο διάστημα συνταξιοδοτούνται.
Τα παραπάνω καταγγέλλει ο ΣΙ.ΝΟ.ΧΙ με  επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας με την οποία γνωστοποιεί ότι η τροπολογία αυτή θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα στη λειτουργία του «Σκυλίτσειου», ζητώντας παράλληλα άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα επαναφέρει όσα ίσχυαν μέχρι πρότινος για τη μονιμοποίηση των Επιμελητών του ΕΣΥ.

Η επιστολή

«Η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ που πρώτευσαν στις κρίσεις για θέσεις Επιμελητών ΕΣΥ και προσελήφθησαν από 11/03/2009 και μετά. Είναι ιατροί οι οποίοι έχουν σχετικά πρόσφατα κριθεί από συμβούλια κρίσης για την επιστημονική τους επάρκεια. Είναι δηλαδή, αυτοί που ηλικιακά και επιστημονικά έχουν το βάρος και την ευθύνη να στηρίξουν και να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία από τώρα και για την επόμενη δεκαετία. Εκτός από αυτούς, οι υπόλοιποι γιατροί που αυτή τη στιγμή συγκροτούν το σύνολο των ιατρών ΕΣΥ είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιακά γερασμένοι. Η φύση και ο φόρτος της εργασίας μας (εικοσιτετράωρες εφημερίες, τακτικό ωράριο στις κλινικές και τακτικά ιατρεία) και η αυξανόμενη προσέλευση ασθενών στα Δημόσια Νοσοκομεία κατά τα τελευταία χρόνια επιβάλουν τη σταθερή ανατροφοδότηση των νοσοκομείων με νέο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, που θα μπορεί να έχει και τις φυσικές αντοχές και την επιστημονική επάρκεια αλλά και τη σταθερή συνέχεια στο χρόνο για την αντιμετώπιση και παρακολούθηση πληθώρας ασθενών.
Είναι Επιμελητές οι οποίοι έχουν προσληφθεί εν καιρώ περιορισμού των προσλήψεων σε τμήματα στα οποία υπήρχε και υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Η προσωρινή αναστολή στη μονιμοποίηση τους, τους θέτει σε ομηρεία και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις κλινικές και τα τμήματα τα οποία εργάζονται. Προβλήματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας αυτών των τμημάτων, όπως άλλωστε ομολογείται και στην ίδια την αιτιολογική έκθεση που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας».

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ