14.6.2024 14:55

Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη με πολλαπλά και δυνατά μηνύματα (Video)

Παρουσία πλήθους εθελοντών αιμοδοτών γιορτάστηκε και φέτος στη Χίο η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη με Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε μια ευκαιρία για τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστών, προσφέροντας έτσι μια αχτίδα ελπίδας σε ασθενείς που έχουν ανάγκη.

Η Ηλέκτρα Δημητρακοπούλου, αιματολόγος στο Νοσοκομείο Χίου, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας. "Η ανάγκη για αίμα είναι συνεχής και αυξανόμενη, ειδικά λόγω των χρόνιων ασθενειών και των ατυχημάτων," ανέφερε. Κάθε χρόνο, συγκεντρώνονται περίπου 80-100 μονάδες αίματος στη μεγαλύτερη αιμοδοσία του νησιού, καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες τόσο στο τοπικό νοσοκομείο όσο και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας​​.

Παράλληλα, στη Χίο πραγματοποιήθηκε και δράση για τη δωρεά μυελού των οστών, όπου πολίτες έδιναν δείγματα για να γίνουν εν δυνάμει δότες. Ο Γιώργος Ξυλάς, η μητέρα του οποίου σώθηκε από τον δότη Σάκη Βαλαβάνη, εξήγησε τη σημασία αυτής της προσπάθειας, αναφέροντας παραδείγματα ανθρώπων που έχουν σωθεί χάρη στη δωρεά μυελού των οστών. "Για εμάς, ο άγγελός μας είναι ο Σάκης Βαλαβάνης από τη Δράμα, που έδωσε δείγμα σάλιου και έσωσε τη μητέρα μου," είπε συγκινημένος​​.

Η Μαρκέλλα Χούλη και η Δέσποινα Βουχούρη, που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, υπογραμμίζοντας την αξία της δωρεάς. "Η διαδικασία είναι απλή και ανώδυνη," τόνισε η Μαρκέλλα, "και μπορεί να σώσει ζωές. Είναι σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος και να μην φοβάται." Η Δέσποινα προσέθεσε πως "το δώρο που προσφέρεις όταν γίνεσαι δότης είναι ανεκτίμητο"​​.

Ο Ζαφείρης Λασκαρίδης, μέλος του παραρτήματος Χίου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, ανέφερε πως τα σώματα ασφαλείας συμμετέχουν ενεργά στην εθελοντική αιμοδοσία. "Η παρουσία μας εδώ είναι σημαντική, καθώς προωθούμε την ανάγκη για περισσότερους δότες, είτε πρόκειται για αίμα είτε για μυελό των οστών," είπε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ