14.6.2024 14:59

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, 14 Ιουνίου

Γράφει η Ελένη Πίπα, Κοινωνική Λειτουργός της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Η εθελοντική αιμοδοσία αντιπροσωπεύει μια πράξη ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που έχει βαθιές κοινωνικές και υγειονομικές επιπτώσεις. Σε μια εποχή όπως η σημερινή που η ανάγκη για αίμα συνεχώς αυξάνεται η εθελοντική αιμοδοσία είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας.

Στην Ελλάδα η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνεται και υποστηρίζεται από διάφορους οργανισμούς, όπως το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, Νοσοκομεία και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Συχνά διοργανώνονται καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού πανελληνίως.

Το αίμα που προσφέρουν οι εθελοντές αιμοδότες χρησιμοποιείται σε πολλές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως χειρουργικές επεμβάσεις, ατυχήματα, θεραπείες κατά του καρκίνου, κ.α. Χωρίς αυτήν την ανθρώπινη προσφορά πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους.

Επιπλέον η εθελοντική αιμοδοσία συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας. Οι αιμοδότες υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις πριν τη δωρεά τους, οι οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν πιθανές νόσους και προβλήματα υγείας. Αυτό συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση πιθανών παθήσεων τόσο στους ίδιους τους αιμοδότες όσο και στην κοινότητα γενικότερα.

Η εθελοντική αιμοδοσία ενισχύει το αίσθημα της κοινότητας. Όταν οι άνθρωποι ενώνονται για να βοηθήσουν συμπολίτες τους δημιουργείται το αίσθημα του κοινωνικού δεσμού και της ευημερίας όπως και το αίσθημα ευθύνης για το κοινωνικό σύνολο . Η δωρεά αίματος, όπως και κάθε δωρεά ενισχύει ακόμη το αίσθημα της αλληλεγγύης, της προσφοράς, της ικανοποίησης και της εκπλήρωσης γνωρίζοντας ότι έχεις βοηθήσει να σωθεί μια ζωή. Η αλληλεγγύη μπορεί να ενισχύσει την κοινότητα και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η φροντίδα είναι πρωταρχικές αξίες.

Συνοψίζοντας, η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολύ περισσότερο από μια απλή πράξη. Αντιπροσωπεύει την ανιδιοτελή αγάπη και την φροντίδα για τους συνανθρώπους μας, ενώ ταυτόχρονα σώζει ζωές, ενισχύει την υγεία και την ευημερία της κοινότητας.

Είναι επομένως καθήκον όλων μας ως πολίτες να στηρίξουμε και να συμμετέχουμε σε αυτήν την σημαντική πράξη μιας και κάθε εθελοντής αιμοδότης αποτελεί έναν ανεκτίμητο κρίκο στην αλυσίδα της ζωής.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ