10.8.2016 12:59

Πάει φυτώριο η Ε.Μ.Χ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ 86 ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΔΡΩΝ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΦΥΤΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΑΜΑΔΑ

Προσπάθεια σύστασης δικού της φυτωρίου, με πιστοποιημένα μαστιχόδεντρα γενετικά ταυτοποιημένα ξεκινά η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ευελπιστώντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα  μπορεί να εξυπηρετήσει η ίδια τους παραγωγούς που ενδιαφέρονται να φυτέψουν σκίνους.

Η πρωτοβουλία αυτή που ξεκίνησε μετά την πυρκαγιά του 2012 όταν οι παραγωγοί που είχαν πληγεί από την πυρκαγιά αναζήτησαν στην ευρύτερη αγορά μαστιχόδεντρα. Η Ε.Μ.Χ. θέλοντας να διαφυλάξει την ποιότητα της καλλιέργειας αλλά και να διατηρήσει τη βιοποικιλότητα της ξεκίνησε μια προσπάθεια σε δυο επίπεδα αρχικά ενημέρωσης των μαστιχοπαραγωγών και στη συνέχεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, για τη γενετική ταυτοποίηση μαστιχόδεντρων. Η Τράπεζα Πειραιώς είχε προχωρήσει σε χορηγία 110.000 ευρώ για τη σύσταση φυτωρίου κι ακολούθησε και η ένταξη σε πρόγραμμα.

Η ταυτοποίηση 

οίησηΤην προηγούμενη εβδομάδα τελείωσε η γενετική ταυτοποίηση 86 δειγμάτων μαστιχοδένδρων στη βάση έρευνας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Μ.Χ. έχει πλέον μια εικόνα, έναν χάρτη για τις ποικιλίες των μαστιχοδέντρων και αυτά διαθέτουν μια ταυτότητα από τον συγκεκριμένο οργανισμό. Στην ουσία η μαστιχοκαλλιέργεια περνά σε μια νέα εποχή. " Με τη γενετική ταυτοποίηση έχουμε στα χέρια μας το DNA του κάθε δέντρου, πράγμα που μας επιτρέπει να ξέρουμε τι είδους και τι ποσότητες μαστιχιού βγάζει το κάθε δέντρο. πχ υπάρχει συγκεκριμένο είδος μαστιχόδεντρου που το μαστίχι παράγει 40 % περισσότερο μαστιχέλαιο από άλλου είδους μαστιχόδεντρα" εξηγεί περισσότερα για την ταυτοποίηση ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ., Γιώργος Τούμπος.

Ξεκινά το φυτώριο

Αμέσως μετά τη γενετική ταυτοποίηση, αρχίζει η προετοιμασία για τη σύσταση και λειτουργία του φυτωρίου της Ε.Μ.Χ. στην Καρδαμάδα. "Την προηγούμενη εβδομάδα τελείωσε η γενετική ταυτοποίηση 86 δειγμάτων μαστιχοδένδρων στην βάση έρευνας των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Μακεδονίας. Είμαστε πλέον έτοιμοι και μετά την τελευταία φωτιά να πάμε στη δημιουργία φυτωρίου, έτσι ώστε ο παραγωγός να παίρνει από την Ε.Μ.Χ. γνήσια δενδρύλλια διαφόρων τύπων έτσι ώστε να διαφυλαχτεί η βιοποικιλότητα, σε τιμές απόλυτα ανταγωνιστικές", είπε ο κ. Τούμπος.

Νέες δυνατότητες

Με τη γενετική ταυτοποίηση και με τη δημιουργία του φυτωρίου ο κάθε παραγωγός θα μπορεί να προχωρά πιο συστηματικά στις ανασχινώσεις, επιλέγοντας το δένδρο που θα χρησιμοποιήσει. " Με βάση την θεωρία της βιοποικιλότητας, θα πρέπει σε ένα χωράφι να μπαίνουν διαφορετικών ειδών σχίνοι. Αυτό μας προφυλάσσει από ασθένειες οι οποίες μπορούν ακόμα και να ξεράνουν το σύνολο των δέντρων μιας περιοχής, αλλά και από το γεγονός ότι δεν επηρεάζονται όλα τα δέντρα με τον ίδιο τρόπο από τις καιρικές συνθήκες" αναλύει μέρος των δυνατοτήτων που δίνονται στους παραγωγούς ο πρόεδρος της Ε.Μ.Χ.

Αν το χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, το πρώτο φυτώριο της Ένωσης θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο του 2017. "Ελπίζουμε τότε να έχουμε διαθεσιμότητα αρκετά μεγάλη για να ανασχινώσουμε μέρος των καμένων" δήλωσε ο κ. Τούμπος καταλήγοντας "Μέχρι τότε καλό θα είναι οι παραγωγοί να είναι προσεκτικοί στις επιλογές τους αναφορικά με την αγορά μαστιχόδεντρων, να μην αγοράζουν και να μην δέχονται δωρεές από Μαστιχόδενδρα αγνώστου προελεύσεως, εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος μετά από καμιά δεκαριά χρόνια να μην παράγουν το μαστίχι που ξέρουμε…".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ