30.4.2014 12:49

Π. Βογιατζής: Οι ψαράδες δεν έχουν εταιρείες

ΤΗ ΜΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΙΕΙΣ ΖΗΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, κατέθεσε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, σχετικά με την επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους συμπλοιοκτήτες σκαφών παράκτιας αλιείας μέχρι 12 μέτρων.
Ο Βουλευτής υπογραμμίζει πως οι συμπλοιοκτήτες αυτών των σκαφών υπόκεινται σε ειδικό κατ’ αποκοπή καθεστώς επιβολής ΦΠΑ και πως η συμπλοιοκτησία αφενός δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση τη σύσταση εταιρείας και αφετέρου αφορά, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, μέλη της ίδιας οικογένειας, με αποτέλεσμα η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος να επιβαρύνει σημαντικά τα έξοδα αυτών των οικογενειών.
Με βάση τα παραπάνω και επισημαίνοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί η αλιεία των νησιωτικών περιοχών της χώρας ως σημαντική πηγή εσόδων όχι μόνο για τις τοπικές οικονομίες των νησιών, αλλά και την εθνική οικονομία, ο Βουλευτής ζητά από τον Υπουργό να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ρυθμίσεις που είτε θα εξαιρούν από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος τους αλιείς κατ’ αντιστοιχία προς τις πρόσφατες ευνοϊκές ρυθμίσεις που ίσχυσαν για τους αγρότες, είτε θα εξαιρεί τουλάχιστον τους συμπλοιοκτήτες εκείνους που είναι συγγενείς α΄και β΄βαθμού με τους πλοιοκτήτες. Ο Βουλευτής ζητά επίσης να μην επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος σε κανένα νέο ιδιοκτήτη σκάφους παράκτιας αλιείας μήκους μέχρι 12 μέτρων, εάν δεν έχει πρώτα παρέλθει η προβλεπόμενη πενταετία, και τέλος, στο πλαίσιο της ρήτρας της νησιωτικότητας, υπογραμμίζει την ανάγκη να προβλεφθούν ευνοϊκότερες διατάξεις για τους επαγγελματίες της παράκτιας αλιείας των νησιωτικών περιοχών, ιδιαίτερα της Περιφέρειας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ως παραμεθόριων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ